Çimtaş IT Direktörü Aydın Güneş: “Endüstri 4.0 Farkındalığımızı Artırdı”
“Çimtaş Grubu, Yapısal Çelik, Çelik Borulama, Boru ve Ekipmanları Üretimi, Hassas İşleme, Gemi Üretimi konularında uzmanlaşmış, biri yurtdışında bulunan toplam 5 şirket ve aldığı projelere bağlı olarak da yurtiçi ve yurtdışında şantiye ve ofisleri bulunan, Enka Holding’ e bağlı bir şirketler topluluğudur.
Grup şirketlerimizin üretim alanında, köprüler, termik santralleri, stadyumlar, basınçlı kaplar, havaalanları, gökdelenler, rüzgar santrali kuleleri, borulama ekipmanları üretimi, rafineri ile petrokimya tesisleri borulama işleri, enerji ve havacılık sektörü hassas ekipman üretimi gibi işler mevcuttur.
Aslında yıllardır kullandığımız makina, otomasyon, bilgisayar üçlemesi ancak kavram çıktıktan sonra Endüstri 4.0 olarak anılmaya başladı. Yıllardır Otomasyon Robotu, bilgisayar kontrollü tezgahlar, veri toplama terminalleri, sensörler, otomatik program aktarımı gibi konular üretim ve IT kapsamındaydı. Bu kavram çıktıktan sonra bir farkındalık patlaması yaşandı.
Teknoloji ve gündemden uzaklaşmamak adına bizim de ilgi alanımıza giren bir konu oldu. Eski kullanım tarzından farklı olarak, bizim görebildiğimiz, verinin yapay zeka karar destek mekanizmaları ile daha efektif işlenmesiyle ortaya çıkan sonuçların üretime pozitif katkısı olmuştur.
Bu yeni teknolojileri, özellikle enerji ve uçak sektörüne üretim yapan hassas işleme fabrikamızda, CNC tezgahlarından bilgi almak, bilgi göndermek, izlemek ve sonuçları değerlendirmek gibi işlemlerde kullanıyoruz. Paperless diye bir proje gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında ERP ile entegre çalışan, insan hatalarını minimize eden bir ortam yarattık. Bununla tezgahın başındaki çalışan, üretmesi gereken ürünü tezgah başına konumlandırılan dokunmatik panelden seçiyor, CNC programı tezgaha aktarılıyor, işleniyor, üretim adımları işlem sırasında onaylanıyor ve tüm veriler ERP ortamına aktarılıyor.
Katılım sağladığımız uluslararası bir ArGe projesinde de, tezgahlarımızdaki sensörlerden veya bizim taktığımız sensörlerden veri toplanıp, bulut ortamındaki yapay zeka mekanizmalarından geçirilip kestirimci bakıma yönelik önceden arıza tespiti, kestirimci bakımla ilgili çalışmalarımız oldu.
Bunun haricinde tekrarlayan işlerin daha hızlı ve insan hatalarından bağımsız yapılabilmesi için yazılımsal robot projelerimiz de mevcut.
Her ne kadar makina arkasındaki sistemler, daha önce IT’nin alanına girmese de makinaların bilgisayar ağına bağlanması OT kavramının doğrudan IT’nin iş kollarından birisi haline gelmesine neden olmuştur. IT ağına bağlanan her türlü cihazın güvenliği ve güncelliği iş alanlarımızdan biri haline gelmiştir. Şimdiye kadar iş alanımızda basitçe sunucu ve kullanıcı kavramımız varken, artık OT tabanlı makina, otomasyon, veri transferi, internet, yapay zeka, karar verme, izleme, entegrasyon, ilave güvenlik gibi ekstra kavramlarımız var.
OT kavramının IT alanına girmesi ile kaynak, güvenlik ve süreçlerde değişimler meydana gelmiştir. Özellikle OT cihazlarının güvenlik sorunları IT altyapısında değişikliklere neden olmuştur. İlave güvenlik önlemleri, güvenlik cihazları, networkte mikro segmentasyon ihtiyaçları baş göstermiştir. Genelde OT ve IT ağlarının entegrasyonu gibi kavramlar da ortaya çıkmıştır. Tüm bu çalışmalarda, uzmanlaşmış IT insan kaynakları da ihtiyaç haline gelmektedir. Küresel destek ihtiyacı bu ekipmanlara uzaktan destek sorununu ve destek sırasındaki güvenlik problemlerini de ortaya çıkartmıştır. Erişim güvenliği için de ilave, alışılagelmiş tedbirlerin dışında, önlemler alınmasına neden olmuştur.
Bu ilave güvenlik kavramları IT departmanlarının makina satınalma süreçlerinde aktif rol oynamasına neden olmaya başlamıştır. IT departmanlarının karar sürecine dahil edilmesi önemli bir nokta haline gelmiştir.”