CIO’ların yeni nesil merakı: SDN
Yazılım tanımlı sistemlerin önümüzdeki yıla damga vurması beklenirken, en hızlı büyümelerden birinin ağ piyasasında görülmesi ve CIO’ların ilgisini çekmesi bekleniyor.
Bulut bilişimin böylesine revaçta olduğu bir dönemde bazı bileşenlerin yeterince verimli kullanılamadığı görülüyor. Bunların başında depolama, veri merkezleri ve ağlar geliyor. Yeni nesil çözümlerle artık daha yönetilebilir altyapılar uzakta durmuyor. Değişen trafik modelleriyle dağınık veritabanları ve sunucuların hem genel hem de özel bulutta yer aldığı esnek trafik yönetim araçlarına ihtiyaç duyulan bir döneme giriliyor. BT’nin tüketicileşmesi ağların daha esnek ve güvenlik sunmasına ihtiyaç duyarken büyük veri araçlarını kullanmak için oldukça fazla bant genişliğine ihtiyaç duyuluyor.
BT yöneticilerini rahatlatacak çözümlerden biri olarak tanıtılan yazılım tanımlı ağ (SDN) çözümlerinin geçmişi 2008 yılına dayanıyor. Berkeley ve Stanford Üniversiteleri’nde geliştirilen sistem, sanallaştırmayla birlikte BT yöneticilerine üst düzeyde yönetim fırsatı sunuyor. Doğrudan programlanabilir ağlar, değişen ihtiyaçlara cevap verebiliyor. Merkezi yönetim fırsatının yanı sıra SDN’in açık standartlarda geliştirilmesi, piyasanın hızla büyümesini de doğrudan etkiliyor.
SDN, ağ piyasasını tetikliyor
Henüz net bir rapor olmamakla birlikte birkaç araştırmada en fazla büyümesi beklenen piyasalar arasındaki yerini şimdiden alan SDN konusunda en büyük yatırımları yapan şirketlerden biri de HP oldu. Şirket ağ piyasasındaki büyümeyi SDN ile yakalamayı hedeflerken, Türkiye’deki hedeflerinin de anlatıldığı bir basın toplantısıyla SDN hakkındaki görüşlerini açıkladı.
Basın toplantısının konuşmacıları arasında yer alan HP Networking EMEA Bölge Başkanı Nick Watson, yeni yılda CIO’ların SDN konusuna dikkatle eğileceklerini ifade etti. Watson’a göre, SDN ile karmaşık iş süreçlerinden kurtulacak olan BT yöneticileri daha fazla inovatif çalışmalar içerisine girebilecek. Watson, SDN’i geleneksel sistemlerden şu şekilde ayırdı:
“Eski tip ağların piyasaya sürülmesi genellikle aylarca süren ‘insani gayretlere’ ve uyarlama çabalarına ihtiyaç duyuyor. Ayrıca bu tip ağlar, hızlı hareket olanağını kısıtlayarak uygulamanın devreye sokulmasını geciktiriyor. Açık bir SDN ekosistemi ve uygulama geliştirme platformu hem yenilikçiliğin, hem de işbirliğinin önünü açıyor.”
Türkiye’deki ağ piyasasında yüzde 17’lik pazar payına ulaşarak açık ara ikinci sıraya yerleştiklerini belirten HP Türkiye Networking Ülke Müdürü Ersin Uyar ise 2014 yılı hedeflerinin SDN’den bağımsız olmakla birlikte yüzde 20’yi aşmak olduğunu belirtti.