Çevrimdışı otel kalmayacak
HotelRunner, çevrimdışı kalan oteller ve acenteleri aynı platformda buluşturuyor. Büyük veriyi satmayı değil kullanmayı düşünen bir girişim olan Hotel Runner, henüz daha 2 yıllık bir girişimken ilk satın almasını gerçekleştirerek Sultanahmet’ten doğan bir bütünleştirme ve kanal yönetimi şirketi olan HDN’yi satın aldı.
Sürekli seyahat eden 3 bilişimci, Arden Agopyan, Tolga Yalçınkaya ve Ali Beklen CloudArena’yı kurarak tüm konaklama tesislerini çevrimiçine taşıyacak HotelRunner projesini hayata geçirdi.
İnternette 25 bin otelin ortalama 3 bin tanesi görüntülenebiliyor. Otellerin çoğu hatta belki de en güzelleri çok güçlü yazılım ve donanım sistemleri gerektirmesi nedeniyle çevrimdışı kalıyor. CloudArena şirketi kurucularından Arden Agopyan, “Otellerin çevrimdışı kalmasının arka planında teknolojik eksiklikleri yatıyordu. Anlık düzenlemeleri yapabilmeleri, bunu web siteleriyle uyumlandırmaları, farklı mecralardaki düzenlemelerini eş zamanlı olarak yapabilmeleri gerekiyordu. Ancak bunları yapacak teknik bilgiye sahip personelleri ve yatırım bütçeleri de yoktu. Bu büyük yatırımı, CloudArena’da herkesin kullanabileceği bir platform kurmak için gerçekleştirdik”dedi.
Bilgisayar kullanamayan kişilerin bile Facebook kullandığını göz önünde bulundurunca, o kadar basit bir sistem kurulursa geniş tabanlı bir kullanıma ulaşılabileceğini düşünen CloudArena kurucuları, otel ve acenteleri HotelRunner platformu üzerinde bütünleşik platform içinde çevrimiçine taşıdı. Agopyan “Bulut üzerinde çalışan, tüm otellerin kullanabileceği, web tabanlı, ucuz ve kolay bir sistem yapalım dedik. Tüm işletmelerin web sitesi olmasını gerektiren kanunun çıkması da, otellere ücretsiz web sitesi sunmamızı cazip hale getirdi” şeklinde konuştu.
“Nihai hedefimiz büyük veri, ilacımız bulut”
HotelRunner’ın uzun vadede hedefi, büyük veri oyuncusu olmak. Arden Agopyan, “Rüyamız Facebook gibi tüm dünyanın bedava kullandığı bir ürün sağlayarak büyük veri oyuncusu olmaktı ancak bu sistem bizim coğrafyamızda pek mümkün olmuyor, şirketin de bu süreçte ayakta kalabilmesi gerekiyor o nedenle kazan-kazan sistemine geçtik. Büyük veri hedefimiz açısından sistemde toplanan ziyaret bilgileri, dil özellikleri, istatistikler gibi verilerin birikmesini bekliyoruz. Çünkü büyük veri, ilk günden para eden bir yapı değil. Ama beş yıl sonunda şirketin verisi kendisinden çok daha kıymetli olacak ve biz o büyük veriyi de sistemin içinde değerlendirmeyi düşünüyoruz” diyerek hedeflerini açıkladı.
Sosyal HotelRunner, elde ettiği değerli analizlerle sistem içinde bütünleşik katma değerli hizmetler sunarak büyüyecek ve bir süre sonra tüm tedarikçilerin ve hizmet sağlayıcıların da dahil olabileceği büyük bir pazar yeri olma hedefiyle yoluna devam ediyor. Sosyal ağların bütünleştirici bir sıcak satış mecrası olduğunu ifade eden Agopyan, Twitter ve YouTube yasaklamalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Sosyal ağların yasaklanması, ekonomiyi büyüten satış kanallarının engellenmesidir. Birçok sosyal medya şirketinin iş yapamadığı zor bir süreç yaşandı, dilerim tekrarlanmaz.”
1,5 yıldır müşterisini dinlemeye odaklandıklarını anlatan şirket kurucuları, KOSGEB ile başlatılan eğitim programında, özel olarak hazırladıkları çevrimiçi-kanal pazarlama kitabını da ücretsiz olarak veriyor. Ayrıca platform müşterilerine eğitici e-postalar gönderiyor ve önerilerde bulunuyor.
“Acente sistemini kaldırabiliriz ama bunu yapmayacağız”
Otel ve acentelerin bütünleşik bir yapıda buluşturan HotelRunner’da konaklama tesisleri, sistemde konum bilgisi, fotoğrafları ve oda bilgilerini girerek çevrimiçi varlıklarını oluşturuyor. Platform, 5 yıldızlı otellerden küçük pansiyonlara kadar geniş bir yelpazeye ev sahipliği yapıyor. Agopyan konuyla ilgili olarak, “Uluslararası bir hizmet sağlayıcı olduğumuz için muhasebe, vergi kanunu ve genel konaklama kriterlerine müdahale etmiyoruz ancak otelleri güncel ve gerçek bilgiler kullanmaya yönlendiriyoruz” diyor. Son kullanıcıya açılmayan sistem, aksine acenteleri de besliyor. Acenteler, birden fazla hesabı tek bir platformda, tek envanterde eş zamanlı olarak yönetebiliyor ve rezervasyon- satış çakışmalarını önlüyor. Ayrıca yerel acenteler de büyük otelleri satabilecek duruma geliyor.
Çevrimiçi ödeme konusunda çok hassas olduklarını söyleyen Agopyan, “Kesinlikle kredi kartı bilgilerini tutmuyor, yasalara uygun hareket ediyoruz. Dünya devleri bile güvenlik konusunda çok dikkatsiz. Kredi kartı bilgilerini kendi veri bankalarında tutuyor ve resepsiyonistlere kadar gönderiyorlar. Biz Amazon üzerinde kendi sertifikasyonlarımızı kurduk. Üç ayrı coğrafyada dağıtık sunucularımız var. Tamamen bütünleşik bir sistemimiz var. Kredi kartı otomatik olarak bankaya bağlanıyor, otelciye kredi kartı bilgisi geçmiyor” bilgisini verdi.
Yatırımcıyla aynı dili konuşabilmek gerek
Son zamanlardaki eğilimlere bakıldığında yatırımcıların özellikle, girişimcilerin küreselleşme yeteneklerine, Ar-Ge faaliyetlerine, sahip oldukları büyük veriyi değerlendirebilmeleri gibi kıstasları değerlendirdiği görünüyor.
Capital Partners ve Aslanoba Capitals’ten yatırım alan CloudArena kurucularından Agopyan,”Bizim için paradan çok, vizyonumuzun aynı hedefi işaret etmesi, şirketlerin aynı dili konuşabilmesi önemliydi. Yatırım yapılabilir bir şirket olduğumuz için, aynı dili konuştuğumuz, vizyonu ile bize destek olan yatırımcıları seçme fırsatımız oldu” dedi.