Çocuklar ve aileler bilişimi yeniden keşfediyor
Bilişim Zirvesi ile gerçekleştirilen bir ilk 14 yılı geride bırakırken, zirve kapsamı daha da genişletiliyor. Bu seferki hedef kitle 5-15 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler, onların aileleri, STK’lar, kamunun ilgili platformları, özel sektör ve daha fazlası.
Esas hedef kitle olan çocukların ve gençlerin katılımı için 23-24 Mayıs’ta hafta sonunda Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde Çocuklar için Bilişim Zirvesi hayat bulacak. Zirve geniş bir yerleşim alanında, tüm planlanan toplantılar ve etkinlikler için uygun büyüklükte bir noktada gerçekleştirilecek. Kampüsteki 6 toplantı salonu, paralel toplantılar için Bilişim Zirvesi’nin kullanımına açık olacak. Konferanslarda ebeveynlere bilgi verirken, çocukların ve gençlerin uygulamalı bir takım çalışmalara, eğlenceli aktivitelere katılması hedefleniyor. Ana salon sadece ilk gün keynote ve protokol konuşmacıları, yani Ana ve Baba Sponsorlar için ayrıldı. Anlaşıldığı üzere, sponsorluk yapısı da bu etkinlik vesilesiyle oldukça farklı. En tepede Ana ve Baba Sponsorlar var. Bir alt kategoride Abi Sponsorlar, salonlara ev sahipliği yapacak, panel ve oturumları katılımcılarla buluşturacak. Bunlara ek farklı sponsorluk paketleri de var. Gençleri ve çocukları, aileleri ile birlikte kapsama hedefiyle etkinlik içeriği hazırlanıyor.
2015 yılı itibariyle 15’inci Bilişim Zirvesi için hazırlandıklarını söyleyen Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun, tüm katılımcıların yenilik beklentisine yanıt vermek için çalışmaların hiç bitmediğini, her yıl imza atılan ‘yeni’ bilişim zirvelerine farklı bir halka ekleme kararı aldıklarını vurguladı. Yine sektör ve bireyler için faydalı bir çalışmaya imza atma hedefine işaret eden Aksun, bu genç zirvenin arka planındaki unsurları şöyle paylaşıyor:
“Gündemimiz hep bilişim sektörü, ancak acı ama gerçek, gelecekte bunları konuşacak ve bu konuda söz sahibi olacak kişiler, yani bugünün çocukları ve gençlerinin ilgisini çekebilecek etkinlikler değil bunlar. Onları hedeflememiz gerektiğinin farkındaydık ve M2S (Marketing to Sales) şirketinden Esra Koç Sünnetçi’nin bu konudaki fikri bizi heyecanlandırdı. Mottomuz ‘teknolojiye doğan çocuklar’. Kastımız aslında çok geniş bir kuşak ve temelde 5-15 yaş grubunu hedeflesek de, 5 yaşın altını da, 15 yaşın üstünü de ilgilendiren konular zirvede ele alınacak. Konsept geniş ve çok eğlenceli, herkesin dikkatini ve ilgisini çeken konular var.”
Teknolojide tüketen değil, üreten olun!
