Citrix çözümleri, M&A süreçlerinde de destek oluyor
Finans sektöründe rekabetin hızla arttığı günümüzde, müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesi, yapay zekâ entegrasyonları ve yeni ürünlerin sunulması gibi adımlar büyük önem taşıyor. Bu bağlamda, şirket birleşmeleri ve satın alımlar (M&A) da stratejik bir büyüme yöntemi olarak öne çıkıyor. KPMG Türkiye’nin son raporuna göre Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlem hacmi 2024 yılının ilk 11 ayında, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yaklaşık 2 kat artışla 5,5 milyar dolara ulaştı. Ülkemizde finansal yatırımcı işlemleri ise 2023 yılına kıyasla hacim bazında geçtiğimiz yılın 3 katı olarak gerçekleşti. EY’nin raporuna göre ise finansal hizmetler CEO’larının yüzde 90’ı önümüzdeki 12 ay içinde M&A faaliyetlerine katılmayı planlıyor.
Ancak satın alma yapan veya birleşmeye giden kuruluşlar için entegrasyon genellikle zorlu bir süreç olabiliyor. Hatta PwC’nin araştırmasına göre birleşme ve satın alma süreçlerini başarıyla tamamlayan şirketlerin yüzde 78’i, anlaşma değerinin en az yüzde 6’sını entegrasyona harcıyor. Bu süreçte BT ekipleri de yalnızca farklı veri merkezlerini yönetmek ve karmaşık uyumluluk kurallarına uyum sağlamak zorunda kalmıyor, aynı zamanda bazı BT çözümlerinin birbiriyle uyumsuz olmasından kaynaklanan karmaşığı da gidermesi gerekiyor. Özellikle bu satın alım ve birleşmelerin ardından kuruluşa yeni çalışanların ve çalışma yöntemlerinin dâhil olması bu uyumun sağlanmasını daha da kritik hale getiriyor.
Standartlara tam uyum
Finans sektöründe yaşanan hızlı dönüşüm ve büyüyen rekabet ortamında dijitalleşmenin kritik bir unsur olduğunu vurgulayan Citrix Türkiye Genel Müdürü Sevi Tüfekçi Karahallı, “Birleşme ve satın alım anlaşmaları sonrasında uyumluluğu sağlamak oldukça karmaşık olabiliyor. Özellikle bu işlemler farklı ülkelerde gerçekleşiyorsa ve bu ülkeler farklı veri düzenlemelerine sahipse bu zorluklar daha da aratabiliyor. Anlaşma sonrası BT sistemlerinin merkezileştirilmesi gerekirken, hassas verilerin yerel olarak kalması ve karmaşık iş yüklerinin bulutta barındırılması gerekebilir. Bu durum, küresel çapta etkili çalışabilecek bir BT çözümüne olan ihtiyacı daha da önemli hale getiriyor. Citrix çözümleriyle bu şirketler verilerini yerel veri merkezlerinde veya özel bulutlarda güvenle tutabiliyor ve veri gizliliği düzenlemelerine uyum sağlayabiliyor.
Citrix çözümleri; GDPR, SOC 2, NIS2, DORA ve PCI 4.0 standartlarına uyumlu olduğundan en katı düzenlemelere bile kolayca uyum sağlanabiliyor. Ayrıca bu çözümler, hibrit ve çoklu bulut altyapılarını da kolayca yönetmeye olanak tanıyor.” dedi.
“Şirketlerin, satın aldıkları veya birleştikleri işletmelerin mevcut BT altyapılarını entegre ettikten sonra, tüm çalışanlara ihtiyaç duydukları uygulama ve masaüstlerine güvenli erişim sağlamaları da gerekiyor.” diyen Karahallı, “Yeni çalışanlar güvenlik önemleri tam olarak alınarak, organizasyona dâhil edilmeli. Citrix çözümleri bu noktada da devreye girerek bu süreci kolay ve etkili hale getiriyor. Bu çözümler sayesinde yeni çalışanlara veya satın alınan şirketlerden gelen kullanıcılara herhangi bir cihaz üzerinden hızlı ve güvenli kurumsal kaynak erişimi sağlanabiliyor. Geniş bir yelpazede çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve tek oturum açma (SSO) sağlayıcılarını destekleyen Citrix çözümleri, şirketlerin ihtiyaç duyduğu güvenlik çözümlerini kolaylıkla entegre etmelerini mümkün kılıyor. Citrix, tüm çalışanlara cihaz fark etmeksizin eşit erişim imkânı sunuyor. Üstelik Citrix’in HDX (yüksek çözünürlüklü deneyim) teknolojisi sayesinde, en zorlu ağ koşullarında bile yüksek kaliteli ses ve video deneyimi sağlayabiliyorlar.” şeklinde konuştu.
İçeriden gelebilecek tehditlere karşı önlem
Şirketlerin kötü niyetli saldırılardan korunmak için güçlü güvenlik önlemleri almasının hayati önem taşıdığının altını çizen Karahallı, “Nitekim Gartner’in araştırmasına göre 2025 yılı itibarıyla kuruluşların yüzde 60’ı birleşme ve satın alma süreçlerini değerlendirirken siber güvenlik riskini temel bir kriter olarak ele alacak. Bir şirketin ağı, uygulamaları ve kullanıcıları için sıkı güvenlik politikaları oluşturması, veri ihlali riskini minimize edebilir. Dâhilî güvenlik için kullanıcıların yalnızca işlerini yapabilmeleri için gereken uygulama ve verilere erişimlerini sağlayarak içeriden gelebilecek tehditlere karşı önlem almak da kritik derecede önemli. Biz de bu şirketlerin BT altyapılarını hem iç hem dış tehditlere karşı korumaya yönelik güçlü çözümler sunuyoruz. Örneğin şirketler, Citrix uberAgent ile güvenlik sorunlarını önceden tespit edebiliyor ve proaktif bir yaklaşım sergileyebiliyor. Çalışan hataları ve iç tehditlerden kaynaklanan risklere karşı ise Citrix Enterprise Browser ve uyarlanabilir kimlik doğrulama etkili bir koruma sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Karahallı, “Citrix’in esnek çalışma çözümleri ve yenilikçi teknolojileri ile finansal hizmetler alanında şirketlerin değişen ihtiyaçlarına yanıt vermeye devam ediyoruz. Güvenilir ve yenilikçi çözümlerimizle finans kuruluşlarının satın alım ve birleşmeler süreçlerini de başarıyla yönetmelerine yardımcı oluyoruz. Birçok finans kuruluşunun tercih ettiği çözümlerimiz sayesinde organizasyon genelinde çalışanlara güvenli sanal kaynaklar sağlıyoruz. Böylece şirketler en katı uyumluluk gereksinimlerini karşılarken herhangi bir cihazda ve her yerde üst seviye kullanıcı deneyimleri sunabiliyor” dedi.