Çalışan deneyimini kurgulamak gereklilik halini alıyor
KPMG, endüstri sektöründeki dönüşümün şirketlerin personel yapısını nasıl değiştireceğini araştırdı. Araştırma, finansal ağırlıklı planlarla geleceğe hazırlanan şirketlerin, insan kaynakları politikalarının da köklü değişimden geçmesi gerektiğini gösteriyor. KPMG’nin “İnsan Kaynaklarının Geleceği” araştırmasına göre, Endüstri 4.0’la gelen değişimden büyüyerek çıkmak isteyen kurumlar, bu yeni döneme uyum sağlayabilecek yeteneklere sahip çalışanları bünyelerine katmak zorunda. Bu nedenle şirketlerin, ‘müşteri deneyimi’ gibi ‘çalışan deneyimi’ tasarlamaları da gerekiyor.
KPMG’nin araştırmasından çıkan rapora göre, ‘çalışan deneyimi’ şu başlıklara ayrılıyor: Dijital deneyim ile çalışanların görevlerini tamamlamak için hangi teknolojik aletleri kullandığı, sosyal deneyim, yani bir dayanışma ve topluluk hissi yaratılması, son olarak da çevresel deneyim ile fiziksel çalışma alanının tasarımı. Araştırma sonuçlarını KPMG Türkiye İnsan Kaynakları ve Değişim Yönetimi Danışmanlığı Kıdemli Müdürü Tuğba Kavak, şöyle değerlendirdi:
“Şirketler çalışanlarını memnun edilmesi gereken birer müşteri gibi görmeye başlayacak. En iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak isteyen şirketler, birlikte çalışma deneyimini gençlere yaşatmak zorunda. Özenle hazırlanması gereken bu süreçte, çalışanlar için ‘müşteri seviyesinde’ teşvik edici bir deneyim sağlanması amaçlanmalı. İş hayatında Y kuşağı ve Z kuşağı için de kriterler değişti. Yeni jenerasyonlar için hangi şirkette çalışacağından ziyade, çalıştığı şirketin kendisine sosyal ve kültürel anlamda ne katacağı önemli. Çalışan deneyimini en iyi kurgulayan ve anlatan şirket, çağın diğer parametrelerine göre belirlediği yolda ilerleyebilir. Yeni nesil çalışanlar, görevlerini beklendiği şekilde yerine getirmek için en iyi teknolojik aletleri, dayanışma ve topluluk hissini artıracak sosyal ortam ve etkinlikleri, mutluluk ve teşvik duygusu yaratacak fiziksel çalışma ortamlarını istiyor. Bu şartları yerine getiren kurumlar, Endüstri 4.0 çağının unsuru olan ‘yetenekli insan kaynağını’ kazanacak.”