Çevremizi koruduğumuz kadar varız
Yeni hafta bizi bekler,
Söylemedi deme, 3 Kasım’da koşulacak İstanbul Maratonu kayıtları www.maraton.istanbul sitesinde 30 Eylül itibariyle sona erdi. 41’inci kez kıtaları birleştirecek maratonun 15 km kategorisi ise daha kayıtlar bitmeden ‘Türkiye’nin En Çok Sporcu ile Koşulacak Yol Yarışı’ hedefine ulaşmış. İzlemesi bize düşer. Sırada eğitim adına çok yerinde bir önerim var. Malum, Avrupa’nın birçok ülkesinde ilkokul düzeyindeki öğrencilerin derslerinde Gameducation (oyun ile öğrenme) entegrasyonları yapılıyor. Günümüzde ilkokula başlayan çocukları ‘dijital öğrenci’ olarak tanımlayan Öğrenme Terapisti ve Uzman Psikolog İnci Özkoray’a göre, benzer entegrasyonların Türkiye’de de olması şart. Oyun ile öğrenilen derslerde öğrencilerin daha aktif olduğunu belirten Özkoray, özellikle oyun ile öğrenilen matematikte belirgin başarılar elde edilebileceğini de vurgulamış. Çarpım tablosundan bihaber insanlar gerçeği karşısında, dikkate alınması gereken bir öneri.
Harç ve hafriyat süreçlerini yol kenarında kaldırımdan veya evin penceresinden dahi olsa izlemeyi seven, inşaat izleme hobisi kentsel dönüşüm öncesinde de var olan bir toplumuz. Bu ihtiyaca tepkisiz kalmayan Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, dijital araştırmalar ve sosyal dinlemelerle ortaya çıkardığı içgörüyü absürt ve eğlenceli bir yolla ele alan “Bizi İzlemeye Devam Edin!” kampanyasını başlatmış ve inşaat seyretmekten kendini alamayan izleyiciler için kurduğu hayali HafriTur firması ile bir film hazırlamış. Filmde vatandaşın inşaat seyretmeye bayıldığını fark ederek bir şeyler yapılması gerektiğini düşünen HafriTur’un hayali CEO’su İlhan Dolubel, kendisiyle aynı tutkuyu paylaşan insanları bir araya toplayarak, sahada inşaat avcısı olarak bilinen çalışanlardan gerekli bilgileri not alıp sevenleri buluşturmaya başlıyor. Fikir https://www.youtube.com/watch?v=YvUlFDn5hk4 linkinde ve https://www.facebook.com/hafritur/ grubunda.
İş sahibi olmak bir şans ama bazen de sıkıntı, huzursuzluk sebebi. Bu noktada, Sola Unitas Academy kurucularından Umut Kısa’ya göre, bilgiye daha hızlı erişebilmek, kariyeri daha rahat değiştirebilmenin yolunu açıyor ve mutsuz çalışanlar kariyer atölyelerine yöneliyor, kariyer yönetimi ile ilgili atölye çalışmaları, seminerler, kurslar ve eğitimler ilgi görüyor. Umut Kısa, kariyer ile mutluluk arasındaki gerçek ilişkiye, çalışanların çoğunun yaptığı işin ve aldığı ücretin onu ne kadar tatmin ettiğini sorguladığına dikkat çekiyor. Sola Unitas Academy’nin Kariyer Atölyesi’nde kariyer koçu Zühal Yiğit, “Atölyenin temel amaçlarından biri katılımcıların bu farkındalıkları yaşaması” demiş. Ben bu kadarını diyeyim, detaylar https://egitim.solaunitas.com/ sitesinde.
Bu hafta çevresel gündemim dopdolu. Misal Yemeksepeti, “Yeşili koruyalım” kutucuğu ile tek kullanımlık plastik tüketimini azaltma konusunda kullanıcılarının her daim desteğini istiyor. Son yıllarda zaten kullanıcılar bu kutucuğu daha fazla tıklayarak, 3 yılda toplam 655 ton daha az plastik tüketmiş, yani her yıl ortalama 4 bin 100 kişinin tüketimine karşılık gelen plastiğin tüketilmesini engellemiş. Bu konuda farkındalığı en yüksek şehir Kahramanmaraş.
