CIO’dan beklentiler sektöre göre değişiyor
e-bebek Bilgi Teknolojileri Direktörü Mert Hekimci ile günümüzde CIO’ların geldiği noktayı, teknoloji kullanımlarını konuştuk.
Bir CIO’dan beklentilerin görev yaptığı şirketin profiline göre ve sektörüne göre değişebileceğini belirten Hekimci, bir CIO’da olması gereken özellikleri şu sözlerle ifade etti: “CIO yeni bir teknolojinin ara teknoloji olup olmadığını ve kendi ortamında hangi noktalarda fayda sağlayabileceğini değerlendirebilmeli. Teknolojinin hizmet olarak kiralandığı günümüzde bir CIO artık sadece şirketin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi takip edip uyum sağlayan değil, aynı zamanda teknoloji iş ortakları ile ilişkileri ve hizmetleri yöneten bir koordinatör görevini de yerine getirebilmeli. Hangi hizmeti iç kaynak hangisini dışkaynakla yönetmenin daha verimli olacağının kararını verebilmeli. Kendi iş çevresi ile sürekli iletişimde olup görebildiği ufkun ötesinde var olabilme ihtimali olan yenilik veya alternatifleri yakalayabilmeli. Geçmişte geleneksel bilgi işlem müdürlerinin birimleri işlerini iyi yaptığında şirketin para kaybetmesini engellerdi. Şimdi ise vizyon sahibi bir CIO liderliğinde bilgi işlem ekipleri şirketin cirosuna doğrudan katkıda bulunabiliyor.”
Sosyal medyadan artık yöneticiler hem kişisel hem de kurumsal kimlikleriyle müşterilerle iletişime geçiyor. Siz sosyal medyayı ne kadar kullanılıyorsunuz sorusuna Hekimci “Sosyal medyayı insan kaynağı bulmada ve iş ortakları ile tanışmada kullanıyorum. Profesyonellere yönelik sosyal medya platformları dışındaki sosyal medyayı şirketlerin çevrimiçi pazarlama ekiplerinin yönetmesini daha doğru buluyorum. Bunu yaparlarken kullanabilecekleri ve kullanmalarının doğru olacağı teknolojiyi elbette onlara sağlayabiliriz” cevabını verdi.
“Mobil cihazlar kurumsalda çok da güvenli değil”
Mobil cihazların gün geçtikçe artıyor. Hekimci, “Akıllı telefonların ve tabletlerin fiyatları düştükçe sayılarının ve şirket içindeki kullanıcılarının artması ile bilgi işlem birimlerinin bu cihazlar için destek beklentisi doğdu. Bununla birlikte bu cihazların kişiye özel kullanıma göre tasarlanmış olmaları sebebi ile merkezi kontrol ve güvenlik politikalarının uygulanabilmesindeki güçlük, bu cihazları bilgi işlem birimleri açısından henüz çok sevimli kılmıyor. Yazılımı özelleştirilmiş bir mobil işletim sisteminin kurulu olduğu cihaza yüklenmiş kötü niyetli bir mobil uygulamanın ağınızda geziyor olması sizin de hoşunuza gitmeyecektir” dedi.
“Önemli olan yeni teknolojileri önce iyi anlamak”
“Bulut bilişim ve büyük veri gibi kavramları bir çırpıda sindirmek ve bunu enerjiye dönüştürmek kolay şeyler değil” diyen Hekimci, bulut bilişimle ilgili şunları belirtti: “Bugün hala pek çok insan bulut deyince soru işaretlerini güvenlik kaygılarını performans endişelerini önünüze sıralayabiliyor. Önemli olan bu yeni teknolojileri önce iyi anlamak. Kullanım alanlarını gerçekten iyi araştırmak. Belki gerçekten bulut veya büyük veri sizin için çok anlamlı olmayabilir. Bunun da ihtimaller dahilinde olduğunu unutmamalı. Yöneticiler için bu yeni teknolojileri geçişin maliyetini üst kurullara izah etmek en başta gelen zorluklar arasında olsa gerek.” Sürekli yenilikleri takip etmek ve peşinde koşmaları geketiğini belirten Hekimci, “Bu hem keyifli hem de baş döndürücü bir durum. Bugün QR kod ile çalışan özel bir kampanya ve sistem kurgularken ertesi gün yer bildirimlerine göre hediye ürünleri konuşuyoruz” dedi.