Çin’de 2 milyon trol
Çin’de 2 milyon trolün, yılda 448 milyon mesaj attığı hesaplandı. Harvard, Stanford ve University of California/San Diego ortak araştırmasına ABD Ulusal Bilim Vakfı ve DARPA sponsor oldu: Hocaların çalışması devletin en üst stratejik bilim kurumlarınca önemsendi. Bulgular 35 sayfalık akademik bir makalede dünyaya aktarıldı. http://gking.harvard.edu/files/gking/files/50c.pdf
Araştırmanın başlığı konuyu özetliyor: Çin Yönetimi toplumda tartışmak için değil, stratejik amaçlı olarak dikkat dağıtmak amacıyla sosyal medya mesajı uyduruyor. Yaptıkları sadece şu: Tartışmaya girmiyorlar. Yönetime arka çıkmıyorlar, savunmuyorlar. Yabancı hükümetlere sövmüyorlar. Kimse hakkında kötü bir şey söylemiyorlar. Sadece sosyal medyayı iyimser mesajlarla, Çin’in başarı ve övünç “öyküleriyle” dolduruyorlar. Önemli olan, bu iyimser mesajlar trafiği doldursun.
Araştırmacı hocalar, bütün bu nedenlerden ötürü, trolleri Amerikan sporcularını coşturan amigo ponpon kızlara (cheerleader) benzetiyor. Hocalara göre bu operasyonun amacı şu: Yönetim, dışardan bir tehdide değil, içerden bir tehdide karşı hassas. Bütün bir muazzam ülkeyi tek bir vücut halinde bir arada tutmak, başlıca hedefi. Tartışmaya girmeden dikkat dağıtarak, sorunlu konuların unutulmasını sağlamak.
Çin’de bu işin “yıllardır” yapıldığı biliniyordu. Ama rakamsal kanıtla gösterilmemişti. Sadece tahminler vardı. Çinli trollere, mesaj başına para ödendiği için “50 cent ordusu” (Çince: Wumao) diye isim bile takılmıştı. Aslında, aldıkları para USD paritesine göre sadece 0.08 centten ibaret. Çin Yönetimi, 2008 Depremi’nden sonra yardım ve kurtarma beceriksizliği dünya aleme sosyal medya üzerinden çıkıverince, buna karşı önlem aldı. 50 Cent Ordusu öyle yaratıldı. Freedom House, daha 2009’da sayılarını 250-300 bin olarak tahmin etmişti.
Çin’deki trol ordusu hakkında sayısal bir araştırma yapmanın imkansızlığı bilinirken, hocalara şans yardım etti: Jiangxi eyaletinde Zhanggong bölgesi İnternet Propoganda Ofisi’ne ait çok sayıda eposta sızdırıldı. Buradaki veriden hareketle hocalar gerisini getirdi. Öyle ki 43,797 trolün ismini buldular. Hemen hepsinin devlet memuru olduğunu saptadılar. Bu nedenle, sadece normal maaşlarını aldıkları, ayrıca bir “50 cent” ödeme almadıkları bile anlaşıldı. Bu kişilerden bir liste oluşturdular. Onlara eposta yollayarak, iyimser mesaj yayma operasyonuna katılıp katılmadıklarını bile sordular. Çok azı yanıt verdi ama yanıt vermeleri bile başlı başına bir olaydı.
Makale, baştan aşağıya bir sosyal istatistik analiz metodolojisini anlatıyor. Bu bakımdan, aslında tam bir dedektiflik öyküsü. Büyük Veri dediğimiz şeyin yenilikçi analizinin nasıl yapılacağını somut olarak gösteriyor.