Ciner Yayın Holding Bilgi Sistemleri ve Dijital Yayınlar Genel Müdürü Selahattin İmamoğlu: “VERİ İŞLETMELERİMZİN TEMEL ÜRÜNÜDÜR”
“Ekibimiz hem bilgi sistemlerinin işletmesinden, hem de dijital yayınlardan sorumlu bir ekiptir. Şirketimizin temel ürünü veridir.
Biz fiziksel ürün satmıyoruz, tamamen veriye dayalı bir üretim yapıyoruz, yani kurumumuzun ürünü ‘Veridir’. Veriyi kamuya sunuyoruz ve buradan gelir elde ediyoruz. Ürettiğimiz veriler, metin, görsel, video ve ses gibi metalardan oluşmaktadır ve kullanıcılarımıza tamamen ücretsiz sunulmaktadır.
Sektör olarak 25-30 yıl önce dijitalleşmeye başladık. Veri odaklı bakacak olursak, bizim iki şapkamız var; birincisi geleneksel işletme verilerimizin korunması ve işletilmesi, diğeri de kamuya açık olan verilerimizin yayılması. Çok büyük bir veri ambarından bahsediyoruz. Bu süreçte, kendi alanımızda veri merkezlerimiz, dışardan kullandığımız veri merkezleri, CDN servisleri, yedekleme ve felaket kurtarma çözümlerimizi kullanıyoruz. Çok dağıtık bir yapıdan, büyük bir datadan bahsediyoruz. Çevrimiçi kullanım içerisinde dışarıda sürekli erişime açık olan 10 petabayta yakın veri söz konusu. Bu içerikler hem kendi platformlarımızda yayın yapıyor hem de farklı sosyal medya platformlarında yayılıyor. Verilerin yayılması, yedeklenmesi, erişilmesi için farklı çözümlerle farklı partnerlerimiz var. Hem donanımsal hem yazılımsal çözüm ortakları kullandık ve gelecekte de sürekli benzer işbirliklere ihtiyaç duyacağımızı inanıyorum. Bütçelerimizde hem yukarıdaki konularda hem de verilerimizin güvenliğini sağlamak ile ilgili harcama kalemlerimiz sürekli yer alıyor.
Televizyon ve internet ekiplerimiz, haftanın 7 günü 24 saatinde, durmadan içerik üretimi yapıyor. Bu içerikler televizyonda, web sitelerimizde ve diğer internet platformlarında anında yer aldıkları için yaşanan canlı aksaklıklar, hatalar ve telif ihlallerin korunması da söz konusu. Bunlar bazen masum hatalar, bazen de ciddi telif ihtilafları da olabiliyor. İçerikleri yayına vermek için hız önemli olduğu gibi bu işlemler için de hızlı aksiyon alıp çözüme ulaşmak çok önemli.
Bütün bunların yanında veri yedekliliği de bizim en önemli görevlerimizden biridir. İçeriklerimizin arşivlenmesi aşaması ve geleneksel işletme verilerinin arşivlenmesi çok değişiklik gösteriyor. İşletmemizin varlığından bugüne ürettiği içeriklere arşiv olarak görünse de arşiv gibi ele alınamamakta. 20 yıl önce üretilen içerikler bile kullanıcılar tarafından aratılabiliyor ve biz bu aramalara anlık cevap vermek zorundayız. Güncel içeriklerimizin maddi getirisi yüksek olduğu gibi geçmiş içeriklerimizin de sürekli getirisi var. İçeriklerimiz hem yurtiçi hem de yurtdışında okuyucularımız tarafından farklı davranışlar sergilenerek tüketilmektedir. Yurtdışı okuyucularımız için erişim ve gelir modeli teknik çözümlerine de yaklaşımımız yurtiçine olduğundan çok farklı.
Özetle veri odaklı bakacak olursak, veri bizim için işletmemizin temel ürünüdür ve bu ürünün yaşam döngüsünde departmanımız hayati bir rol alıyor. Bu süreçte partnerlerimiz ve hizmet işbirliği yaptığımız iş ortakları ile sürekli temas ve çalışma içindeyiz.
Verilerimizin yaşam döngüsü, sürekli gelişim ve değişim içindedir. Bunu da IT departmanı olarak biz biliyoruz ve bunu anlatmak yine bize düşüyor.
Şuan çok sayıda sorun ve çözüm olanağı ile karşılaşıyoruz. Bu bağlamda sektörden beklentimiz, çözümlerin olabildiğince konsolide edilmesi, ürünlerin olabildiğince daha çok soruna çözüm getirebiliyor olmasıdır.”