Çevre için yeni buluşma adresi Çevreciyiz.TV
TSKB tarafından hayata geçirilen çevre temalı video portalı cevreciyiz.TV, bu konudaki farkındalığı artırmak üzere herkesi işbirlikleri geliştirmeye davet ediyor.Ülke gelişimine katkı amacıyla 1950’li yıllarda kurulan ve bankacılıkta yatırım odaklı farklı bir kulvarda yürüyen TSKB, son yıllarda yenilenebilir enerji ve çevreye duyarlı projelere getirdiği uluslararası fonların yanı sıra, teknolojiyi kullanarak da çevre duyarlılığına da dikkat çekiyor. 2007 yılında “Önceliğimiz Çevre” sloganıyla “çevreciyiz.com” isimli çevre portalını hayata geçiren banka, çevre temalı ilk video portalı olan çevreciyiz. TV ile de bu konuda farkındalığı artırmayı hedefliyor. Proje ile ilgili ekibin sorumlusu olan TSKB Genel Müdür Yardımcısı Şemseddin Arat, TSKB’nin sosyal sorumluluk konusunda yaptığı işe paralel bir proje oluşturmak istediklerini ve bu doğrultuda önce interneti kullanarak çevreciyiz.com’u hayata geçirdiklerini belirtti. Günde bin farklı ziyaretçiye ulaştıklarını ve her ay da on bin kişilik bir gruba ulaştıklarını dile getiren Arat, proje gelişirken hareketli görüntülerin sağlayacağı etkin farkındalığı düşünerek ilgi gören portalın yanı sıra bir video portalı oluşturmaya karar verdiklerini belirtti. Amaçlarının konunun görsel boyutunu da kullanarak duyarlılığını artırmak olduğunu dile getiren Arat, “ Fark etmek için bir dakika yeter! sloganıyla bunun tanıtımını yaptık. Görsel ve hareketli medyanın, çevre bilincinin artırılmasında etkin rol oynayacağını düşünüyoruz. Çevreciyiz.TV’nin de portaldan gelen başta STK’lar olmak üzere, kamu akademik dünya, iş ve sanat dünyasının da içerikleri ile katkıda bulunduğu çok boyutlu bir yapıda şekillendiğini belirten Arat, farklı işbirlikleri ile de çevre konusundaki içeriklerini artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Geri dönüşüm, su, denizler, iklim değişikliği, enerji, çevre için çalışanlar, sağlık ve beslenme, doğal yaşam gibi farklı kategorilerde 50 adet video ile yayına başladıklarını dile getiren Arat, bu konularda film üreten tüm kişi ve kurumları işbirliği yaparak gönüllü olarak portala video göndermeye çağırdı. Tema, Türmepa, Rek, Türçek, Çevko gibi STK’ların portala gönüllü içerik sağladıklarını belirten Arat, “Ayrıca gönüllü olarak içeriklerini veren bağımsız belgesel yapımcılarımız var. Teknoloji sayesinde nasıl çevre duyarlılığı sağlanıyor, karbon emisyonu azaltılıyor bu konuda da farklı içerikler de bizim için önemli. Çevreciyiz.com’a girdiğinizde şirketlerin bu konudaki başarı öykülerini görüyoruz. Topluma karbon emisyonunu azaltıcı yönde katkı sağlayan bilgi veren tüm içeriklere biz yer vermek istiyoruz” diye konuştu.
Röportajlar, çevre haberleri akademisyenlerin köşe yazarları, çocuk ve çevre, foto belgeseller bölümlerinin yer aldığı portalın hem bilgilenmek hem zaman geçirmek üzere tasarlandığını ifade eden Arat, Çevreciyiz.TV içinde yer alan videoların ilgi çekici içeriklerden oluştuğunu dile getirdi.
Ulaşım, ısınma, vs. gibi nedenlerden meydana gelen sera gazı salınımlarının toplamı olan karbon ayak izini silmek de mümkün. Üretilen karbon miktarına eşdeğerde temiz enerji üretilmesine katkı sağlandığında aynı oranda karbon sertifikası alınabildiğini belirten TSKB Genel Müdür Yardımcısı Şemseddin Arat, uluslararası piyasada değeri olan karbon sertifikalarının Kyoto Protokolü kapsamında karbon taahhütleri olan ülkeler veya kurumlar tarafından temiz enerji üreten kurumlardan para karşılığı alındığını ve ürettikleri karbon emisyonlarının bu oranda silindiğini belirtti. TSKB olarak bir yıl içinde ürettiği karbon emisyonunu bu yolla nötr hale getirmek istediklerini ve harekete geçtiklerini ifade eden Arat, “Bizim en büyük karbon emisyonumuz elektrikten geliyordu. Bunu sertifikalanmış bir kurum gelerek ölçtü ve yıllık aktivitemizle 1250 ton karbon emisyonu ürettiğimiz ortaya çıktı. Biz de 1250 ton karbon sertifikası almak için çıktık ve 1250 tonluk bir karbon emisyonu gold sertifikası alarak TSKB’nin ürettiği karbon emisyonunu sıfırladık. Şu anda da binamızda yenilenebilir enerji ile üretilen elektrik enerjisini kullanıyoruz. Çevre Yönetim Sistemi kalite belgesi sahibi bir banka olarak iki yıldır uluslararası platformda da Finansl Times’ın “Yılın Sürdürülebilir Bankacılık Ödülü”nü alıyoruz” diye konuştu.