Çıktı almaktan daha fazlası artık var
OKI’nın ortaya koyduğu farklı teknolojiler, baskı cihazlarını yazdırmanın ötesinde cihazlar haline getiriyor.
OKI, baskı profesyonelleri ve dikey sektörler için geliştirdiği 5 renkli baskı yapan yazıcıların da yer aldığı ürün gamını geçtiğimiz aylarda İstanbul’da düzenlediği bir toplantıda tanıttı. Toplantı nedeniyle tanıtım için İstanbul’a gelen OKI Data Corporation (ODC) Başkanı Takao Hiramoto ile bir araya gelme imkanı bulduk. 2013 yılında 2012 yılına göre gelirlerin yüzde 11 oranında artmasının beklendiğini söyleyen Hiramoto, Avrupa’nın bu gelişmeye katkısına dikkat çekti. Türkiye pazarının da potansiyeli burada önemli bir rol oynuyor.
Beyaz renkli baskıyı pazara birkaç yıl önce tanıttıklarını, beyaz renkli baskının farklı uygulamaları kullanıcıya sunma imkanı verdiğini söyleyen Hiramoto, bu eksende baskı pazarındaki değişimi şöyle anlattı:
“Uzun yıllar boyunca baskı cihazları, bilgisayara bağlıydı ve tek kullanım amacı da çıktı almaktı. Baskıda renk çözümü ise farklı uygulamalar demek ve biz bunları kullanıcıya sunuyoruz. Örneğin tişört baskı, kâğıt-dışı zeminlere, ortamlara baskı imkânı gibi. Konvansiyonel baskı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ama bir tarafta da bu yeni cihazlarla yeni bir pazar açtık ve yeni uygulamaları kullanıcıya sunduk. Alanına göre profesyoneller bunları kullanabilir. Her şeyin temelinde uygulamalar, bunların donanımla doğru kombinasyonu var.”
Uygulamaların kaynağı iş ortakları
Uygulamaları geliştirme konusunda OKI, birçok farklı uygulama ve yazılım geliştirici ile yakın işbirliği içinde. Hiramoto, bunun sadece Japonya ile sınırlı kalmayan, küresel bir işbirliği olduğuna işaret etti. Bu geliştiricilerle işbirliğinin başlangıç noktası ise pazardaki geri dönüşler, dile getirilen ihtiyaçlar oluyor. Eskiden bilgisayara destek veren bir cihaz olan yazıcının böylece farklı zeminlere baskı ile ek gelir elde etme imkânı sunar hale geldiğini söyleyen Hiramoto, eklemeden geçmedi: “Beyaz baskı alan cihazlar sektör için bir ilk ve çok farklı alanlarda kullanılabilir. Ofset baskı gibi analitik yapılardan farklı. Ofsette çok miktarda baskı almanız gerekiyor. Ama sayısal baskıda 1 sayfayı bile basabiliyorsunuz. Bu da işletmenin ihtiyacına göre hareket edebilmesini sağlıyor. Bu aynı zamanda cihazın pazarlamasını kolaylaştıran bir unsur.”
Konu uygulamalar olduğu zaman, kullanıcı ihtiyacına göre iş ortakları bunları geliştiriyor ve Hiramoto bu noktada bulut yapıların önemine dikkat çekti. “Bizim uygulamamız yok, ama API arayüzünü açıyor, uygulama geliştirmek isteyenin ihtiyaç duyduğu araçları ona sunuyoruz” açıklamasını yapan Hiramoto’ya göre, bulutta birçok uygulama ve birçok iş ortağı var. API’nin iş ortaklarına açılması, uygulamalarda sınırsız kişiselleştirme fırsatını beraberinde getiriyor. Yeni ürünlere ilgi, her coğrafyada birbirinden farklı. Bu nedenle odaklı pazarlama yapmak ve gerçek hayatta kullanımını benimsetecek örnekler sunmak önemli. Türkiye pazarı, potansiyeli, genç nüfusu ve kurumsal hayattaki canlılığı ile Hiramoto’nun tabiriyle önemli ve büyüme potansiyeli yüksek bir pazar. Hiramoto, 2014 yılı beklentilerini şöyle anlattı:
“Finansal yılımız nisan sonunda başlar. 2013 yılı performansımız iyiydi. Yine büyüme kaydettik. Türkiye pazarı içinse zorlu bir yıl olacak. 2013 yılının ikinci yarısı zorluydu. 2014 de zorlu olacak. Ama yeni teknolojilerimize güveniyoruz. Bütünsel olarak baktığımızda 2014 için de büyüme hedefliyoruz. Hem de pazarın zorlu koşullarına rağmen. Pazarda zorlayıcılık arttıkça, müşterilerin daha güvenilir marka ve çözüm arayışları artıyor. Biz de bu noktada onlara destek sunuyoruz. Çünkü herkes maliyet/performans odaklı.”
Farklı ihtiyaçlara farklı çözümler
OKI Türkiye Genel Müdürü Lusi Adut, grafik tasarımı sektörü ve profesyonel baskı pazarına yönelik geliştirilen yeni ürün gamının önemine dikkat çekerek, “Var olan ve yeni pazarlarda yazıcı işimizi büyütürken, kanal ve müşteri ilişkilerimizi güçlendireceğiz” dedi. Her ölçekte şirkete yönelik çözümlerine işaret eden Adut, tanıttıkları 5 renkli sayısal LED ürününü buna örnek gösterdi. Adut, cihazlarla ilgili bazı detaylar da paylaştı. Örneğin C711WT, 5 renkli baskı yapan ES9541 ile kâğıdın yanı sıra cam, kristal, seramik, kumaş, plastik, deri gibi çeşitli yüzeylere transfer kağıdı aracılığıyla baskı yapabiliyor. C931 A3 renkli yazıcı, OKI’nin “Multi level ProQ” teknolojisi ise gerçeklik hissi veren baskı sonuçları ortaya koyarken, MC760 ve MC780 çok fonksiyonlu yazıcılar (MFP) ise dokümanlarla ilişkili işlerin tümünü, kurumsal doküman akışı ile bütünleştiriyor.