Çevik olan kazanır!
KPMG’nin Teknoloji Sektörü İnovasyon Araştırması’na göre, teknolojideki değişime hızlı ayak uyduramayan şirketler inovasyonda geride kalıyor. Araştırmaya katılan CIO’lara göre, önümüzdeki üç yılda en yıkıcı iş modeli e-ticaret platformları. Araştırmaya 12 ülkede 740’tan fazla teknoloji sektör lideri katıldı. Araştırmaya göre, üst üste ikinci yıl CIO’lar şirketlerindeki inovasyonu yönlendiren kişiler olurken, CIO’lar bu yıl daha yüksek seviyede IoT, yapay zeka, blockchain, robotik süreç otomasyonu ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını içeren, dönüştüren teknolojiler yaptı. Bu arada CIO’lar, inovasyonun başarısını ve değerini ölçmede sırasıyla piyasa değeri, yatırım getirisi ve gelir artışını göz önüne alıyor. Gelir artışı, geçen yılki araştırmada ise ilk sıradaydı. Katılımcıların yüzde 50’si veri güvenliği ihtiyacının da şirketlerin yenilikçi becerilerini kısıtladığı kanısında. CIO’lara göre, yıkıma direnmek için uygulanabilecek yöntemler şunlar: Yenilikçi start-up’ları fonlamak/yatırımcı olmak, yıkılma riski daha az olan piyasa segmetlerine bağlı kalmak, yenilikçi şirketleri almak, şirket içinde yeni inovatif ürünler geliştirmek ve son olarak da mevcut ürünleri geliştirmek. KPMG Türkiye Teknoloji Danışmanlığı Lideri Alper Karaçar, “Olgunluğa ulaşmış bir inovasyon süreci; finanse edilmiş, strateji ve iş birimleriyle bağlantılı olmalı. İnovasyon portföyü de takip edilen ve gerçekleştirilen hedefleri barındıran bölümlere ayrılmalı. Bu süreç ölçeklenebilir ve tekrar edilebilir olmalı. Yeni girişimler için yıllık belirlenen operasyonel bütçeden ayrı olarak, daha esnek ve devamlı bir fonlama modeli geliştirilmeli. Teknolojiye yapılan yatırımlar, yetenekli çalışanlarla birleşince başarıya ulaşabilir” dedi. KPMG araştırmasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
- Katılımcıların yüzde 27’si, gelecek üç yılda en yıkıcı iş modeli olarak e-ticaret platformlarını görüyor. Bu alandaki şirketler; yapay zeka, sesle tanıma, drone ve otonom araçlar sayesinde yemek siparişi, sağlık, sigorta, enerji gibi sektörlere yıkıcı etki yapıyor.
- İkinci sırada ise yüzde 22 ile sosyal ağ oluşturma geliyor. Sosyal medya şirketleri de ayrıcalıklı orijinal içerik, canlı spor etkinlikleri, artırılmış gerçeklik gibi hizmetlerle, maksimum müşteri sayısına ulaşmaya çalışıyor.
- Üçüncü sırada yüzde 17 ile dijital ödeme platformları var. Yeni teknolojilerden en çok ve doğrudan etkilenecek ilk beş sektör de sırasıyla telekomünikasyon, endüstriyel üretim, yaşam bilimleri/sağlık, havacılık ve savunma ile finansal hizmetler.
- Milenyum çalışanlarının yüzde 44’ü, deneyimli meslektaşlarından daha yüksek oranda maddi teşvik bekliyor. ‘Terfi’ konusu ise ankete katılan X jenerasyonu ve “baby boomers” için daha önemli bir motivasyon (yüzde 31).
- Üst üste ikinci yıl CIO’lar şirketlerindeki inovasyonu yönlendiren kişiler olurken, katılımcıların sadece yüzde 2’si inovasyonu yönlendiren kişinin CEO olduğu kanısında. Ama KPMG’nin Küresel CEO Araştırması’nda, teknoloji şirketlerinin CEO’larının yüzde 79’u şirketlerinin teknoloji stratejilerini kendilerinin yönlendirdiğini düşünüyor.
- KPMG’nin CIO araştırmasına göre, teknoloji şirketlerindeki CIO’ların yüzde 60’ı, şirket için rollerinin giderek daha stratejik olduğu kanısında. Bu CIO’lar daha yüksek seviyede IoT, yapay zeka, blok zinciri, robotik süreç otomasyonu ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını içeren ‘dönüştüren teknolojiler’ yaptıklarını belirtiyor.