Çin, zengin yetiştiriyor
Çin’de üniversiteler, “kaç tane milyoner iş adamı yetiştirdiğine göre” sıralanmaya başladı.
Çin Üniversite Mezunları Derneği (CUAA) yılda 150 milyon dolardan fazla kazanan Çin üniversite mezunlarını ve mezun oldukları üniversiteleri listeledi: Beijing Üniversitesi 79 milyonerle birinci sırada. Yine Beijing’de Tsinghua Üniversitesi 70, Zhejing Üniversitesi 66, Şanghay’daki Fudan Üniversitesi 46 milyoner “yetiştirdi.” Listede diğer üniversiteler aşağıya doğru sıralanıyor.
Milyoner mezunların çoğu fen ve mühendislikten. Ama, girişimci özellikleriyle öne çıkan mezunlar, teknik üniversitelerden değil, karma eğitim veren Beijing, Tsinghua ve Zhejiang gibi üniversitelerde okudular.
Çin’deki 50 bin milyoner ve milyarderin geçmişlerini ve şimdiki durumlarını inceleyen “Hurun Wealth” adlı dergiye göre, Çin’de en fazla zengin, Beijing’de kümelenmiş. Çok sayıda milyoner ise milyarderliğe, yoktan var olan ve göğe yükselen yeni şehirlerde gayrimenkul inşaatcılığı ve yatırımcılığı yoluyla geçti.
Mezunları zengin olan, milyarder olan üniversiteler, Çin’in doğu bölgesindeki gelişmiş şehirlerde öbekleniyor. Ama Çin’in en tepe zengini 10 kişinin eğitimi Çin’de değil, başka ülkeler kaynaklı.
Her 6 milyoner iş adamından birinin yüksek lisans veya iş yönetimi masterı var. Doktora yapansa ender. Doktora yaptıktan sonra iş dünyasına değil, daha güvenli ve sakin sayılan akademiye veya kamuya girerek araştırmacı olmayı tercih ediyorlar.
CUAA tarafından yayınlanan listede üst sıralarda yer alan üniversiteler, “ne kadar çok milyoner/milyarder yetiştirdiklerini” dünya medyasına iftiharla açıklıyor. Özellikle Hong Kong ve yabancı ülkelerden öğrencilerin Çin’de eğitim görerek “zengin” bir hayata sahip olabileceklerinin reklamını yapıyor. Orada da üniversite eğitimi, sınıf atlamak için bir fırsat olarak görülüyor. Bizdeki üniversite sınavının benzeri Çin’de de var. Gaokao adlı sınav iki gün sürüyor. 2010’da 9.57 milyon lise mezunu sınava girdi. 6 milyon kadarı üniversiteye kabul edildi.
Bu arada, üniversiteyi Çin dışında okumak isteyenlerin sayısı 2008’de 50 binden, 2009’da 220 bine çıktı.
Çin’de her konudaki her rakam fazlasıyla büyük. Üniversite ve yüksek okul mezunları sayıları da öyle. 2000’de 1 milyon 776 binmiş. 2009’da mezun sayısı 7 milyonu aştı. Yüzde 400 artış var.
1998’de MBA (İş Yönetimi Masterı) sayısı sıfırken, 2008’de 30 bin.
Ve bilişim eğitiminde durum: 2007 rakamlarına göre 598 üniversitede bilgisayar mühendisliğinde 847 adet lisans programının eğitimi veriliyor.