Çinli bilim insanları, gök taşı toplayıp dünyaya getirecek
Çinli bilim insanları, birkaç yüz tonluk gök taşlarını robot sondalar yardımı ile incelemek üzere uzaydan toplayıp Dünya’ya getirmeyi hedefliyor.
Bilim insanlarının uzay konusunda pek çok incelemeler yaptığını biliyoruz. Asteroidleri yakından inceleme ve kuyruklu yıldızlara yaklaşma gibi fırsatları bulunan bilim insanları için artık farklı yollar deneniyor. Bu konuda araştırmalar yapan Çinli bilim insanları, insanlığın artık bir adım daha ileriye gitmesi gerektiğini, ve uzaydaki gök taşlarının Dünya yüzeyine indirerek inceleme ve madencilik çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtiyorlar.
Bu fikrin uygulanmasının zor olduğunu düşünenler olsa da Çin Bilim Akademisi ve Ulusal Uzay Bilimi Merkezi’ndeki araştırmacılar, bu projenin mümkün olabileceğini düşünüyor. Araştırmacı Li Mingtao ve ekibi, Shenzhen’de düzenlenen ve geleceğin teknolojilerine dair yapılan bir konferansta konu ile ilgili görüşlerini belirtti.
Mingtao’ya göre çalışmalar, Dünya yörüngesinden geçen ve ileride Dünya için tehlike arz edebilecek asteroidler üzerinde yapılabilir.Böylece Çin, Dünya için tehlike arz eden gök taşlarını ham madde kaynağı haline getirebilir. Gök taşlarında, altın, platin, gümüş gibi elementler fazlaca bulunuyor ve Çin eğer bu projeyi gerçekleştirirse, ekonomik olarak büyük bir yükselişe geçebilir.
Projenin ilk adımı olarak gök taşlarının hareketini durdurmak için robot sonda filosu göndermek olacak. Gök taşını yakalayan filonun ikinci görevi ise bu gök taşlarını Dünya’ya yönlendirmek. Böylesine küçük uzay nesneleri, atmosfere giriş yaptıkları sırada çoğunlukla patlarlar. Dolayısı ile bilim insanlarının gök taşını atmosferden koruyacak bir kalkan geliştirmesi gerekecek. Ayrıca bu kalkanın gök taşının hızını saniyede 12 bin 400 metreden 140 metreye düşürmesi de gerekiyor.
Li Mingtao ve ekibi, Qian Xuesen Uzay Teknolojisi Laboratuvarı’nda sürdürdükleri çalışmada böylesine güçlü bir kalkanı oluşturmak için çalışmalar yürütüyorlar.