Çevreci kurumsal gündem!
Merhaba,
Sonbaharın son ayında kışa geri sayımda sokaktaki dostlarımız aklımızda. Atıkların ödüllendirme sistemi ile geri dönüşüme kazandırılması odaklı çalışmalar yürüten Timtaş Yönetim de hayata geçirdiği Pugedon isimli geri dönüşüm otomatı projesiyle, hem çevrenin temiz kalmasına hem de sokak hayvanlarının beslenmesine yardımcı oluyormuş. Otomata plastik, cam veya metal atık atıldığında cihazın alt tarafından sokak hayvanları için 5 ila 20 gr arasında mama dökülüyor. Pugedon, başta İstanbul’daki belediyeler olmak üzere Türkiye’deki birçok il ve ilçe belediyeleri tarafından kullanılıyormuş. Belediyelerin atıkları toplayıp geri dönüşüme kazandırmaları için oldukça kullanışlı, üstüne bir de sokaktaki dostlarımız doysun. Dilerim bu vesileyle geri dönüşüm bilinci de biraz olsun artar.
İş hayatının zorlu süreçleri, artan stres derken, her mevsimde koşu sporuna ilgi artıyor. Bilişim sektörünün birçok üst düzey isminin koşu sporu ile iştigal ettiği biliyoruz, bu ilgide gelişen teknolojinin de payı olduğu aşikar. Öyle ki, sporcu ekipmanlarında tüketici taleplerinin değiştiğini, performans ayakkabılarında hızlı gelişim yaşandığını söyleyen Salomon Türkiye Süpervizörü Mehmet Yıldırım’ın belirttiği gibi, koşu branşını yapan kişi sayısı arttıkça, burada kullanılan ürünlerin kalite, fiyat ve teknolojik değerleri önem kazanıyor, markalar da ürettikleri ürünlerin kalite ve teknolojik özelliklerini geliştiriyor. Kayak ve doğa yürüyüşleri ürün segmentindeki performansı koşu alanına da taşıdıklarını belirten Yıldırım, Salomon yürüyüş ve koşu ayakkabılarında önemli teknolojik özellikler olduğunu belirtmiş. Sözün özü, koşmak için koşmayalım, adımlarımızı ‘bilerek’ atalım.
Bireysel sağlık ve hareket gücünden, enerji kaynağı rüzgara geçeyim. Fosil yakıtların çevreye saldığı emisyon gazları küresel ısınmayı daha da körüklerken, iklim eylem planlarında daha temiz ve çevreci enerjinin kaynağı rüzgara yönelen ülkelerin sayısı artıyor. Bu arada, rüzgar enerjisinin faydalarının sadece çevreye ‘salmadığı’ emisyon gazlarından ibaret olmadığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisinin 7 önemli faydasına dikkat çekmiş: Tasarruf sağlıyor, şirketlere kâr sağlıyor, temiz elektrik sunuyor, iklim eylem planlarının hayata geçirilmesine olanak veriyor, enerji bağımsızlığı sağlıyor, yani petrolü olan ‘kral’ olmuyor, yeni mesleklerle yeni iş alanları sunuyor ve kırsal alanların gelişmesine olanak sağlıyor.
Tüm dünyada 2025 yılına kadar operasyonlarından kaynaklı çevresel etkiyi yarıya indirmek üzere çalışmalarına devam Vodafone, karbon ayak izini küçültme hedefiyle başlattığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesini Türkiye geneline yaygınlaştırıyor. Öyle ki, 18 ildeki 30 Bütünleşik Hizmet Merkezi’nde çalışanlar tarafından toplanan 330 kilo e-atık, lisanslı geri dönüşüm firması Akademi Çevre tarafından geri dönüştürülmüş, elde edilen gelirle Samsun İlkadım Kubilay İlkokulu’nda kodlama sınıfı açmış. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliği ile yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında hayata geçirilen kodlama sınıfı, Samsun ve çevresinde kodlama öğrenmek isteyen tüm çocuklar tarafından ücretsiz kullanılabilecek. Eğitim gündemim bu kadarla sınırlı değil… Logo Yazılım’ın 35 yıllık tecrübesini arkasına alarak çalışmalarına devam eden Berqnet Firewall tarafından hayata geçirilen “Her Okula Bir Siber Güvenlik Laboratuvarı” sosyal sorumluluk projesi devam ediyor. Proje ile müfredatında bilişim dersleri bulunan okullara teknik altyapı, laboratuvar kurulumu ve temel bilişim ile siber güvenlik eğitimleri veriliyor ve bugüne kadar 100 öğretmen ve 900 öğrenciye ulaşılmış. Kocaeli ve İstanbul’un ardından Anadolu’ya yayılmak, takvime alınan Konya, Antalya ve Kahramanmaraş’ta belirlenen okullarda eğitim ve laboratuvar kurulum çalışmalarına devam etmek, 2020 dahil olmak üzere her yıl 10 bin yeni gence ulaşmak ise öncelikli hedefler.
Küresel finansal kuruluşlarından Citi tarafından Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki FinTech girişimlerine yönelik 4 farklı alanda çözümlerini tanıtmaları ve fikirlerini uygulamaya geçirmeleri için düzenlenen MENA FinTech Challenge yarışmasında sıra… KOBİ’ler ve büyük şirketler için uygulamaya sunduğu ticaret portalı ve garantili ödeme çözümleri ile Octet Türkiye’nin yanı sıra, Mısır’dan Fawry ve PaySky, Birleşik Krallık’tan ise Wipro/Tradestream kazananlar arasında yer almış. Octet Türkiye, KOBİ’ler ve büyük şirketlerin hayatını kolaylaştırırken, satıcı için nakit akışını kısaltıyor, alıcı için de uzatıyor ve Citi ile hayata geçirilecek yeni ortaklık da yeni fırsatlar demek. Küresel internet değişim operatörü DE-CIX, bu yıl düzenlenen Global Carrier Awards’ta 2019 yılının En İyi İnternet Değişim Operatörü olmuş. Bu arada DE-CIX, sektörün bu iddialı ödülünü geçtiğimiz 5 yıl içinde 4’üncü kez almış.
Bilirim tarihi içerikler ilgini çeker. Bu haftaya noktayı da bu şekilde kondurayım: https://www.tarihlisanat.com/ ve @sanatntarihi rumuzlu paylaşımların sahibi Celil Sadık, “Uygarlığın Ayak İzleri: Rönesans’tan Barok Dönem’e Sanat Dehaları” kitabını Epsilon Yayınevi’nden çıkartmış. Uygarlığı biçimlendiren sanatçılar ve eserlerinin öykülerini içeren bu ilk cildin devamı da gelecekmiş, benden söylemesi.
Haftaya görüşmek dileğiyle,