Çevreci BT aynı zamanda düşük maliyet demek
Verimlilik daha sağlıklı bir çevre için temel unsurlardan birini oluşturuyor. Buna bağlı olarak “Çevreci BT” yaklaşımı, aynı zamanda daha düşük maliyet anlamı da taşıyor. Bu doğrultuda, dünyanın en yeşil teknoloji şirketi olmayı hedeflediklerini belirten Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu, “Bu hedefe ulaşmak için kendi iç süreçlerimizi, tedarikçilerimizin ve iş ortaklarımızın ürün ve hizmetlerini kullanma biçimini kapsayan bir yaklaşım geliştirdik. Veri merkezlerinin sayısını azaltma, ofis ve tesislerinde kullanılan aydınlatma ve havalandırmanın verimliliğini artırma, alternatif enerji kaynaklarına yönelme gibi girişimlerle CO2 emisyonunu azaltmak için sürekli olarak çalışıyoruz” dedi.
Son iki yıl içerisinde, ürün portföylerinin enerji yoğunluğunu yüzde 23,2, sunucu portföyünün enerji yoğunluğunu ise yaklaşık yüzde 50 oranında düşürdüklerini kaydeden Sinan Dumlu, “2012 yılında ürün satın alan müşterilerle kıyaslandığında, 2014 mali yılında ürün satın alan müşteriler, kullandıkları elektrik için 449 milyon dolar daha az ödeme yaptılar” dedi. Uzaktan çalışmanın milyonlarca kilometrelik yolculuğu engellediği için 35 bin ton küpün üzerinde karbondiyoksit (CO2) salınımını ve 12 milyon dolarlık maliyeti önlediğini belirten Dumlu, şu bilgileri verdi: “16,4 milyon kilogram sürdürülebilir malzemelerden elde edilerek, 2020 hedeflerinin yüzde 72’sinin şimdiden tutturulduğunu gösteriyor. Ürünlerin paketleme malzemelerinin yaklaşık yüzde 93’ü sürdürülebilir kaynaklardan, kolaylıkla geri dönüştürülebilecek şekilde üretildi. Bu sayede Dell, doğaya katkısının aynı sıra 13 milyon dolarlık tasarruf sağladı. 2015 yılında yaklaşık 6,4 milyon kilogramlık geri dönüştürülmüş plastik ürünlerimizde kullanılarak bir önceki yıla göre yüzde 20’lik artış sağlandı. Elektrik ihtiyacının yüzde 41’i de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildi.
Yenilikçi ve doğa dostu yaklaşımın sonucu olarak, teknoloji sektörünün ilk okyanus plastiği ambalajının sevkiyatına başladıklarını kaydeden Sinan Dumlu, şunları kaydetti: “Dell, sürdürülebilir tedarik zinciri stratejisini geliştirerek Dell XPS 13 2'si 1 arada ürününün yeni ambalaj tepsisinde kullanılmak üzere kanal ve kumsallardan toplanmış plastikleri geri dönüştürdü. 2017 yılında okyanus plastikleri pilot çalışması, 7 bin 250 kg plastiğin okyanusa girmesini engelleyecek.
Okyanus plastikleri tedarik zinciri süreci, birden çok aşamadan oluşuyor: Bu alandaki iş ortakları, henüz okyanusa ulaşmadan kanallar, kıyı şeritleri ve kumsallardayken okyanus plastiklerinin önünü kesiyor. Daha sonra kullanılmış bu plastikler (yüzde 25) işleniyor, rafine ediliyor ve şişe, gıda saklama kapları gibi kaynaklardan gelen diğer geri dönüştürülmüş HDPE plastikler (yüzde 75) ile karıştırılıyor. Son olarak ortaya çıkan geri dönüştürülmüş plastik tabakası yeni ambalaj tepsilerine dönüştürülüyor; son ambalajlama ve müşteri teslimatı için sevk ediliyor. Bu pilot program, Mart 2016'da Haiti'de başlatılan başarılı bir fizibilite çalışmasının sonucu olarak ortaya çıktı. Şirketin sürdürülebilir ve geri dönüştürülmüş malzemeleri ürünlere ve ambalajlara dâhil etme konusunda zaten başarılı bir geçmişi bulunuyor. 2008 yılından bu yana Dell, tüketici tarafından atılmış plastikleri masaüstü bilgisayarları için geri dönüştürüp kullanıyor ve Ocak 2017 itibarıyla ürünlerinde 22,7 milyon kilogram geri dönüştürülmüş materyal kullanmaya ilişkin 2020 hedefine ulaşmış durumda. Şirket, dışarıdan gelen malzemelerin ürün ve ambalajlar için girdi olarak kullanılabileceği bir döngüye giderek daha fazla odaklanıyor.”