Çalgıcım bir robot
Robotların müzik yapmasının, artık “haber” niteliği kalmadı. Bu konuda bir yenilikçi adımın “haber” olması içinse, iyice sıra dışı olması gerekiyor.
İngiliz elektronik müzik sanatçısı Tom Jenkinson (sahne adı: Squarepusher) ile Tokyo Üniversitesi bilişim hocası Yoichiro Kawaguchi, mekanik tasarımcı Naofumi Yonetsuka ve ekibi arasındaki işbirliğiyle, ortaya “müzisyen” robotlar çıktı. Bu ürüne Z-Machines (Z-Makineleri) dediler. “Ashura” adlı bir tanesinin 78 parmağı var: Öyle bir gitar çalıyor ki, insan öyle çalamaz. “Mach” adlı ikincisinin 22 kolu var: O da baterist. Öyle bir davul çalıyor ki, bir insanın onun gibi çalması mümkün değil. Üçüncüsü “Cosmo”, lazer ışınıyla, önündeki elektronik klavyedeki tuşların üzerinden uçuyor. Böylece, hepsi saniyede 100 nota birden çalabiliyor. Ortaya çıkan “müzik” (?) 2000’den az önce ve sonra doğan Z-Kuşağı’nın “tarzı.”
Japon hocalar, bu gösteriyi “sadece” bu dünyada değil, evet evet bildiniz, başka dünyalarda da yapmayı arzu ediyormuş. En yakın (!) başka dünya Ay, ama esas hedefleri Mars’ın Kuzey Kutbu’nda bu orkestrayı çaldırmak.
Onlarınki en medyatik robot orkestra belki ama, bu işin öncüsü Alman ürünü Compressorhead. Biri İngiliz ses mühendisi, ikisi Alman bilişimciler, atık metallerden yarattıkları üç robotlu gruba, “hadlerini aşıp” bir de vokalist robot yaratmaya kalkıştılar. Bunun için kitle fonlamaya (Kickstarter) başvurdular ama aradıkları para çıkmadı. 290 bin Euro istediler, 41 bin geldi. Robot “şarkıcı” isteyen yok, belli. Şimdilik…
Tom, robotlarını yanına almadan, ama elektronik müzik “üretim” gereçleriyle birlikte, geçen 29 Ekim’de İstanbul’da Akbank Caz Festivali’ne gelmişti.