ÇARE ÜRETİM _ Beyaz Köşe
Bilişim sektörünün ve elbette bu nedenle ülkenin en büyük sorunlarından biri “yetişmiş eleman tedariki” sorunu ve bu sorun pandemi ile hızla büyümeye başladı. Yeni çalışan bulmanın ötesinde elindeki çalışanı tutma kaygısı ile işletmeler kabus görür durumda.
Konu her ortamda dile getiriliyor, iki bilişimci yan yana gelmeye görsün, açılan konu mutlaka bu. Akabinde ve detayında herkesin bir eleştirisi, tam açıklayamasa da bir çözüm önerisi var. Kimisine göre “ücretler düşük, bunu arttırmalıyız”, “bunu nasıl yapacak işletmeler” diye sorduğunuzda “işletmenin gelirini arttırmaları lazım” şeklinde bir türlü anlamadığım ve çözemediğim bir açıklamayla karşılaştığım da olmuyor değil. Kimine göre yasaklanmalı, “e hani insan hakları” dediğimde boş bakışlar. Çözüm önerileri çok, saymakla bitmez. Herkesin fikri var tabi her zaman olduğu gibi
Benim de var, umarım açıklayabilirim. Ben çözümün üretimde olduğunu düşünüyorum. Ne kadar fazla bilişimci üretirsek, o kadar stoğumuz olur, o kadar da bu sorunu çözmemize yardımcı olur. Büyük bir kitlemiz olduğunda daha güçlü oluruz, daha kolay yol alırız.
Bu konuda benimle aynı şekilde düşünenler var şükür. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve BTK Akademi bu konularda çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Eksiklikler, hatalar olur ama amaç ve alınan yol çok başarılı. Hepimizin desteklemesi lazım, bu tür projeleri. Bu konudaki meslek liseleri ve özel kurslar da önemli bir yer tutuyor. Geçmişte yapılan içi boş sertifika eğitimleri hatasına düşmezsek bu sorunumuza ilaç olacak özellikteler.
Bir de amacı benzer ama bambaşka bir yapı var ki ben ziyaret ettiğimde hayran oldum. Dünyanın en iyi yazılım okulları arasında gösterilen, Dünyanın En İyi 10 Yenilikçi yükseköğretim kurumu içinde yer alan Ecole42’nin temelleri 2013 yılında Fransa’da atılmış ve ülkemizde de var. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde kurulmuş ve Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor.
Ücretsiz, eğitmensiz, birbirinden öğrenme yönteminin uygulandığı 42 yazılımcı okulları Türkiye’de eğitim alanında paradigma değişimi yaratmayı hedefliyor. Türkiye’nin yazılımcı potansiyelini üst seviyelere çıkarırken uluslararası rekabet gücünü de artırmayı hedefleyen stratejisi doğrultusunda hayata geçirilen 42 Yazılımcı Okulları, ülkemiz için kritik öncelikte olan yapay zeka teknolojileri ile mobilite, sanayi, finans, 5G ve iletişim sektörlerinin ihtiyaçları başta olmak üzere dijital dönüşümü sağlayacak tüm alanlarda yazılımcı gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış.
Türkiye Açık Kaynak Platformu Direktörü Sertaç Yerlikaya hanımefendi beni misafir etti. Tatlı sohbette şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de açık kaynaklı yazılım geliştirme kültürünü olgunlaştırmak ve yazılımcı havuzunu 500 bine çıkararak ekosistemi büyütmek hedefinin en önemli bileşenlerinden biri olan 42 Okulları’nın uluslararası ağı, öğrencilerine okulların bulunduğu diğer ülke kampüslerinde de eğitim fırsatı vererek, onların hem çok uluslu çalışma kültüründen faydalanmalarını hem de gerçek bir mesleki deneyimi yaşamalarını sağlıyor.
Bilişim Vadisi ve Vadistanbul’da yer alan toplam 750 oturum kapasiteli okullar, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ortaklığında güdümlü proje desteği fonla kuruldu. 7 gün 24 saat eğitim veren okullarda, öğrenciler, Platform üyelerinin desteğiyle eğitimlerini ücretsiz olarak tamamlıyor.
Okulun istihdam edilebilirlik oranı % 100. 42 Okulları küresel ağına baktığımızda, öğrencilerin yüzde 67’sinin staj sonrası uzun dönemli iş teklifi aldığını yüzde 12’sinin ise kendi girişimlerini kurmuş olduğunu görüyoruz. Inovasyon merkezi yaklaşımıyla sektörün ihtiyacını karşılamayı hedefleyen okullarda 750 oturum kapasitesi ile 7 gün 24 saat öğrenime devam ediliyor.
42 Okullarına başlamak için öğrencilerin iki online test ve bir aylık havuz eğitiminden oluşan aşamayı başarıyla tamamlaması gerekmekte.
