ÇOB çalışanlarına bilgilendirme
Teknoloji Bilgilendirme Platformu tarafından organize edilen Güvenli İnternet Bilgilendirme son ayağı Çevre ve Orman Bakanlığı (ÇOB) oldu. Etkinlikte konuşan Bilişim Avukatı Mehmet Ali Köksal ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Çığır İlbaş internette sıkça rastlanan suç türleri hakkında bilgi verirken ÇOB İnternet ve Otomasyon Şube Müdürü Deniz Varol da bakanlık bünyesindeki örnekleri ve çözüm önerilerini de katılımcılara aktardı.
Bakanlıkta internete kimlik onayıyla giriliyor
ÇOB’un bilgi işlem sistemlerinde internet güvenliği ile ilgili bilgiler veren ÇOB Şube Müdürü Deniz Varol, bakanlığa gelen misafirlerin interneti kullanabilmek için kimlik numaraları ile giriş yaptığını ve MERNİS üzerinde kişi bilgilerinin onaylanmasının ardından interneti kullanabildiğini ifade etti. Güvenli internet kullanımı ile ilgili bakanlık bünyesinde sistem güvenliğini yüksek tutmaya çalıştığını dile getiren Varol çalışanların da aynı hassasiyette internet ve bilgisayar güvenliklerini sağlamaları gerektiğinin altını çizdi. Varol, verdiği bir örnekte ise çalışanlardan birinin bilgisayarının üstüne internet ve bilgisayar şifrelerinin yapıştırıldığını gördüğünü ve bunun gibi örneklerin doğuracağı sıkıntıların büyük olacağını vurguladı.
Dolandırıcılar sosyal mühendislik kullanıyor
İnternette en sık rastlanan suç türlerinin nitelikli dolandırıcılık, nitelikli hırsızlık ve müstehcenlik olduğunu kaydeden Mehmet Ali Köksal, gerekli önlemlerin alındığı takdirde bu suçların önüne geçilebileceğini belirtti. Köksal internetin korkulan yüzünden ziyade faydalarının ve katma değerinin çok daha yüksek olduğunu vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnterneti kullandıkça işlerimizi çok daha kolay yapıyoruz. İnternetin bizlere sağladığı fayda çok yüksek. Dünyanın herhangi bir noktasındaki kütüphanelere ulaşabiliyor ya da orada sanal bir ortamda gezebiliyoruz. Bunu dikkatsiz şekilde yaparsak bazı sorunlarla da karşılaşabiliyoruz.”
Bilgilendirme toplantısında konuşan Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Çığır İlbaş ise internet dolandırıcılarının ve hackerların bilişim güvenliğinin artması yüzünden sosyal mühendislik yöntemlerine başvurduklarına dikkat çekti. Sosyal mühendislik yöntemleri olarak dolandırıcıların farklı yöntemler uyguladığını belirten İlbaş internet üzerinden gelebilecek sosyal mühendislik tehditleri ile ilgili şunları kaydetti:
“Tanımadığınız kişilerden, maddi konularda yardım isteyen ya da size loto ikramiyesi çıktığını söyleyen e-postaları dikkate almayın. Bu kişiler size çok büyük maddi teklif ve vaatler sunabilir. Başta size cazip gelebilir ancak ardından gelecek talepler sizi bilişim mağduru yapabilir.”
Havaalanında bankacılık işlemi yapmayın
İlbaş ayrıca internet kullanıcılarının dikkat etmesi gereken temel kuralları ise şu şekilde sıraladı: “İnternet için kullandığınız modemi kimseyle paylaşmayın. Wireless (kablosuz) modem kullanıyorsanız mutlaka şifreleyin. Şifresiz ve halka açık yerlerde hastane havaalanı gibi yerlerde yaptığınız bağlantılarda bankacılık gibi özel işlemlerinizi yapmayın. Mutlaka virüs yazılımı kullanın ve telifsiz bilmediğiniz programları bilgisayarınıza yüklemeyin.”