CIO’NUN YAKLAŞIMI ÖNEM TAŞIYOR
IDC verilerine göre, Türkiye’de 2012-2017 arasında bulut hizmetlerinin yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 37,4 olması bekleniyor. “Bu hızlı büyümenin, Türk şirketlerinin bulut bilişim ve servislerine olan güvenin bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz” diyen Cisco Türkiye Veri Merkezi ve Sanallaştırma Teknolojileri Yöneticisi Baran Karakurt’a göre, KOBİ’lerin bulut uygulamalarını büyük kurumlara göre daha hızlı kabullendiğini ve kullanmaya başladığını görüyoruz.
Bulut bilişim, büyük veriyi yönetmek, maliyetleri düşürmek, riskleri azaltmak ve çevikliği artıracak yeni online hizmetleri kullanarak süreçlerini iyileştirmek isteyen BT yöneticileri için birçok fırsat sunuyor. Ancak bulut hizmetlerine hazırlıksız bir yaklaşım, riski ve maliyeti yükseltebilir. “Dahası güvenlik ve teknik altyapı sorunları projeyi CIO’lar açısından bir krize dönüştürebilir” uyarısını da yapan Baran Karakurt, şöyle devam etti:
İş çıktıları göz önünde bulundurulmalı
“Bulut her şirkete uyan standart bir kalıp gibi görülmemeli. CIO’nun belirleyeceği doğru yaklaşım, şirketin ihtiyaçları ve önceliklerine göre değişiklik gösterebilir. Kurumların süreçleri, bulut üzerinde kullanacakları uygulamalar, bulut üzerindeki iş yükü, kullandıkları teknolojiler ve buluta taşıyacakları hizmetlerin sıralaması şirketten şirkete farklılık gösterebilir. Yakın gelecekte veri merkezlerinin ötesinde, mobil cihazları ve sensörleri barındıran birbirine bağlı birçok bulut olacağına inanıyoruz. Şirketler genel bulut kullanımını somut faydalar elde etmek açısından tercih etse de, beklentimiz özel ve hibrid bulutların daha yaygın kullanılacağı yönünde. Şirketler genel bulutu seçilmiş hizmetler ve kapasite artırımı için kullanabilirler. Ancak bu kurumlar verilerinin, uygulamalarının ve sistemlerinin üzerinde genel bulutun kendilerine sağlayabileceğinden daha fazla kontrol sahibi olmaya ihtiyaç duyuyorlar. Özel bulut, genel bulutun etkinliğini ve çevikliğini sağlayabildiği gibi, beraberinde kontrol kaybı getirmiyor. Bulut konusunda Cisco olarak her CIO’un öncelikle beklenen iş çıktılarını göz önünde bulundurması gerektiğine inanıyoruz.”