CEO vadisindeki kavga kızışıyor
HP, Oracle ve SAP üçgeninde yaşanan ve sonuçları mahkemelere taşınan CEO transferlerinin, şirketlerin stratejilerini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.
HP’nin başarılı CEO’su Mark Hurd’ün Ağustos ayının başında şirket etiklerine aykırı tutumu nedeniyle işine son verilmesi BT dünyasının en büyüklerinden olan bu iki kuruluş arasındaki ilişkilerde beklenmeyen gelişmelere yol açtı. HP yönetiminin bu uygulamasını oldukça ağır bir dille eleştiren Oracle’ın kurucusu ve CEO’su Lawrence Ellison yakın arkadaşı Hurd’ün HP’den ayrılışından yaklaşık bir ay sonra eş başkan ve yönetim kurulu üyesi olarak Oracle’da işe başladığını açıkladı. Hurd’ün HP’de mükemmel bir iş yaptığına ve Oracle’da daha iyi bir performans göstereceğine inandığını belirten Ellison’ın attığı bu adımın iki şirket arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine neden olması kaçınılmaz oldu.
Mark Hurd’ün Oracle ile anlaşmasından daha 24 saat geçmeden HP Hurd’ün rakip bir kuruluşa geçisi ile aralarındaki anlaşmaya ters düşen bir tutum sergilediği, HP’deki toplantıların hemen hepsine katılmış eski CEO’sunun ticari sır niteliğindeki bilgileri de Oracle’a taşıdığı gerekçesi ile Kaliforniya eyalet mahkemesinde dava açtı. HP bu davranışı ile kurumsal bilgi işlem alanında 20 yıla yakın bir sürede ortaklaşa hareket eden iki şirketin arasını daha da çok açmış oldu. Ancak bu davanın sonuçlanması çok uzun bir süre alacağından Hurd’ün işinden ayrılırken HP tarafından kendisine ödenecek tazminatın bir bölümünden vazgeçmesi üzerine HP de davasını geri çekti.
Hurd’ün HP’den ayrılmasından 55 gün sonra SAP’ın eski CEO’su ve bir Avrupalı olan Leo Apotheker’in HP’nin CEO’su olarak atandığı ve kendisinin Kasım ayı başında görevine başlayacağı açıklandı. Oracle’ın rakibi ve dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan SAP’ın eski CEO’sunun HP’nin başına getirilmesi ise Oracle’a karşı atılan bir adım olarak yorumlandı.
Bu yılın başında Oracle’ın Sun Microsytems’ı satın alarak donanım işine el atması ve böylece HP’nin faaliyet alanına girmesi ile iki şirket arasındaki ilişkilerin olumsuz bir düzeye geldiği, aralarındaki işbirliğinin yerini bundan böyle sıkı bir rekabetin alacağı açıkça belli oluyordu. Şubat ayında SAP tarafından kontratı yenilenmeyen Apotheker’in başkanlığında HP’nin de bundan böyle Oracle’ın yazılım alanına girmesinin hiç de sürpriz bir gelişme olmayacağı görüşü artık gittikçe ağırlık kazanıyor.
Öte yandan Oracle ve SAP arasında aylardan beri süren bir anlaşmazlık nihayet Oracle tarafından mahkemeye taşınmış bulunuyor. Kasım ayının başında başlayan bu davada sekiz kişilik jüri Oracle’ın telif haklarının SAP tarafından çiğnenmesi nedeniyle Oracle’ın ne kadar zarara uğradığına karar verecek. Oracle’ın yazılım alanında fikri mülkiyetinin çiğnendiği gerekçesi ile SAP’tan istediği tazminatın tutarı 2 milyar dolar. SAP ise 2005 yılında satın aldığı ve Oracle’ın müşterilerinin bazılarına destek sağlayan TomorrowNow adlı yan kuruluşu tarafından bu suçun işlendiğini kabul etmekte ancak Oracle’ın bu olayı abarttığını bu nedenle bu şirkete ödenecek tazminatın 40 milyon dolar olması gerektiğini savunuyor.
Silikon Vadisi’nde bundan böyle ilgi ile izlenecek bu davanın ilk oturumunda davacı olarak dinlenen Larry Ellison verdiği ifadede Apotheker’in ismini
vermeden ancak dolaylı olarak bu davada kendisinin de mahkemeye çağrılıp ifade vermesini talep etti.1 Kasım’da HP’de işe başlayan Apotheker’in mahkemeye gelip gelmeyeceği veya video konferans yolu ile ifade verip vermeyeceği henüz kesinleşmiş değil.
Leo Apotheker’in görevinin daha ilk günlerinde fikri mülkiyet haklarının çiğnenmesi gibi kritik ve önemli bir davada suçlanan SAP’ın eski başkanı olarak yer almasının Hurd’ün işine son verecek kadar katı ve kararlı davranan HP yönetim kurulunu nasıl etkileyeceği merak konusu olurken bütün bu gelişmelerin HP ile Oracle arasındaki ilişkileri daha da gerginleştireceği bekleniyor.gerginleştireceği bekleniyor.