Claude Shannon film oldu
Dünyada 1930’larda Amerikan IBM ve Alman Zuse bilgisayarları kullanılıyordu. Bunlar henüz mekanik sistemle çalışıyordu. Burada resmini gördüğünüz, Amerikan inovasyonunun merkezi Bell Laboratuvarı mühendislerinden Claude Shannon, 1948’de veriyi elektronikle yeniden tanımlamayı başardı: 0 ve 1 rakamlarını, alfabenin bütün harfleri ve sembolleri için tanımlayan ikili (binary) sayı sisteminin formülünü kurdu. Bu, bir iletişim devrimi oldu. Sistem 70 yıldır Shannon’ın tanımladığı şekilde çalışıyor. Daha da, kuantum bilgisayarlarla 21’inci yüzyıl boyunca da kullanılacak.
2001’de 85 yaşında ölen Shannon bugün bilişim dünyasında Newton ve Einstein düzeyinde saygı gösterilen, ama bilişim sektörü dışında “tanınmayan” bir bilimci. Henüz 24 yaşında MIT’de matematik asistanıyken, 30 yaş altındaki “dahi” mühendislere verilen Alfred Noble Ödülü’nü kazanmıştı. (Yazım hatası yok: Alfred Noble Ödülü, Amerikan Mühendislik Enstitüsü ASCE tarafından veriliyor. “Nobel Ödülü” ile sadece ses yakınlığı var).
Bu özgün buluşçu hakkında nihayet bir belgesel yapılabildi. Neden ve nasıl oldu da bunca yıldır bunu yapmak kimsenin aklına gelmedi, anlaşılmaz bir tuhaflık. “Bit Player” adlı film, 29 Mayıs’ta New York’ta, Dünya Bilim Şenliği (World Science Festival) sırasında gösterildi. Sonbaharda ABD sinemalarına da çıkacak.