CBS, bir bilgi sistemi olarak güçleniyor
Birlikte öğrenme ve bilimin coğrafi gücünü birlikte keşfetme hedeflerine dikkat çeken Esri Türkiye CEO’su Barış Uz, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) sektörünün öneminin arttığını hatırlattı. “Esri Türkiye olarak hedefimiz; Esri ile aynı yolda ilerlemek ve ‘One Esri’ vizyonuna tam uyum sağlamak” diyen Barış Uz, “İlk adımlarımızı, Esri Global Support Programı’na geçerek attık. Global Support Programı, tüm Esri distribütörlerinin dahil olacağı, kullanıcı soru ve sorunlarına tüm Esri teknik ekibi tarafından çözüm bulunabilmesini ve detaylı bir bilgi paylaşım kütüphanesini bizlere açan program” detayını paylaştı. 2017 Haziran ayında tam olarak bu programa dahil oldukları bilgisini veren Barış Uz ile 2018 stratejilerini ele aldık:
Esri Türkiye olarak 2017 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2017, Esri Türkiye açısından yapılanma ve stratejik planlama yılı olarak geçti. Kadro ve firma yapımızda önemli değişiklikler oldu. Bu değişiklikleri kullanıcılarımızla paylaşmak, yeni ve eski müşterilerimize anlatmak ve marka bilinirliği ile ilgili detaylı çalışmalar yapmak öncelikli işlerimiz arasında yer aldı. 2018’e her bakımdan hazır gireceğimizi ve tüm kullanıcılarımızla çok daha yakın çalışmalar yapmak üzere planlamalar yaptığımızı söyleyebilirim. Coğrafi bilgi sistemlerinin (CBS) kullanılacağı alanların farkındalığının arttırılması için çalışmalar yapıyoruz. CBS’nin bir bilgi sistemi olduğunun bilincini oluşturmak zorundayız.
2018 yılı ve orta vade için plan ve stratejileriniz hakkında bilgi verir misiniz?
2018’de öncelikle enerji, altyapı ve su çözümlerimizin anlatılması üzerine yoğunlaşacak ve bu konuda çeşitlik etkinlikler ve örnek başarı hikayeleri yakalamak istiyoruz. Özel sektöre yönelik çözümlerimizi de ön plana çıkaracağız. Yeni veri analizi çözümlerimiz bu konuda tüm özel sektörün ilgisini çekmeye başladı ve artan talep var. Yerel yönetimlerde de daha fazla bilinir hale gelmek ve ülkemize yerel yönetimler aracılığıyla da katkıda bulunmak istiyoruz. Özellikle Esri teknolojisi kullanılan ve 2015’te yaygınlaştırılmaya başlayan MAKS (Mekansal Adres Kayıt Sistemi) projesinin bitirilmesiyle, diğer sistemlere sağlayacağı katkıyı değerlendirdiğimizde, Esri teknolojisi de yerel yönetimlerde giderek daha fazla kişiye hizmet verecek.
Küresel yapılanmada Türkiye operasyonları ve potansiyeli nasıl bir seviyede?
Esri, atayacağı distribütör firmanın yapacağı işleri, sorumlu olacağı pazarı ve kabiliyetleri son derece titiz biçimde değerlendirerek belirlemekte. Esri, Türkiye’de bir distribütörü olmasına karar verdiğinde, Türkiye’den ciddi beklentileri olduğunu da bizlere bildirmişti. Ülkemizin gelişimi, Esri’nin Türkiye’den beklentilerini de aynı şekilde arttırdı. Profesyonel bir teknik kadro oluşturarak, Esri teknolojisinin Türkiye’de daha çok kullanılmasını istemekteler. Teknik kabiliyetleri yüksek olan ülkemizdeki Esri kullanıcıları, Esri teknolojisini çok yakından takip ederek, kimi zaman bizden de daha hızlı reaksiyon göstererek Esri’yi Türkiye’ye taşıyorlar. Bu da Esri’yi oldukça memnun ediyor. Esri Türkiye olarak, Esri’nin WAMEA (Batı Asya, Orta Doğu ve Afrika) Genel Müdürü’ne bağlı olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz ve yüksek destek alıyoruz.