Çetin Altan’dan 2 referans
Ülkemizin, bilgisayar eğitimi konusunda ilk teknik lisesinin adı neden Gazeteci Çetin Altan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir?
İzmir Karşıyaka Soğukkuyu’da, bilgisayar üzerine 2, elektronik üzerine 1 bölümü olan 12 derslikli, 4 laboratuvarlı bu okulu 2003’te yaptıran işadamı Cengiz Sani şöyle açıklamıştı: “Çetin Altan’ın yazılarını sürekli takip ediyorum. Mesleki eğitim konusundaki yazıları beni çok etkiledi. Bu yüzden okula onun adını vermeye karar verdim. Kendisiyle tanışmıyorum. Yazılı izin istedim, kabul ettiği için çok mutluyum.”
Neydi bu meslek tanımı: “Meslek, belirli bir alanda insan enerjisinin, o alandaki bir öğrenim ve donanım birikimi sonucu, somuta dönüşmesidir. Örneğin bir terzi, terzilik alanındaki öğrenim ve donanım birikimi sonucu, enerjisini somut giysilere dönüştürür. Bir marangoz da öyle, bir diş doktoru da öyle, bir elektrik teknisyeni de öyle, bir inşaat mühendisi de öyle, bir cerrah da öyle…(16.10.2004)
Mesleğin önemini sürekli olarak yazılarında vurgulayan Çetin Altan, bilişime dair de Türk basınında ilk gözlemi yapan kişiydi her halde? 54 yıl önce şöyle yazmış:
“Karayolları Genel Müdürlüğü Amerika’dan elektronik beyin almış. Bu beyin bilmem kaç memurun, bilmem kaç ayda yaptığını, bir kaç dakikada yapıyormuş… Yalnız insanın içine bir şüphe düşüyor; biz Allah’ın verdiği beyni kullanamazken Amerika’nın verdiğini nasıl kullanacağız bakalım.” (05.02.1961, Milliyet)
Aradan geçen 50 yıl, kuşkularını gidermemiş: “Şimdilik cep telefonu, bilgisayar, TV sahibi olmakla; çağdaşlığa kanca atmış saymamız gerekiyor kendimizi.” (18.10.2012, Milliyet)