‘Çiftçi Destek Platformu’na TÜBİTAK’tan onay
TARNET’in Türk tarımının büyük verisini tutma yolunda atılan büyük bir adım olan ‘Çiftçi Destek Platformu’ projesi, TÜBİTAK onayını aldı. ‘Çiftçi Destek Platformu’; tüm bu süreci üreticiler için kolaylaştıracak, TARNET’in özgün yazılım kabiliyetleri sonucu ortaya çıkmış, tarımsal veriyi bilgiye dönüştürecek kapsamlı bir dijital platform.
TARNET’in İNOSENS Bilişim Teknolojileri ile birlikte, TÜBİTAK TEYDEB 1501 Programı kapsamında başvurusunu yaptığı ‘Tarımda Zararlı Tespiti ve Hastalık Tahmini Kabiliyetli Çiftçi Destek Platformu’ isimli projesi; TÜBİTAK tarafından alınan kararla destek almaya hak kazandı.
‘Çiftçi Destek Platformu’ alanında tek ve en büyük veri kaynağı olmayı hedefliyor
Gıda arzının kalitesi ve güvenliği, dünyamızda ve ülkede her geçen önemini artırarak sürdürmeye devam ediyor. Tarımsal ürünlerin tohumdan hasada, tarladan sofraya yolculuğunda; doğru, hızlı ve objektif kontrol tespit sistemlerine olan ihtiyaç da aynı oranda artmakta. Tarımsal ürünlerin yetişmesi esnasında uzman bir göz tarafından sürekli izlenmesi sağlıklı ve kaliteli ürünün ortaya çıkması için gerekli. Mekân, zaman, maliyet ve imkân her zaman sürecin böyle olmasına izin vermeyebilir. Ancak hızla gelişen teknolojinin hayatımıza kattığı akıllı mobil cihazlar uzaktan görüntü aktarma ve iletişim kurma imkânı vererek bu sorunu çözmek için fırsat oluşturmakta. ‘Çiftçi Destek Platformu’; tüm bu süreci üreticiler için kolaylaştıracak, TARNET’in özgün yazılım kabiliyetleri sonucu ortaya çıkmış, tarımsal veriyi bilgiye dönüştürecek kapsamlı bir dijital platform. Kalite süreçlerinin etkin olarak işletilmediği durumlarda, ülkemizde tarımı yapılan ürünlerde hastalık ve zararlılar nedeniyle oluşan ürün kaybı yüzde 35’leri bulabilmekte. Besin bozukluklarının, zararlıların ve hastalıkların önceden tespit edilebilmesini sağlayan veri toplama/analizi yöntemlerini içeren ‘Çiftçi Destek Platformu’ hem ürünün korunmasında hem verimlilikte hem de girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda önemli roller oynayacak. Bunun yanı sıra tarım üreticilerinin ve ziraat mühendislerinin buluştuğu dijital bir platform olma hedefiyle ortaya çıkan ‘Çiftçi Destek Platformu’; üretimin yüksek kalite standartlarına kavuşması için fırsatlar sunuyor. TARNET’in özgün yazılım kabiliyetleri ve büyük veri analiz sistemlerinin tarımsal altyapıları daha anlaşılır ve verimli bilgiye dönüştürmesi sonucu, ‘Çiftçi Destek Platformu’ alanında tek ve en büyük veri kaynağı konumuna erişmeyi hedefliyor.