Cironun önemli kısmı kurumsaldan oluşacak
Kurumsal pazara yönelik yapılanmasını büyük ölçüde tamamlayan Samsung, yazılım ve uygulama geliştiricilere, dünyaya açılabilecekleri yeni bir kapı açıyor. Şirket, kurumsal pazar hedeflerine ulaşmada önemli bir görev üstlenecek olan kanal yapısını da oluşturdu.
Bilişimden sağlık teknolojilerine, beyaz eşyadan iklimlendirme cihazlarına kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Samsung, geçtiğimiz yıl 217 milyar dolar ciro gerçekleştirdi. Şirketin 2020 hedefi ise 400 milyar dolar. Bu rakamlara bakıldığında Samsung’un son yıllardaki başarısını fark etmemek mümkün değil. Samsung’un gelecek dönemlere yönelik agresif hedefleri bulunuyor. Bu hedefe ulaşmada ise kilit rollerden biri kurumsal çözümler bölümüne düşüyor. Kurumsal pazara yönelik çalışmalarını hızlandıran, yeni çözümler oluşturan ve kanal yapısını da genişleten şirketin küresel vizyonu Türkiye’ye de aynı şekilde yansıyor.
Önümüzdeki dönemde şirketin Türkiye’de yapmayı planladıklarını Samsung Kurumsal Çözümler Direktörü Tansu Yeğen ile konuştuk. Geçtiğimiz yıl 217 milyar dolar ciro yapan şirketin 2020’de 400 milyar dolarlık hedefini hatırlatarak sözlerine başlayan Yeğen, “2011 yılından itibaren ‘kurumsal pazara odaklanacağız ve gelirimizin önemli bir bölümü de kurumsaldan gelmeli’ şeklinde açıklamada bulunmuştuk. Bu hedef doğrultusunda ‘tüketicileştirme’ kavramı üzerinde duruyoruz” dedi.
Günümüzde teknolojinin tüketici odaklı gelişim gösterdiğine değinen Yeğen, artık tüketicilerin kurumsal cihazlardan daha fazlasını ellerinde bulundurduğunu belirtti. Tüketicileştirme eğilimiyle birlikte yatay ürünlerin çokça ortaya çıktığını belirten Yeğen, “Şirketlerin daha önceden yüksek danışmanlık ücretleriyle sahip oldukları çözümleri Samsung çok daha uygun maliyetlerle sunmaya başladı ve dahası da gelecek. Benim de katılmamla birlikte 18 kişiden 70 kişinin üzerinde bir ekiple yola devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’deki şirketlerin, ülkedeki genç nüfus nedeniyle tüketicileştirme eğilimine öncelik vermesi gerektiğini vurgulayan Yeğen, Samsung’un bu konudaki tecrübesini sektöre aktarmayı hedeflediğinin altını çizdi.
Samsung’un kurumsal alandaki ekibi genişlerken şirketin ekosistemiyle de yakın bir bağ içerisinde bulunduğunu ifade eden Yeğen, Türkiye’nin en büyük sistem bütünleştiricileri, kendi iş ortakları ve çözüm geliştiricilerle yakından çalıştıkları bilgisini verdi. Dünya çapındaki iş ortaklarının Samsung ürünleriyle çözümler geliştirmesi için kurulan SEAP’tan söz eden Yeğen, şirketin kurumsal ekosisteme verdiği önem üzerinde durdu.
KOBİ’lere birebir ulaşılacak
Samsung’un Türkiye’deki kurumsal pazar önceliklerinde kamu, perakende, sağlık, eğitim, finans ve inşaat gibi sektörler yer alıyor. Bu sektörlerin bir çoğunda halihazırda Samsung çözümlerinin kullanıldığına dikkat çeken Samsung Kurumsal Çözümler Direktörü Tansu Yeğen, önümüzdeki dönemde KOBİ’lere ulaşmak için özel girişimleri olacağı bilgisini verdi. KOBİ’lerin ihtiyaçlarını sorguladıklarında öncelikle akıllı telefonların hâlâ sadece telefon olarak kullanıldığının ortaya çıktığını belirten Yeğen, “KOBİ’lerimizin teknolojiyi yeterince verimli kullanmadığını düşünüyoruz. Bu sebeple de yılsonuna kadar yoğun bir çabayla kendilerine ulaşacağız. Tüm Türkiye’nin gezileceği turlara çıkacağız. Bulut bilişim ve mobil cihazlar gibi konular öncelikli olarak yer alacak” bilgisini verdi. Son olarak kurdukları tele-satış ekibinden de söz eden Tansu Yeğen, KOBİ’lerin doğrudan soru sorabilecekleri ve belli dönemlerde bilgilendirilecekleri bir sistem kurulduğunun üzerinde durdu.
Tansu Yeğen’in de görüşlerine ve açıklanan finansal sonuçlara bakıldığında Samsung’un kurumsal alanda agresif bir büyüme için enerjisini harcayacağı görülüyor. Dünyaya paralel olarak Türkiye’de de kurumsal alanda kurumsal gelirlerin cirodaki payının artması bekleniyor.
Samsung ekosistemi SEAP’ta buluşuyor
Samsung’un iş ortaklarıyla bir araya geldiği Samsung Enterprise Alliance Program’da (SEAP) Türkiye’den de birçok katılımcı bulunuyor. Bu programda dünya çapındaki iş ortaklarının kurumsal alanda iş geliştirmesi için ortam hazırlanıyor. Kurumsal mobil çözümler üretilerek yeni gelir modellerinin oluşturulması için çalışılıyor.
Tansu Yeğen’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’den katılanların geliştirdikleri özel çözümler tüm dünyadan ilgi görüyor ve şimdiden iş teklifleri alınmaya başlandı bile.