Temmuz 2022 itibariyle Vadistanbul’da yer alan 42 İstanbul’da 22.855 başvuru arasından test ve havuz süreçlerini başarıyla geçen toplam 361 kayıtlı öğrenci bulunuyor. Bilişim Vadisi’nde yer alan 42 Kocaeli’de ise 9604 başvuru arasından test ve havuz süreçlerini geçerek ana eğitime hak kazanan toplam 196 öğrenci eğitim alıyor.
Çeşitli dönemlerde düzenlenen havuz eğitimlerine ise 18 Temmuz itibariyle İstanbul’da 310 kişi, Kocaeli’de ise 237 kişi kayıt oldu; eğitimler 4 hafta süreyle devam ediyor.
Kodlama üzerine ön eğitim koşulu olmadan 18 yaş ve üstü yazılımcı olmak isteyen herkese açık olan okula yıl içinde çeşitli dönemlerde başvuru alınıyor.
Birbirinden öğrenme ve proje temelli oyunlaştırılmış eğitim müfredatı ile öğrenciler sınıf, öğretmen ve sınav olmadan öğrenimlerini bireysel ilgileri doğrultusunda sürdürüyor.
Temel programlama seviyesini tamamlayan öğrenciler, sonrasında seçtikleri modül doğrultusunda veri analizi, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi alanlarda uzmanlaşıyor.
Gelişen teknolojilerle birlikte değişen yetkinlik setlerine uyum sağlayabilmek için sektörden sağlanan mentor desteğiyle de müfredat sürekli olarak güncel tutuluyor. Böylece gerçek iş dünyası ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.”
Bir kez daha iyi haberlerle dönüyorum. Sertaç Hanım’ı ve bu projeye destek veren başta Sanayi Bakan Yardımcısı Fatih Kacır beyefendi ve tüm emeği geçenleri kutluyor, sektörüm adına teşekkür ediyorum. İhtiyacımız üretim, ihtiyacımız dijital dönüşüm ve buna gereken insan kaynağı
Yazdım….
TÜRKİYE AÇIK KAYNAK PLATFORMU NEDİR?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında kurulan “Türkiye Açık Kaynak Platformu”, kamu ve özel sektör şirketleri, STK’lar, üniversiteler, eğitim kurumları ve topluluklardan oluşan paydaşları ile açık kaynak ekosistemini geliştirmek için faaliyetlerini sürdürmektedir.
Türkiye Açık Kaynak Platformu, ülkemizde ihraç edilebilir açık kaynak yazılım ürünleri geliştirmeyi, lisanslamadan kaynaklanan kamu ve özel sektör yazılım maliyetlerini azaltmayı, nitelikli yazılım geliştirici sayısını artırmayı ve açık kaynak yazılım destek hizmetlerini sunan şirket ve girişimci sayılarını artırmayı hedeflemektedir.
https://www.turkiyeacikkaynakplatformu.com
SERTAÇ YERLİKAYA KİMDİR
Sertaç Yerlikaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TÜSSİDE tarafından yürütülen “Milli Teknoloji Hamlesi” stratejisi ve yol haritalarının geliştirilmesi konularında çalışmak üzere strateji danışmanı olarak TÜBİTAK’ta görevlendirilmiştir. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejisi, 5G ve Ötesi Teknolojilerde Dikey Sektörler Yol Haritası, Sanayinin Dijital Dönüşümü Yol Haritası çalışmalarında yürütücü olarak görev almıştır.
Bakan Yardımcısı Danışmanı olan Sertaç Yerlikaya, aynı zamanda, Dünya Ekonomik Formu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından kurulan Türkiye 4. Sanayi Devrimi Merkezi’nin Yönlendirme Kurulu Üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri
4.0 Platformu Başkan Yardımcısıdır. 2023 stratejisinin öncül projelerinden olan “Türkiye Açık Kaynak Platformu”nun açık kaynak projelerin özel sektör, kamu, stk, üniversiteler ve topluluklar ortaklığında geliştirilmesi ve yeni nesil 42 yazılım okullarının kurulması projesinin de yöneticiliğini yapmaktadır. Bu görevlerinden önce perakendecilikten telekoma, hızlı tüketim ürünlerinden danışmanlığa farklı sektörlerde deneyim sahibi olmuştur. Özel bir şirkette Afrika ve Ortadoğu’da geniş bir coğrafyadan sorumlu, Strateji Planlama Yöneticisi olarak çalışmıştır. Daha sonra bir telekom şirketinde Strateji Planlama ve İş Geliştirme Müdürü olmuştur. Türkiye’nin ilk online fotokitap servisi olan Afillikitap.com’un kurucusudur.
Microsoft’un bu yıl 6.sını düzenlediği Türkiye’nin Kadın Liderleri Yarışması’nda Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider seçilen Yerlikaya, Türkiye’nin kadın ve gençlerinin güçlendirilmesi ve rehberlik ağlarında aktif olarak yer almaktadır.
42 OKULLARI HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN: 42istanbul.com.tr ve 42kocaeli.com.tr