Çevresel duyarlılık ve BT
Hızla artan nüfus, düzensiz şehirleşme ve plansız sanayileşme sonucu dünyanın pek çok bölgesinde çevresel felaketler yaşanıyor. Bu dönemde beyinlerde hızla değersizleşen “yeşil”, kısa bir süre içinde kendini insanlığa tekrar hatırlattı. Daha doğrusu insanlar hatırlamak zorunda kaldılar. Yeşile olan duyarlılık hızla arttı ve ama ne yazık ki ülkemiz dahil pek çok ülke duyarlılık seviyesinde oldukça gerilerde yer alıyor.
Teknolojinin hızla gelişimi, teknolojik ürünlerin hızla yaygınlaşması ve yaşam sürelerinin her geçen gün biraz daha kısalması, dünyada farklı bir çevresel sorunu ortaya çıkarıyor. Ama bu sorun yine teknoloji ve teknoloji şirketlerinden sunulan çözümler ve programlarla asgari düzeye indirgenmeye çalışılıyor. Düşük enerji tüketen ürünler, bu ürünlerin geri dönüşümü için geliştirilen kampanya ve programlarla, bilişim teknolojileri sektörü kendisinin ortaya çıkardığı çevre kirliliğini bir nebze olsun ortadan kaldırıyor. Bilişim teknolojileri bunu yanı sıra genel anlamda enerji verimliliği sağlayan teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlayarak da çevre kirliliğine karşı önemli bir görevi başarıyla yerine getiriyor.
5 Haziran günü, 1972 yılından bu yana Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Özellikle de çocuklarımızın geleceği için çevreye olan duyarlılık seviyesinin hızla artması ve her hareketimizi çevre duyarlılığı kapsamında yapmamızın zamanı geldi de geçiyor bile. Yoksa bizi, bilişim bile kurtaramayacak.