Cloud nedir? Bir tane de ben alsam? – II
Son yazıma kaldığım yerden devam ediyorum.
Bu konu son aylarda ülkemizde de o kadar popüler oldu ki, birçok müşterimizde, planlanan projelerin bir bölümü bir sağlayıcıda barındırma hizmetleri içeriyorsa, projeye hemen bulut projesi denmeye başlandığını görüyoruz. Halbuki bir BT hizmetinin bulut hizmeti olarak adlandırılabilmesi için bazı ön şartlar bulunmakta.
Bulut deyince akla uygulamalar geldiğine göre, öncelikle bulut üzerinden çalışan bir uygulamanın, tamamen kendi kendine kullanıma (self service management) uygun bir yapısı olması gerektiği anlaşılıyor. Gmail, Facebook, Amazon gibi çevrimiçi uygulamalardan alışık olduğumuz gibi; kullanıcı hesabı açılması, yetki verilmesi, şifre belirlenmesi gibi tüm yardım masası isteklerinin, tamamen kullanıcı tarafından basitçe yapılabilmesi gerekli. Uygulamadaki herhangi bir değişiklik ya da problem çözümü isteği için, BT ekibi aranmaya devam edecekse, konuştuğumuz bulut çözümünün konvensiyonel sistemlerden bir farkı kalmıyor demektir.
Kendi kendine yönetim önşartını kabul edince, bu isteğin gerçek olabilmesi için, uygulamanın hayat döngüsü yönetim sürecinin de tanımlanmış olması gerektiği anlaşılıyor. Üstelik bu hayat döngüsünün tamamen otomatik olarak yönetilebilmesi de bir başka konu. Bulut sağlayıcının veri merkezinde en alt katmanda çalışan fiziksel donanım bileşenleri, uygulama tarafından tamamen otomatik olarak kullanılabilmeli ki, kendi kendine yönetim isteği karşılanabilsin.
İşte bu yaklaşım, bulut BT yönetim yapısının, bildiğimiz BT operasyon yönetim süreçlerinden ciddi şekilde ayrıldığı bir nokta. Bulut servis sağlayıcısı dediğimizde, bir anda binlerce metrekarelik bir verimerkezi içinde, 10 binlerce sanal sunucu üzerinde, binlerce farklı müşteri için barındırılan sanal uygulamalardan bahsetmeye başlıyoruz. Bulut uygulaması önyüzü aracılığı ile kullanıcıya hizmet ederken, verimerkezinde alt katmanlarda çalışan tüm CPU, RAM, depolama, ağ gibi tüm BT bileşenlerinin tamamen otomatik olarak uygulamaya hizmet ettiği canlı bir BT yapısından bahsediyorum.
Modelin gözünüzde biraz daha canlanması için, sonraki yazıda konuya devam edeceğiz.