Çağrı merkezlerinde istihdam artıyor
Procat’in Türkiye çağrı merkezi pazarını mercek altına almak amacıyla yaptığı araştırmanın sonucuna göre 2015 yılına kadar sektörün yüzde 20-25’lik büyüme ile 100 bin istihdama ulaşması öngörülüyor. Araştırmanın bir diğer sonucu ise çağrı merkezi pazarında artan hacimle birlikte ses tanıma gibi gelişmiş teknolojilerin artması oldu.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Procat CEO’su Tarkan Ersubaşı, 2008 yılında yüzde 26 ve 2009 yılında yüzde 26,5 oranında büyüme sergileyen çağrı merkezi sektöründe yaklaşık 300 çağrı merkezi bulunduğunu belirtti. Ersubaşı, pazar büyüklüğünün 1,2 milyar lirayı bulduğu çağrı merkezi sektörünün 2015 yılına kadar yüzde 20-25’lik büyüme ile bugün 50 bin olan çalışan sayısının 100 bine ulaşacağını öngördüklerini ifade etti. Çağrı merkezlerinin Türkiye çapında yaygınlaşmasına dikkat çeken Ersubaşı, “2010 yılında çağrı merkezlerinin Anadolu’daki yatırımları perçinlendi. Sadece sosyal sorumluluk anlamındaki sembolik çalışmalarla değil, sayıları binleri bulan çalışanlarıyla kalkınmakta olan yörelerde ciddi istihdam çözümleri ortaya konuldu. Doğu’dan Batı’ya çağrı merkezlerinin tüm Türkiye’ye yayılması, sektördeki büyüme eğiliminin sağlıklı bir çizgide olduğunu gösteriyor” dedi.
Procat’ın yaptığı araştırmaya göre, çağrı merkezi sektöründe çalışanların yüzde 70’ini kadınlar, yüzde 30’unu erkekler oluşturuyor. Çağrı merkezi çalışanlarının yüzde 55’lik kısmı 19-24 yaş arasındaki gençlerden meydana gelirken, sektördeki sirkülasyon oranı yüzde 17 seviyesinde yer alıyor. Çalışanların yüzde 50-55’i lise mezunu, yüzde 46’sı lisans ve önlisans mezunu yüzde 4’ü ise yüksek lisans mezunlarından oluşuyor.