Çocuklar teknoloji kullanımında üretici bireyler olarak yetiştirilmeli
Ankara Valiliği ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle ‘Ankara Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı 2022’, 31 Mart tarihinde düzenlendi. Bu konuda; katılımcı, konu çeşitliliği ve format itibarıyla Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilen çalıştaya, BThaber de katkı sundu.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin, bağımlılıkla mücadelenin bütün paydaşlar tarafından ve birlikte yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak sosyal kalkınma olmadan ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğinin olmadığını kaydetti. Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, bağımlılığın genç bir zemini olduğunun altını çizerek “Bu nedenle genç bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı. Yıldız, çalıştayın çıktılarının yol gösterici olacağına dikkat çekip “Bu model, Türkiye’nin dört bir yanında uygulanmalı’ şeklinde konuştu. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin de temel hedeflerinin; toplumsal problemlerin çözümüne akademik birikimlerle katkı sağlamak olduğunu kaydetti. Çalıştaya ilişkin bilgi veren Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cengiz Şahin ise çalıştay kapsamında; alkol, tütün, uyuşturucu, kumar, teknoloji bağımlılığı ve bunlarla mücadele; bağımlılıkla mücadelenin sosyal, eğitim, çevre, emniyet ve iletişim yönü ile bağımlılıkla mücadelede kurumlar arası koordinasyona ilişkin masalar kurularak konunun ele alınacağını aktardı. Programa; Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Ankara İl Sağlık Müdürü Ahmet Zülfikar Akelma, Yenimahalle Kaymakamı Türker Çağatay Halim ve Keçiören Kaymakamı Mehmet Akçay da katılım sağladı.
‘Siber Sağlık Uzmanlığı’ alanı Türkiye’de henüz yok
Çalıştayın sonunda, çalıştay masalarının moderatörleri masaların ortak düşüncelerini kapsayan sunumlarını gerçekleştirdiler. Bağımlılıklarda; yasaklamayıcı dilin teşvik edici olduğuna dikkat çekilip verilecek mesajların pozitif olması gerektiği vurgulandı. Tamamlayıcı tedavilerin daha olumlu sonuç verdiği paylaşılırken, multidisipliner ekip yaklaşımının uygulanması gerektiği kaydedildi. Çalıştayda; çocuk ve gençlerin hayatındaki ‘boşlukların’ tanımlanması ve doldurulmasının öneminin altı çizilerek çocuk ve gençlerin sosyal sorumluluk projelerine dahil edilmesi gerektiği belirtildi ve şu noktalara dikkat çekildi: “Kurumlararası koordinasyon artırılmalı; koordinasyon birimleri kurulmalı. Bağımlılık alanında çalışanlara yönelik de çalışmalar başlatılmalı.” ‘Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele’ masasının moderatörü Prof. Dr. Betül Ulukol; aşırı koruyucu, baskıcı ya da aşırı rahat ailelerin tutumlarının çocukları olumsuz etkilediğini ifade etti ve yurt dışında olan ama Türkiye’de bulunmayan ‘Siber Sağlık Uzmanlığı’ alanının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Bakanlıklar arası koordinasyonun çok önemli olduğunu dile getiren Ulukol, “Çocuklar teknoloji kullanımında üretici bireyler olarak yetiştirilmeli” değerlendirmesini paylaştı ve teknokentlerle iş birliği yapılması gerektiğini belirtti. Ulukol, internetin önce yetişkinler tarafından etik kullanımının sağlanması gerektiğini kaydederek yetişkinlerin gençlere örnek olmasının öneminden bahsetti.
Oyun ve bilişim sektörünün görüşlerine yer verilmeli, oyun üreticileriyle daha fazla iletişim kurulmalı
Güvenli içerik üretiminin önemine dikkat çekilen çalıştayın ‘Bağımlılıkla Mücadelede İletişim ve Medyanın Rolü’ masasının moderatörü Doç. Dr. Özhan Yalçın da şunları kaydetti: “Küreselleşmeyle sosyal medya ve teknolojinin kullanımı artarken gençleri iyi değerlendirmek gerek; her vaka kendi içinde değerlendirilmeli. Teknoloji bağımlılığıyla ilgili çok yönlü görüş alınmalı. Oyun ve bilişim sektörünün görüşlerine yer verilmeli. Oyun üreticileriyle daha fazla iletişim kurulmalı. ‘Bağımlı’ değil ‘Bağımlılık sorunu olan birey’ tanımlaması kullanılmalı.” ‘Bağımlılıkla Mücadelede İletişim ve Medyanın Rolü’ masasında katılımcı olan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Derya Aksu Bayram da, kurumlararası iletişimin öneminin altını çizip “Bilişim teknolojilerini etkin ve verimli kullanmak en önemli hedefimiz” açıklamasını yaptı.
Teknoloji yaşamsal bir kaynak – 7’den 70’e bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyi geliştirilmeli
Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan’ın başkanlığında düzenlenen ‘Ankara Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’ ile ilgili Özkan, BThaber’e şu değerlendirmede bulundu: “Çalıştay; Ankara Valiliği ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle, milletvekillerimizden kaymakamlarımıza, dekanlarımızdan savcı-hakimlerimize, hekimlerimizden bağımlı ailelerimize, polisimizden torbacılık yapan gençlerimize, bağımlı bireylerimizden psikologlarımıza, sosyal medya fenomenlerimizden il müdürlerimize, sporcularımızdan medya mensuplarımıza, esnaflarımızdan öğretmenlerimize, öğretim üyelerimizden muhtarlarımıza kadar çok değişik yelpazede 150 katılımcının iştirakiyle yapıldı. Katılımcı çeşitliliği, konu çeşitliliği ve çalıştay formatı itibarıyla bu konuda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Çağımızın bu sorununa karşı liderlik yapmak; adanmışlık ve empati duygusuyla yaklaşmak gerekli. Sizin de katılımcısı olduğunuz bu çalıştaya emek veren herkese teşekkür ediyoruz.” Özkan, “Teknoloji kesinlikle günümüz dünyasının her bir bireyi için mutlak surette bir hazinedir ve elzemdir. Teknoloji, olmazsa olmaz yaşamsal bir kaynak haline geldi. Ancak tek koşulla; yerinde, zamanında ve kararında kullanmak kaydıyla. Teknolojinin nimetleri yanında, teknoloji bağımlılığının düşünsel, ruhsal, bedensel boyutlarıyla çok büyük tahribatlara neden olduğu izahtan varestedir. Yapmamız gereken 7’den 70’e tüm bireylerin teknolojiyi gerektiği kadar, yerinde ve zamanında kullanmaları noktasında bilgi, bilinç ve farkındalık düzeylerinin geliştirilmesidir” şeklinde konuştu.