Çevrimiçi turizm, 2012’da Amerika’da turizm pazarının yüzde 60’ını oluşturacak
Google, geçtiğimiz haftalarda düzenlediği ThinkTravel etkinliğiyle yeni pazarlama yaklaşımlarının turizm dünyası üzerindeki etkilerini paylaştı. Etkinlikte Google yetkililerinin yanı sıra, alanlarında uzman konuşmacılar ve Türkiye’deki turizm şirketlerinin üst düzey yöneticileri biraraya geldi. Google Türkiye Turizm Sektörü Müdürü Ali Yılmaz, etkinlikle ilgili olarak şunları söyledi: “Çevrimiçi teknolojilerin hızla gelişmesi ve bu alandaki maliyetlerin düşmesine paralel olarak, yeni pazarlama modelleri sunan internet ve mobil dünyanın turizm sektörü üzerindeki etkilerinin gün geçtikçe arttığını gözlemliyoruz. Yaklaşık 35 milyon kullanıcısı olan ve kişi başına internet tüketimiyle Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü konumda bulunan Türkiye’de de turizm dünyasının bu gelişmeleri yakından takip etmesi çok önemli. Toplantıdan çıkan ilginç veriler şöyle; İnternet, turizmle ilgili bilgi edinme ve satın alma süreçlerinde çok etkili bir faktör olarak ortaya çıkıyor ve çevrimiçi turizmin, 2012 yılında Amerika’da tüm turizm pazarının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturması bekleniyor. Özellikle 2008 yılından bu yana Türkiye’de erken rezervasyon konusunda yapılan aramalarda her geçen yıl daha fazla artış yaşanıyor. En yoğun erken rezervasyon aramaları Şubat ayında gerçekleştiriliyor. Tüketicilerin yüzde 62’si tatil için nereye ve nasıl gideceklerine karar verme aşamasında arama motorlarına başvuruyor.
Etstur Alternatif Satış Kanalları Müdürü Garen Bulur, bilişimin bu hizmetleri çok daha hızlı sunmalarına, hizmet sürelerinin kısalmasına ve iletişimlerinin kolaylaşmasına yardımcı olduğunu söyledi. Etstur’un 20 yıllık hizmet süresini her döneminde teknolojiden azami olarak faydalandığını vurgulayan Bulur, “Müşteri bacağındaki çalışmalarımız satışta başlar, ulaşım, bölgedeki rehberlik hizmeti ve müşteri görüşlerinin değerlendirilmesi ile son bulur. Tüm bu aşamalar şirketimiz için özel hazırlanmış rezervasyon ve takip programları sayesinde gerçek zamanlı ve çevrimiçi olarak takip edilir. Teknoloji, her alanda olduğu gibi hizmet alanında da bize doğru raporlama, analiz ve herşeyden önemlisi zaman tasarrufu sağlıyor” dedi.
Şirketlerine ait altı tane internet sitesi ile misafirlere hizmet verdiklerine değinen Bulur, şunları söyledi: “Satış sitelerimiz etstur.com, didimtur.com, ekotatil.com, tüm segmenlerdeki misafirlerine zengin ürün portföyleri ile hizmet veriyorlar. Ucuzabilet.com yurtiçinde ve yurtdışında uygun fiyatlı uçak bileti satın almak için kullanıcılarına hesaplı alternatifler sunuyor. Otelpuan.com, tüm Türk misafirlerin tatile gittikleri otelleri notlayıp, değerlendirebildikleri tarafsız müşteri memnuniyeti sitemiz, istebenimtatilim.com ise Türkiye’nin turizm alanında ilk etkileşimli projemiz. Etstur’un dünyayı dolaşan, maaşlı tatilcileri Pınar ve Miguel’in gittikleri yerlerle ilgili tatil deneyimlerini takipçileri ile paylaştıkları ve karşılıklı iletişimde oldukları sitemiz”. Bulur, 2010’da en büyük yeniliklerinin Etstur için hazırlatmış oldukları iPhone uygulaması olduğunu söylerken, çok kolay bir arayüz ile tatilcilerin tesisler hakkında öğrenmek isteyebilecekleri bilgileri sağladıklarını açıkladı. Bulur, “Beni ara butonuna basıldığında çağrı merkezimizden bir yetkili geri dönüş yapabiliyor. Kullanıcılar yine bu uygulamada Facebook, Twitter gibi sosyal medya ağları aracılığıyla arkadaşları ile beğendikleri otelleri paylaşabiliyorlar” dedi.
Kriz ortamında yüzde 4,5’luk büyüme oranı yakalayan Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mehmet Ali Akçın, Pamukkale’nin son bir yıldır tüm kurum yapısını dünya standartlarında bir bilişim temeli üzerine geçirerek köklü bir değişim geçirdiğini anlatıyor. Akçın, “2009–2010 döneminde araç yenileme, kurumsal yapılanma, BT projeleri ve teknoloji adına şu ana kadar 10 milyon avroya yakın yatırım gerçekleştirdik. 2009 başında bilgi sistemleriyle ilgili planlama ve uygulama işlemlerini yenilenmekte olan kurumsal faaliyetlerimiz ile paralel olarak yürütme kararı aldık. Başlattığımız Vizyon 2010 projesi kapsamında ülkemizin ikinci büyük bilgiişlem teknolojileri geliştirme merkezi Cyberpark’ta Bilkent Üniversitesi öğretim görevlileriyle çalışarak; Pamukkale Bilişim Teknolojileri Araştırma Geliştirme şirketini kurduk. Pamukkale Bilişim çatısı altında gerçekleştirilen yazılım projesi ile mevcuttaki birçok sorunumuz çözüm bulmakta ve yenilikçi birçok etkinliği de beraberinde hizmetlerimiz arasına katmayı hedeflemekteyiz” dedi. Şirket, bu yıl donanımsal anlamda modifikasyon uygulanmış iki ayrı araç profili oluşturdu. Teknobüs ve Pamukyol isimleri altında markalaştırdığı bu araçlarda her koltukta LCD ekranlar aracılığıyla 50’ye yakın film, birçok müzik çeşidinde yüzlerce şarkı, bilgisayar oyunu, uydu kanal yayını ve kesintisiz mobil hızlı internet olanaklarıyla yolculuklar keyifli hale geldi. Bu araçlarda bulunan koltuk arkası ekranlardaki USB girişi olanağı ile yolcuların flash bellekleri ile diledikleri film, fotoğraf, müzik gibi dokümanlarını seyahat esnasında kullanarak kişiye özel hizmet imkanı sunuldu.
