Çalışana hep destek, tam destek
AirTies, genç mühendislerini hem işi yaparken öğrenme felsefesi ile istihdam ediyor hem de onlara girişimci olma fırsatını sunuyor.Ar-Ge odaklı insan kaynağına, yani mühendislerine yatırımlarla büyüme hedefiyle yol alan AirTies, onları destekleyerek, geleceğin teknoloji liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, yetki ve sorumluluk almak odaklı yönetim anlayışı uygulanırken, çalışanlara da yetkinliklerini ortaya koyabilecekleri bir ortam sunuyor. Bu yönetim stratejisi, AirTies’ı tersine beyin göçünün yoğun yaşandığı şirketlerden biri haline de getiriyor.
AirTies Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Metin İsmail Taşkın, şirkette ‘on the job training’, yani ‘işi yaparken öğrenme’ yaklaşımını benimsediklerini söyledi. Daha çok pratik bilgiyi öne çıkardıklarını, yeni teknoloji ürettiklerini söyleyen Taşkın, “Yeni mezun mühendislere, üniversitede öğrendikleri teknik bilgiyi pratiğe dökme olanağı ve çalışma alanı sunuyoruz. Örneğin, Ar-Ge departmanında çalışan mühendisin bir ürünün içindeki yazılımı tamamen kendisinin geliştirme olanağı var. Böylece inisiyatif alıp, yetenek ve yaratıcılığını ortaya koyabiliyor. Genç mühendislere yazılımı pratik olarak öğrenip geliştirebilecekleri ortamı sunuyoruz” dedi. Ar-Ge‘nin en büyük sermayesini ‘insan kaynağı’ olarak gösteren Taşkın, Ar-Ge’de çalışan mühendis sayısının 90’ın üzerinde olduğunu, 75 kişilik de teknik destek ekiplerinin bulunduğunu belirtti.
Çalışana ‘girişimci
olma’ fırsatı
AirTies’ta görev alan genç mühendislerin, projelerde tecrübeli mühendislerle bir arada çalışma olanağı oluyor. Böylece bu kemik kadro, yeni mezunlara veya yazılım kariyerinin başındaki mühendislere öncülük ediyor. Proje takımlarını belirlerken de bu dağılıma dikkat ettiklerini belirten Taşkın, “Özellikle gömülü yazılım alanında kariyer yapmak isteyen mühendisler için Türkiye’de çalışılabilecek adresler sınırlı. Ama biz, Silikon Vadisi’nde teknoloji üreten şirketler kadar fazla teknoloji geliştiriyoruz” bilgisini de verdi. Taşkın, İK politikalarının önemli bir parçasını oluşturan ‘girişimciliğe destek’ başlığını da şöyle anlattı:
“Tüm çalışanlar, iş süreçlerini ve sonuçları yaşayarak öğreniyor. Bu yapı, onlara mühendisliğin yanı sıra satış, pazarlama ve yönetim gibi alanlarda da gelişme olanağı yaratıyor. AirTies’ta her ürün, bir girişimcilik hikayesi. Geliştirilecek her ürün için yeni bir şirketmiş gibi iş analizi, pazarlama analizi, kâr-zarar analizi yapılıyor. Bu yapı, girişimcilik anlamında da pratik bilgi ve bakış açısı kazandırıyor. Dolayısıyla mühendisler; müşteriyi, pazarlamayı, iş geliştirmeyi de öğreniyor. Bir girişimcilik eğitim programımız yok. Ancak girişimci bir şirket olduğumuz için çalışanların bu süreçleri gözlemleyerek, içinde yaşayarak öğrenebileceği çok nokta var.”
Bu arada, şirkette bir ‘girişimcilik eğitim programı’ olmasa da, daha önce Ar-Ge ekibinde çalışan 3 mühendis kendi girişimlerini kurmuş. Kurdukları şirketin de yazılım geliştirme üzerine faaliyet gösterdiği bilgisini paylaşan Taşkın, bu sayının daha da yükselmesini istediklerini vurguladı. Taşkın ekledi: “Çünkü Türkiye’nin geleceği girişimcilikte ve katma değerli teknoloji üretimi de, bu geleceğin en önemli itici güçlerinden biri olabilir.”