CCIE yeni sürümle aslanın ağzında
CCIE sertifikasyonu Cisco’nun geçiş yaptığı yeni sürümle çok daha zorlu bir koşu haline geldi. Academytech, bu süreçe doğru şekilde hazırlanmanın önemini vurguluyor.
Geçtiğimiz yılın sonunda Cisco, en üst seviye yönlendirme ve anahtarlama sertifika programının sınavlarında değişikliğe gitti. CCIE’de sürüm 3’ten sürüm 4’e geçildi. Yeni sürümle CCIE Sertifikası almak isteyenleri işi daha da zorlaşmış görünüyor. Çünkü bu sürümle sınav süreci ve bu sınavı başarıyla geçmek çok daha zahmetli hale geldi. Bu sertifikasyon diğer
Cisco sertifikalarında olduğu gibi sahip olanlara uluslararası boyutta yetkinlik ve iş sahibi olma olanağı sunuyor. Yani internet ve ağ altyapıları için temel ve en üst seviye olarak nitelendirilen bu sertifikaya sahip olanlar, bir BT uzmanı Amerika’da da Avrupada’da ya da Asya Pasifik’te de geçerli bir yetkinliğe sahip oluyor.
Yeni sürümle birlikte Türkiye’de sertifika alan beş kişi söz konusu. Bu isimlerin ilki Academytech Genel Müdürü Özcan Yıldız oldu. Burak Bıçakhan, Özgür Güler, Kaan Üstün ve Orhan Ergun da Academytech’in eğitim sürecinden geçerek bu sertifikayı aldı.
Burada eğitim ve sınava hazırlık sürecinin çok kritik olduğunu vurgulayan Academytech Genel Müdürü Özcan Yıldız, yeni sürümle sertifikasyon sürecinin zorlaştığını hatırlatarak bu konuda bilinçli hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, sertifikasyon süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Bu süreçte belirlediğimiz sahip olunması gereken minimum sertifikasyonlar söz konusu. Adayların CCNA ve CCNP düzeyinde bilgi sahibi olması gerekiyor. Diğer yandan bizim eğitimimizi tamamlamaları için 160 saatlik eğitim programını almaları gerekiyor.”
CCIE sınavı iki aşamalı olarak gerçekleşiyor. Yazılı sınavı geçenler 8 saatlik bir laboratuvar sürecine dahil oluyor. Bu süreyi verimli şekilde tartacak ve kaldırabilecek adaylar yetiştirmek gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Eğitim sürecinde sınav kondisyonunu sağlamaya yönelik özel bir ‘bootcamp’ söz konusu. Adayın eğer kondisyonu yoksa beyin belirli bir süre sonra yoruluyor. O noktada insanlar bilse de yapamayacak hale gelebiliyor.”
Sertifika alanlar neler dediler?
Sertifikasyon sınavının özel olduğunu belirten Burak Bıçakhan; “Bu sınavda bilgi test ediliyor tabii. Ama Cisco’nun bu sınavını bu derece özel hale getiren burada sadece bilginin test edilmemesi; kişinin problem çözme ve analitik düşünme yeteneğinden zaman yönetimi ve stresle başa çıkabilme seviyesine kadar birçok özelliği sınanıyor. Bu kadar çok şeyi bilen değil; bu kadar çok şeyi aynı anda yapabilenler başarılı olabiliyor” derken Kaan Üstün şunları aktardı: “Bu sınavca hazırlanırken omuzlarınıza çok büyük bir yük biniyor. Çünkü birçok şeyden vazgeçmeniz gerekiyor. Bu yola çıkılan ekip de çok önemli. Ekip halinde odaklandığınız noktaya emin şekilde gitmeyi başarmak çok önemli.”
Özgür Güler ise şunları aktardı: “Başlangıçta bu sınavı kendi başıma çalışarak geçebileceğimi düşünüyordum. Ama işin renginin böyle olmadığını sınava girince çok iyi anlıyorsunuz. Bu sınav sadece bilgiyi ölçmüyor. Burada stres ve zaman yönetimi çok önemli. Dolayısıyla psikolojik olarak destek almak çok kritik.”