Sektörden Kısa Kısa
l 1994 yılında Antalya’daki otellerine taze süt üretmek üzere Rani Çiftliği’ni kuran Sezer Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, 2 milyon avroluk yatırımla kuracağı tesiste çiftliğin atıklarını enerjiye dönüştürecek. 2011’de faaliyete geçecek tesis için Alman bir şirketle anlaşan Sezer Group, tesis sayesinde hem çiftliğin hem de Antalya’daki beş yıldızlı otelin elektrik ihtiyacını karşılayacak.
l Alman otobüs üreticisi Viseon Bus GmbH şirketiyle imzalanan 10 yıllık distribütörlük anlaşmasıyla Ulusoy Seyahat Nakliyat A.Ş., Viseon’un üretmiş olduğu yolcu otobüsü ve havaalanı apron otobüslerinin satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütmek üzere tüm Türkiye genel dağıtıcılığını almış oldu. İlk etapta 35 adet Viseon marka otobüsü Ulusoy kendi filosuna dahil edecek.
l KucukOteller.com.tr yenilendi. Küçük ve butik oteller sitesi www.butikotellerrehberi.com yayın hayatina yeni adı www.kucukoteller.com.tr ile yeni tasarimiyla devam ediyor. Iki çocukluk arkadasi olan site kuruculari ve editörleri Izim Bozada ve Yener Atakan, her yil 45 bin km’lik yol katedip Türkiye’nin en güzel ve sakli kalmis bölgelerinde küçük ve butik tarzda otelleri keşfediyor, inceliyor, test ediyor ve siteye ekliyorlar. Facebook grubunun 11 bini askin üyesi var.
l Özel indirimli çevrimiçi turizm fırsatları kulübü Piriveta faaliyete geçti. Piriveta, lüks otellerde konaklama, yurtiçi ve yurtdışı geziler dahil birçok tatil fırsatını yüzde 80’e varan oranda indirimlerle tüketicilere sunuyor.
l Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, yılın 11 ayında havalimanı ve havalimanındaki yolcu sayısının 100 milyona yaklaştığını bildirdi. DHMİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, 2010 yılı Kasım sonu istatistiklerine göre, havalimanı ve havaalanlarında 96 milyon 275 bin 424 yolcuya hizmet verildiği bildirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,9 artış sağlandığına dikkat çekilen açıklamada yıl sonunda yolcu sayısının 100 milyonun üzerine çıkmasının beklendiği belirtildi.
l TAV Havalimanları Holding, kasım ayında geçen senenin aynı dönemine göre hizmet verdiği yolcu sayısını yüzde 18 artırarak 3.69 milyon yolcuya ulaştı. TAV’dan yapılan açıklamada şirketin yılın ilk 11 ayında yolcu sayısını yüzde 13 artışla 44.2 milyona yükselttiği bildirildi.
l Vizeler kalkınca Türkiye, komşu ülke vatandaşları için vergisiz harcama cennetine dönüştü. AVM’lerdeki KDV geri ödeme noktaları en fazla hangi turistlerin harcadığını ortaya çıkardı. Listede Ruslar birinci sıraya oturdu. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında Batı olarak tanımlanan ülke grubunun hala açık farkla önde olduğu, ancak bu bölgedeki ziyaretçi sayısı daha az artıp yer yer gerilemesine karşılık Doğu ülkeleri olarak tabir edilen ülkelerden gelenlerin sayısının daha hızlı arttığına dikkat çekiliyor. Bu durum turizm sektöründe yelpaze mi genişliyor, yoksa eksen mi kayıyor tartışmalarını beraberinde getiriyor.
l İstanbul’un 90 bin olan yatak kapasitesine 2011’de 10 bin yatak daha eklenecek.
l Emirates Havayolları’nın kâr oranı 2010 yılının ilk döneminde yüzde 351 oranında artış kaydederek, 662 milyon avroya ulaştı. 1985 yılında kurulan Emirates Havayolları, Dubai hükümetine, yani Şeyh Mohammed Bin Raşid Al Maktoum ailesine ait. Yaş ortalaması beş olan 151 uçağa sahip olan şirket, yakın dönemde, 78’i Airbus A380 olmak üzere, 202 yeni uçağa sahip olacak.
l Dünyanın önemli metropolleri arasında yer alan İstanbul, 2010 Kültür Başkenti’nden sonra 2012 Avrupa Spor Başkenti unvanını da kazandı. Kararı Avrupa Spor Başkenti Birliği Başkanı Gian Franco Lupatelli açıkladı.