STK’lar ve dernekler, bakanlıklar, büyük küresel şirketler, daha önceki etkinliklerde birlikte çalışılan sponsorlar bu zirvede buluşacak. Bilişim Garaj Akademisi, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu, Üstün Yetenekli Çocukların Aile Portalı, Happy Nest & Aslıhan Aksun MANDALArt, Mutlu Çocuklar Derneği gibi yapılar bunun ilk akla gelen örnekleri… Neslihan Aksun’un da dikkat çektiği gibi, son dönemlerde çocuklarla ilgili çok şey yapılmaya başlandı. Ama teknoloji ve çocuğu biraraya getiren bu kapsamda bir etkinlik Türkiye için bir ‘ilk’ olacak. “Küresel bazda da bu konseptin fazla örneği yok” eklemesini yapan Aksun, şöyle devam ediyor:
“App Kuşağı olarak tanımladığımız bu nesil söz konusu olduğunda, yeni teknoloji onlara hayat rotalarını erken yaşta çizdiriyor. Etkinlikte ‘bu teknoloji nereye ve doğru yere mi gidiyor, toplum ve ebeveynler bu gelişimden nasıl etkileniyor?’ gibi sorulara yanıt bulmayı hedefliyoruz. Çünkü birçok ebeveyn, çocuklarının teknoloji ile iç içe olmasından, bilgisayar başında çok zaman harcamasından şikayetçi. Bu nedenle çocuklarını teknolojiden uzak tutmanın yollarını arıyorlar. Oysa, zirvemizde de vurgulamak istediğimiz gibi teknoloji hem bireysel hem toplumsal gelişim için önemli. Teknolojinin ne kadar faydalı olduğu, çocukların kendilerinden beklenenlerin ne kadar üstüne çıkabileceği bu etkinlikle görülecek. Önemli olan çocuğun teknolojiyi doğru kullanması, bu kullanım ile üretici olabilmesi, gereken araçlara nasıl ulaşabileceğini bilmesi, ailelerde de bu konuda bir farkındalık yaratılması. Örneğin mobil uygulamalar arasında gezinen bir çocuk, kendi kodunu yazarak kendi uygulamasını geliştirebileceğini görecek. Zaten biz de kod yazmayı öğrenmek isteyen çocuklar için özel bir sınıf açacağız.”
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan tam destek
Doç. Dr. Selçuk Özdemir’in ‘Download Toplumundan Upload Toplumuna’ isimli çalışması etkinlik konu başlıklarında yerini alırken, zirvenin hedefini ortaya koyan bir başlıkta, yine Özdemir’in ‘Çocukları Kodlamayın, Onlara Kodlamayı Öğretin’ başlıklı sunumu da olacak. 3D baskı cihazlarından prototip üretme, ‘Hayalimdeki Elektronik Eşya Tasarımı’ gibi eğlenceli ve bilgilendirici aktivitelere imza atılacak. Hedef ise çocukların ve gençlerin teknolojide neler yapabileceklerini görmelerini sağlamak.
Birçok BT şirketi etkinlikte yer alma ilgisini paylaşırken, konu kamu olduğunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi etkinlik sponsoru olarak desteği öne çıkıyor. Bakanlık’tan uzman isimler birçok başlıkta katılımcılarla sunumlarını paylaşacak. Diğer birçok bakanlık da doğrudan etkinliğin içinde yer almak istiyorlar. Bu kadar da değil… Çocuklar ve gençlerin önemli bir bölümü için sosyal medya fenomeni olan bir isim Orkun Işıtmak. Sosyal medyada takipçi zengini bu genç isim, gelişen dijital yetenekler ve hayat becerileri konusunda katılımcıları bilgilendirecek. Mandala kişisel gelişim çizim öğretileri de etkinlikte olacak. Hedef kitle ve tanıtım odaklı çalışmalarını da Aksun şöyle anlatıyor:
“Temel konumuz yine teknoloji ve önceki tecrübelerimizden çok uzaklaşmayacağız. Ama önceki etkinliklerimizden farklı olarak, işinde teknoloji kullanan, gıdadan tekstile birçok farklı sektör şirketi de zirvede yerini alacak. Sonuçta tüm sektörlerin odağında çocuklar ve gençler var ve hepsi de teknolojiyi yetkin biçimde kullanmaya özen gösteriyor. Hem görsel hem işitsel medyada, anne, çocuk ve bebek dergilerinden kadın dergilerine önceki zirvelerimizden farklı birçok kanalda tanıtıma önem vereceğiz. Bu yönüyle 360 derecelik kapsam var. Çünkü her sektörde çocuklar ve gençler için birşeyler, her sektörde de kaçınılmaz olarak teknoloji var.”