Çamsan Ordu, SAS Çözümleri Sayesinde Üretim Süreçlerinde Tasarruf Sağlayacak
Dünya analitik lideri SAS, MDF sektörünün lider isimlerinden Çamsan Ordu, Önleyici Bakım Analitiği ve Optimizasyonu süreçleriyle Talep Tahminleme ve Envanter Optimizasyonu konularında çözüm ortağı oldu.
1984 yılındaki kuruluşunun ardından kısa zamanda MDF sektörünün lider isimlerinden biri konumuna gelen Çamsan Ordu, üretim varlık arızalarını azaltmak ve ürün kalitesini artırmak hedefiyle çıktığı yolda SAS’ın sunduğu çözümleri tercih etti. SAS’ın sunduğu Önleyici Bakım Analitiği, Talep Tahminleme ve Envanter Optimizasyonu uygulamalarından yararlanarak satış ve pazarlama hedeflerinin mevcut üretimle eşleştirilmesini ve stok dışı kalma riskini en aza indirmeyi amaçlıyor. Çamsan Ordu, bakım maliyetlerinde de azalmaya gitmeyi hedefliyor. Çağdaş bir üretim anlayışı ile ağaç ve inşaat sektöründeki hizmetlerini sürdüren Çamsan Ordu, iç piyasaya hizmet amacıyla kurduğu bölge satış müdürlüklerinin yanı sıra İran, BDT Ülkeleri, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine yönelik ihracatına da devam ediyor. Türkiye’de ilk, Avrupa’da ise beşinci MDF (1984) ve Laminant Parke (1997) üretimini Ordu’da gerçekleştiren şirket, 2019 itibarıyla Ordu ilinde ilk Ar-Ge merkezini kurma başarısını da gösterdi.
Uzun Vadede Mevcut Üretim Varlıklarının Ömrünü Uzatacak Uygulamalar
Ordu’da yıllık 200.000 m3’lük üretim kapasitesine sahip iki fabrikasında mobilya sektörüne yönelik ham MDF, MDFLAM ve laminant parkeyle ve tutkal üretimi gerçekleştiren Çamsan Ordu’nun fabrikası; üretim, kimya, merkezi biyolojik ve kimyasal atık arıtma değerlendirme tesisleri de dahil pek çok tesisten oluşuyor. Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Çamsan Ordu, Önleyici Bakım Analitiği uygulamalarıyla öncelikli olarak üretim varlık arızalarını azaltmayı hedeflerken uzun vadede bakım süreçlerini proaktif şekilde ele alan uygulama sayesinde mevcut üretim varlıklarının ömrünü de uzatmayı öngörüyor. Uzun vadede imalattaki kalite sorunlarını en aza indirmek, şirketin marka değerini ve üretimde kaliteyi artırmak da SAS çözümlerinin sunduğu kazancı ifade eden diğer ögeler olarak öne çıkıyor.
Doğru talep tahmini sağlayan ve envanter optimizasyonu yetenekleri kazandıran SAS iş birliği sayesinde firma, düşük stok tutma maliyeti ve daha yüksek ciro oranlarına ulaşmayı ve düşük lojistik maliyetleriyle üst seviye varlık verimliliği elde etmeyi hedefliyor. Sonraki yıllar için öngörülen işgücü talep tahmininin ise; talebi gerekli çalışan sayısına dönüştürerek optimize edilmiş vardiya oluşturma fırsatlarına kapı açması bekleniyor.
Çamsan Ordu Genel Müdür Yardımcısı Faik Burak Kunday başarılı iş birliğini yorumladı ve şunları ifade etti: “SAS ile başlatacağımız bu projede Çamsan Ordu’nun tüm süreçlerini dijital hale getirerek şirketimizi daha da ileriye taşıyacağız ve SAS ile ihtiyaçları analiz edip kalıcı ve analitik çözümler üreteceğiz.”
Konuyla ilgili yaptığı açıklamasında SAS’ın Kamu Sektörü ve Orta Asya Bölgeleri Satıştan Sorumlu Genel Müdürü Yardımcısı Rasim Eğri ise şu ifadeleri kullandı: “SAS Türkiye olarak Önleyici Bakım Analitiği, Talep Tahminleme ve Envanter Optimizasyonu gibi uygulamalarımızla Çamsan Ordu’ya iş süreçlerinde fayda sağlayabilmiş olmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz. COVID-19 sebebiyle ortaya çıkan yeni koşullarda SAS, Yapay Zeka ve Analitik kabiliyetlerini kullanarak tüm dünyada birçok kamu kurumuna ve özel kurumlara destek veriyor, burada kazandığımız deneyimleri Çamsan Ordu için de kullanacağız. Şirketin pazarlama ve satıştan lojistiğe, üretimden iş gücüne, hatta ürün kalitesini artırma hedefine kadar, tüm üretim ve satış operasyonunda elde ettiği kazanımda rolümüz olduğunu bilmek memnuniyet verici.”