Çin işi
Son iki yıldan beri Apple’ın yeni ürünlerinin satışa çıktığı ilk günün sabahının erken saatlerinde San Fransisko’daki Apple Store’ların önünde uzayan kuyrukların içinde birçok Çinlinin yer aldığı görülüyor. Kapıların açılmasından sonra içeri dalan bu Çinliler kişi başına satış kotası olan 2 adet iPhone veya iPad’i satın alıp kırmızı bir kasket giyen bir diğer Çinliyi izleyerek park yerinde bekleyen aracın bagajına iki düzineye yaklaşan ürün kutularını yerleştiriyorlar.
Aracın bundan sonraki durağı China Town’daki bir masaj salonu. Burada toplanan Apple ürünleri montajlarının yapıldığı ülkeye geri dönmek üzere Beijing’e veya gümrüksüz Hong Kong’a kalkan ilk uçakla uçan kuryelerin veya aynı işin içinde olan yolcuların bagajlarına yerleştiriliyor.
Bütün bu operasyonun nedeni Çin’de yeni çıkan Apple ürünleri için yerel talebin çok yüksek olması nedeniyle doğan karaborsanın oluşmasından kaynaklanıyor. San Fransisko’da satın alınan yaklaşık 500 dolarlık 16 gigabaytlık bir iPad ilk kez satışa çıktığının ertesi gün Şanghay’da bin dolara yaklaşan fiyatı ile müşteri bulabiliyor.
iPad ve iPhone için kullanılan aksesuvarlar da ilk gün alıcılarının Çin’e gönderdikleri ürünler arasında bulunuyor. Bu ürünler belirli kuruluşlar tarafından satın alındıktan kısa süre sonra sahteleri üretilerek piyasaya sürülüyor.
Apple Store’ların kapısında sırada bekleyen Çinlilere ödenen para ise 30 ile 40 dolar arasında değişiyor ki bu miktar San Fransisko’daki işsiz Çinli gençler için birkaç saatlik beklemeye değiyor.
Ancak bu işin uzun sürmeyeceği son günlerde Çin gümrük teşkilatının bazı önlemler almasından anlaşılıyor. Bundan böyle yolcuların beraberlerinde getirdikleri Apple ürünlerini gümrükte beyan etmeleri ve yüzde on gümrük vergisi uygulanması alınan önlemler arasında. Hong Kong sınırına yakın Shenzhen’de gümrükte yolcular tarafından beyan zorunluluğu olan ve gümrük vergisi ödenen ürünlerin başında iPad yer alıyor.
Kaliforniya’daki bazı elektronik bayileri de Çinlilerden farklı olarak FedEx gibi kargo şirketleri yolu ile Hong Kong’a yolladıkları yeni Apple ürünleri ile ürün başına 100 dolardan fazla kar ettikleri görüldü. Bütün bu operasyonların başlıca nedeninin şimdiye dek Apple’ın yeni ürünlerinin Çin’de satışa çıkmalarının haftalar sonrası olmasından kaynaklandığı görüldü.
Ancak bu ürünlerin Çin’deki Apple bayilerinde satışa çıkmasının ABD’deki ilk gün satışından daha kısa bir süre sonra olması doğrultusunda şimdi Apple tarafından atılan adımlar sonucu artık bundan böyle San Fransisko’daki Apple Store’ların önündeki kuyrukta Çinlilerin çok sayıda olmayacağı bekleniyor.