Çocuklar enerji tasarrufunu öğrenmeli
Yılı bitirmeye geri sayımdan merhaba,
Bitse de gitse dediğimiz bir yıl oldu 2020, ama çok da nazar etmek istemiyorum, gelen gideni aratmasın. Maskesi, sosyal mesafesi, aşısı ile geçen yıl bitsin, biz de önümüzdeki maçlara bakalım artık n’olur. Yılı çekiştirmeyi bırakıp gündeme döneyim iyisi mi… Burs desteği arayan öğrencilerle bireysel ve kurumsal iyilikseverleri bir araya getiren sosyal girişim Uçurtma Projesi kurumlara öğrencilerin hayallerine destek olma imkânı tanıyan “Kurumsal Destekçi” özelliğini devreye almış. 20 öğrenciye ayda 1.000 TL’lik burs sağlama hedefini benimseyen platform, blokzinciri teknolojisinin getirdiği akıllı sözleşmeler sayesinde burs desteği süreçlerini hızlı, güvenli ve şeffaf hale getiriyormuş, ki benim esas ilgimi çeken de işin bu yönü. Blokzinciri tabanlı proje kapsamında öğrenciler, Ethereum ağı üzerinde geliştirilen akıllı sözleşmeler aracılığıyla, ağ üzerine tanımlı kripto paralarla kendilerine maddi destek toplayabiliyor.
Sonu gelmeyen pandemi, hemen hemen tüm sektörlere darbe vurdu. Ofisten çıkıp evden çalışma dönemi, hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasakları derken restoranlar alt üst oldu. Bu acı gerçeğe kayıtsız kalmayan Yemeksepeti, Birlikte Daha Güçlüyüz adını verdiği destek paketi kapsamında, tek şubeli restoranların ödeme vadelerinin kısaltılması, listeleme ücretinin kaldırılması, cüzdan ödeme yöntemi ile verilen siparişlerde komisyonun kaldırılması gibi avantajlar sunmanın yanı sıra Gel-Al sipariş hizmetini komisyonsuz olarak hayata geçirmiş. Sadece birlikte çalıştığı restoranlar için değil, tüm sektör için de Yemeksepeti, sektör örgütlerinin geliştireceği projeleri 2 milyon TL’lik bir fon ile destekleyecekmiş.
Enteresan bir haberim var. Netflix’in başarılı yapımlarından “The Queen’s Gambit”, Armut.com’daki online satranç derslerine olan talebi arttırmış. Satranç özel ders talepleri dizinin yayınlandığı 23 Ekim sonrası 1 aylık sürede, bir önceki döneme göre yüzde 64 artmış.
Sırada örnek olmasını dilediğim bir haberim var. Enerjisa Enerji, on yıl önce hayata geçirdiği, uluslararası ödüllü “Enerjimi Koruyorum” sosyal sorumluluk projesini geliştirerek sürdürüyor. Bugüne kadar 14 ilde, 580 okulda, 330 gönüllü çalışanı ile 250 binden fazla öğrenciyle buluşan, enerji verimliliği ve tasarruf bilincini çocuklara benimsetmek amacıyla yürütülen projenin mobil oyunu da kullanıcıların beğenisine sunulmuş. Yenilenen mobil oyun sayesinde çocuklar, günde bir saatlerini ayırarak, enerji verimliliği ve tasarrufunu eğlenceli bir şekilde öğrenebilecek. Enerjisa Enerji tarafından bağımsız bir araştırma şirketi işbirliğiyle Türkiye’de çocukların enerji tasarrufu bilincini ölçmek üzere 7-13 yaş arası çocukların ebeveynleriyle görüşerek gerçekleştirilen pazar araştırması verilerindeki bulgular ise dikkat çekiyor. Çocukların yüzde 51’inin elektrik tasarrufu konusundaki bilincinin sınırlı seviyede olduğu görülüyor. En yüksek tasarruf farkındalığı ise 13 yaşta görülüyor. Tasarruf alışkanlıklarında su israfı ve bilinçli elektrik kullanımı, çocukların en çok dikkat ettiği konuların başında geliyor. Sözün özü çocuklarda enerji tasarrufu bilinci sınırlı, bunu geliştirmek ise hepimizin görevi ve dünyaya borcu.
Gelelim başarı yüklü gündemime… Endeavor Derneği tarafından verilen global The Lindas Ödülü, bu yıl Insider Kurucu Ortak ve CEO’su Hande Çilingir’e verilmiş. Ödül, dünyanın dört bir yanındaki Endeavor Girişimcileri arasından, rol model etkisiyle yerel ekosisteme maddi ve manevi katkı sağlayan girişimcilere verilmiş. Endeavor Global Kurucu ve CEO’su Linda Rottenberg de “2 sene üst üste Linda’s ödülünü Türk girişimleri alıyor. Endeavor Türkiye ile gurur duyuyorum” demiş.
AvivaSA, pandemi sürecinde çağrı merkezinde uzaktan sağlanan iletişim süreçleri ve olumlu müşteri deneyimleriyle Türkiye Çağrı Merkezleri Ödülleri’nde “En İyi Uzaktan Müşteri Deneyimi” kategorisinde birinciliğe, “101-499 Koltuklu En İyi Uzaktan Çağrı Merkezi” kategorisinde ise “En Övgüye Değer Olan Firma” ödülünün sahibi olmuş.
Markaların müşteri deneyimi projelerinin değerlendirildiği CX Awards Turkey – Müşteri Deneyimi Ödülleri’nde Multinet Up, yapay zekâ destekli müşteri memnuniyeti ölçümü projesi PULSE ile En Yenilikçi Jüri Özel Ödülü ve Müşteri Deneyiminde En İyi Teknoloji Kullanımı Kategorisi’nde Büyük Düşünce Ödülü’nün kazananı oldu.
Bu hafta iki kitabım var. İlki Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’ın editörlüğünde hazırlanan ve her kitapta belli bir psikolojik soruna odaklanacak olan “Hayatı Anlamak” serisi ve ilk kitap “Depresyondan Çıkış Yolu”. VakıfBank Kültür Yayınları’ndan ABD’li tarihçi ve sosyolog Janet Abu-Lughod’un “Avrupa Hegemonyasından Önce” isimli eseri ise ikinci kitabım. Abu-Lughod kitapta, modern dünya ekonomisinin 13’üncü yüzyıla dayandığını belirterek, zengin tarihi anlatımıyla Avrupa merkezli bakış açısını eleştiriyor.
Haftaya buluşmak üzere,