Çin'de yeni tartışma
Reuters Haber Ajansı'nın verdiği habere göre, Çin'deki internet kullanıcıları, ağ sağlayıcıların hizmetlerinden faydalanmak ve internete bağlanabilmek için gerçek isimlerini kullanarak kayıt yaptırmak zorunda kalabilir. Bu durumun yetkililerin müstehcenlik ve dedikodu üzerine kurulu olmakla nitelediği çeşitli bloglar için geçerli olan mevcut bir yasanın daha da genişletilmesiyle ilgili olarak ortaya çıkabileceği duyuruldu. Çin Devleti, bu yılın başlarında Sina Corp'a ait popüler blog sitesi Weibo kullanıcılarının gerçek kimliklerini kullanarak kayıt olmaları ile ilgili olarak baskı uygulamaya başlamıştı.
Devlet gazetesinde çıkan haberde, ülkede bu hafta tartışılmaya başlanan kanununa göre kişiler, sabit ve mobil hatları kullanan internet bağlantısı sözleşmeleri yaparken devlet tarafından kendilerine verilmiş kimlik kartlarını göstermek zorunda olacaklar.
Çin kamuoyunda ise konuyla ilgili olarak kullanıcıların değişik görüşleri hakim. Bir kesim kullanıcı bu uygulamanın kişilerin gerçek kimliklerinin internette görünmesi nedeniyle çevrimiçi dolandırıcılık ve etik dışı durumlar gibi hadiseleri engelleneceğini düşünürken, kızgın bir Weibo kullanıcısının belirttiği gibi, 1989 yılındaki Demokrasi yanlısı gösterilerin ordu tarafından kanlı bir şekilde bastırılmasından beri geriye doğru atılmış en büyük adım olduğu şeklinde düşünceler de hakim.
Çinli internet kullanıcıları özellikle insan hakları gibi siyaseten hassas konular üzerindeki kapsamlı sansür ve Facebook, Twitter, YouTube gibi popüler sitelerin engellenmesiyle ilgili birçok duruma maruz kalmışlardı. Dönem dönem yapılan siyasi reform çağrılarına rağmen, iktidardaki Komünist Partisi konu üzerindeki hakimiyetine yönelik hiçbir geri adım atmadı.