Cisco'dan gelecek tahminleri
IP tabanlı ağ teknolojileri konusunda önde gelen kuruluşlardan olan Cisco, 2013'den itibaren 2020'ye kadar moda olacak teknolojik eğilimleri açıkladı. Şirketin açıkladığı öngörüler teknoloji ve bilim dünyasının 2013 yılına yönelik beklentileriyle paralellik gösteriyor.
Cisco'nun tahminlerine göre sadece insanlar değil, yollar, arabalar, buzdolapları, güneş panelleri ve medikal cihazlar olmak üzere neredeyse her şeyin internet üzerinden iletişim kuracağına vurgu yapıldı. Bu büyüklükteki veri artışı ile 2016 yılına kadar tüm dünyada internet trafiğinin altı kat kadar artacağı ön görülüyor. Ek olarak tahminlerine göre 2020 yılında internete bağlı “şey”lerin sayısı 50 milyara ulaşacak. Bugün ortalama 20 ev, 2008 yılında tüm dünyanın yarattığından daha fazla internet trafiği yaratıyor. Bu da yeni bir internet protokolünü kaçınılmaz bir hale getiriyor. ' Ipv6 ' artan ihtiyaç için yeterli internet adresi sağlayabilecek. Hatta Ipv6 ile dünya üzerinde her bir atom 100 internet adresine sahip olabilecek.
Cisco Türkiye Genel Müdürü Ümit Cinali konu ile ilgili olarak ' Kullanıcılar ve bilgisayarların yanı sıra artık daha çok veri, obje ve cihazın internete bağlandığını görüyoruz. Bu trendler ' Her şeyin İnterneti' kavramı altında özetlenebilir. Her şeyin İnterneti, inovasyon anlamında akıllı sensörler, akıllı şehirler ve akıllı şebekeler gibi bir çok fırsat sunuyor' şeklinde konuştu.
Şirketin görüşüne göre, Y kuşağı olarak adlandırılan nesil internet dünyasının içinde doğduğu için bu kuşak iş hayatına kendilerine has yeni çalışma şekillerini getirecekler. Akıllı mobil cihazların iş hayatındaki kullanımı hızla artması ise, kendi cihazını getir ( Bring Your Own Device) eğilimini bir gerçeklik haline getirecek.
Cisco Görsel Ağ Endeksi tahminlerine göre 2016 yılında akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer taşınabilir cihazlar küresel mobil veri trafiğinin yüzde 90’ını kapsayacak. Bu artan mobil internet talebini karşılamak için servis sağlayıcılar trafiği daha da çok Wi-Fi ağlara yüklemenin yollarını arıyorlar. Cisco'ya göre önümüzdeki beş yıl içinde mobil veri trafiği 18 kat artacak. Video ise tüm internet trafiğinin gittikçe daha büyük bir payını kapsayacak. 2016 yılı itibari ile tüm internet trafiğinin yüzde 90’ı ve mobil veri trafiğinin üçte ikisi video kullanımı olacak.
En son Cisco Küresel Bulut Endeksi’ne göre ise önümüzdeki dört yıl içinde bulut trafiğinin altı katına çıkması bekleniyor. Aynı süreçte küresel veri merkezi trafiğinin de dört kat artacağı ön görülüyor. 2014 yılında iş yükünün çoğunluğu bulutta işlem görecek.
Veri merkezi trafiğinin büyük çoğunluğu son kullanıcılar tarafından değil, veri merkezleri ve bulut uygulamaları ile oluşturulan ve gözle görülmeyen sanal işlemler tarafından yaratılıyor. Cisco, 2011-2016 yılları arasında veri merkezi trafiğinin yaklaşık yüzde 76’sının veri merkezi içinde kalacağını ve depolama, üretim ve geliştirme verilerinden oluşacağını tahmin ediyor. Veri merkezi trafiğinin yüzde yedisi ise veri akışı ve yazılım/sistem güncellemelerinden oluşacak. Kalan yüzde 17’lik veri merkezi trafiği ise web, e posta ve video için buluta erişen son kullanıcı tarafından yaratılacak.