Çevresel bilinç çabalarımda bu hafta…
Yılın geleneksel seçim sürecini atlatmış olmanın gururuyla merhaba,
Haftaya enerji üstüne sağlık ve hijyen odaklı bir çalışma ile başlıyorum. Akfen Holding tarafından kurulan Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) koordinatörlüğünde, Akfen Yenilenebilir Enerji bünyesinde yatırımları yapılan 26 enerji santralinin bulunduğu kırsal bölgelerde yaşayan kadınlara yönelik “Hijyen Sağlıktır” projesi devam ediyor. Bu sayfalarda daha önce de yer verdiğim bu çalışmada Mart içinde Amasya Merkez, Kayseri Yahyalı, Sivas Gemerek, Tokat Turhal ve Konya Ereğli ile Sarayönü olmak üzere 6 bölgede 600’ü aşkın kadının katılımıyla gerçekleştirilmiş. Kadınlara farklı konularda hijyen eğitimini verilen, 26 farklı bölgede yıl sonuna kadar 2 bin kadına ulaşmayı amaçlayan projenin Nisan durakları da Erzurum Aziziye’deki Gelinkaya HES ve Elazığ’daki Solentegre HES projelerinin bulunduğu bölgeler olacakmış. Kadınları bilinçlendirerek böylece tüm hane halklarını geliştirmek temel hedef, rota da bizim takibimizde.
Türk Telekom da 2014 yılından bu yana 62 ilde, yaklaşık 900 az gören çocuğun görme yetilerini geliştirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projesi Günışığı’nın etkilerini SROI (Değişim Teorisi ve Yatırımın Sosyal Geri Dönüşümü) metodu ile uluslararası standartlara göre ölçümleyip değerlendirmiş. Günışığı Projesi sayesinde az gören çocuklar ve aileleri birçok başarı hikayesine de imza atmış. Bu başarı hikayelerinin devamının gelmesi dileğiyle…
Gelsin ki, gençler yaratıcılıkları ile başarılara koşsun. Misal, Kuveyt Türk tarafından üçüncü kez düzenlenen Hackathon Yarışması’nda başvurular kabul edilmeye başlanmış. Bu yılki teması “Geleceğin bankacılığı” olan yarışma, 13-14 Nisan tarihlerinde Kuveyt Türk Bankacılık Üssü’nde gerçekleştirilecek.
Şimdi de pullara geçelim, ki biliyorum sen PTT’nin özel gün pullarını toplayıp derli toplu bir koleksiyon yapıyorsun. PTT, bu sefer de meteorolojik olayların görsellerine yer verilerek hazırlanan “Dünya Meteoroloji Günü” konulu anma pulu ve ilk gün zarfını 23 Mart’ta tedavüle sunmuş.
Şişecam Topluluğu, Mersin’deki Düzcam fabrikasının ardından Gebze – Kocaeli’nde bulunan Şişecam Bilim, Teknoloji ve Tasarım Merkezi’nin çatısına da güneş enerjisi santrali kurmuş. Kurulu gücü 87.45 kW olan güneş enerjisi santralinden yıllık yaklaşık 114 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi, böylece yılda yaklaşık 45 ton karbondioksit salımının önüne geçilmesi hedefleniyormuş.
Bir örnek daha… Çocukluğun değil benim gibi kırtasiye tutkunları söz konusu olduğunda her yaş grubunun demirbaş markası Adel Kalemcilik, çevresel sürdürülebilirliği ana faaliyetlerinin bir parçası olarak ele alıyor. Misal, üretim sürecinde endüstriyel ormanlardan gelen FSC sertifikalı hammaddeleri tercih ediyor, bahçe sulaması için yağmur sularını kullanıyor, atık su arıtımında ileri teknolojilerden faydalanırken, atık su kalitesini ve miktarını da düzenli takip ediyormuş.
Haftaya sanatsal bir nokta koyayım… Türkiye’de faaliyet gösteren dört kültür kurumu, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Fransa, Hollanda, Almanya ve Türkiye’deki misafir sanatçı programlarını bir araya getiren kültürler ve disiplinler arası bir proje için güçlerini birleştiriyor: Be Mobile – Create Together! Avrupa ile Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi güçlendirmeyi öngören Be Mobile – Create Together!, genç yetenekleri teşvik etmenin yanı sıra Türkiye ile Avrupa’nın sanat ortamları arasında kalıcı bağların oluşumuna katkı sunmayı amaçlıyor. Temmuz 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek proje süresince 26 sanatçı farklı zamanlarda ve sürelerle Fransa’da Paris, Cassis, Issy-les-Moulineaux; Almanya’da Dresden, Berlin ve Stuttgart; Hollanda’da Amsterdam, Maastricht ve Lahey; Türkiye’de İstanbul, Ayvalık, Bursa ve Şirince’de yer alan ve farklı disiplinlere odaklanan misafir sanatçı programlarında ve sanatçı evlerinde kalacak.
Haftaya yine bu sayfalarda olalım.