HP Inc., Dünya Ekonomik Forumu’nun Sürdürülebilir Kalkınma Etkileri Zirvesi’nde ormanlara katkı sağlayacak bir gelecek yaratmak için uzun zamandır birlikte çalıştığı WWF ile atacağı adımları duyurmuş. HP, 5 yıllık anlaşma kapsamında WWF’in ormanlar için bilime dayalı hedef geliştirmesine, ormanları yenilemenin karbon salınımına ve doğaya sağlayacağı etkiyi belirlemesine ve ormanların daha iyi yönetilmesini sağlayacak çalışmalarına destek olacak. WWF’in yönettiği bu yeni inisiyatif Kasım ayında başlıyor. Sürdürülebilir Ormanlar İşbirliği ile HP, 5 yıllık anlaşma üzerinden Brezilya’da tehlike altındaki Atlas Ormanları’nın bir kısmını yenilemesi ve Çin’de devletin sahip olduğu tarla ve ormanlık alanlarda sürdürülebilir yönetimi iyileştirmesi için WWF’e 11 milyon dolarlık katkıda bulunacak. Böylece toplam 809 km2’lik alan koruma altına alınmış olacak. HP, WWF’in ormanlar için geliştireceği bilime dayalı hedeflere de katkıda bulunacak. HP’nin bu yolda adımları https://www8.hp.com/us/en/hp-information/global-citizenship/index.html linkinde. Bu arada, UNDP Türkiye tarafından desteklenen ve iklim krizi ile mücadelede ortak dili hedefleyen İklimce Sohbetler, Mert Fırat’ın ev sahipliğinde başlamış. İlk buluşmalarında iklim krizi ve su üzerine konuşan iklimdaşlar, önümüzdeki haftalarda farklı konuları iklim bağlamında konuşmak için buluşacak. İklimce Sohbetler, 8 Ekim’deki “Tarım ve Gıda” sonrası, 15 Ekim “Afetler” başlığı ile devam edecek ve 5 Kasım’da “Şehir Yaşamı” oturumuyla sona erecek. Daha fazlası iklimce.org sitesinde. WWF-Türkiye ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), plastik kirliliğine dikkat çekmek için yelken açan WWF’in Blue Panda Teknesi’nde, restoranlara yönelik atık azaltma girişimi başlatmış. Atık Azaltma Taahhütleri ile şimdilik 22 restoran 121 şubesiyle var ve Amerikan servislerin kaldırılması, suyun sürahide servis edilmesi, tek kullanımlık şeker paketlerinin kaldırılması ve pipet kullanılmaması gibi taahhütlerde bulunmuş. Böylece bir yılda 2 bin 700 ağaç kesilmemiş olacak, 460 ton su tasarrufu sağlanacak ve 42 ton daha az plastik atık çıkacak. #birgüzelhareket ile dahası da olur umarım…
Bu hafta iki kitabım var. İlki, PsikoMola Bireysel ve Kurumsal İletişim Merkezi’nin kurucusu Mehtap Güngör’ün danışanlarının izniyle terapi sürecinin işleyişini öykü tadında anlattığı, son yıllarda öne çıkan EMDR (EyeMovementDesensitizationandReprocessing- Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) psikoterapi yönteminin sonuçlarını aktardığı, Sola Unitas Yayınları’ndan çıkan “Ukde”. İkinci kitabım ise kaçınılmaz gerçeğimiz siber güvenlik alanında rehber olması amacıyla eğitmen ve yazar Cemal Taner tarafından, LOGO Yazılım’ın 35 yıllık tecrübesini arkasına alan Berqnet Firewall’un katkılarıyla “Herkes İçin Siber Güvenlik” kitabı.
Haftaya yine buradayım,