Çocukların bilgi ve becerilerini artırma yolunda…
Yeni hafta ile merhaba,
Kışın son ayında yine keyifli bir içerikle karşındayım. Çocuklar için eğitici eğlence uygulamaları sunan Da Vinci Kids, İcatlar Dünyası programında çocuklara evdeki oyuncaklardan tıbbi cihazlar yapmayı öğreten bir içerik hazırlamış. 5-12 yaş arası çocukların evde geçirdikleri eğitim zamanını daha kaliteli hale getirmelerini sağlayacak programda ayrıca kod yazmanın incelikleri ve 3D baskı yapan kalemin özellikleri de yakından tanıtılıyor. Ben bu kadarlık bir özet vereyim, İcatlar Dünyası programının tüm bölümlerini izleyebileceğin Da Vinci Kids mobil eğitim uygulamasını AppStore veya Google Play’den indirmek sana kalsın.
ODTÜ Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Levent İnce ve ekibi tarafından hazırlanan online eğitim içerikleri Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) platformlarında gönüllüler aracılığıyla Van’da yaşayan çocuklarla buluşuyor. Etkinliklerle ilgili ayrıntılara ulaşmak isteyenler TEGV’in vanmuradiye@tegv.org adresinden bilgi talebinde bulunabiliyor. Program kapsamında iki senede 19 il ve 21 etkinlik noktasında bin 753 çocuğa ulaşılmış. 8 yıl sürecek program ile daha fazla çocuğa ulaşarak hareket ve spor yoluyla çocukların gelişimine katkıda bulunmak ise temel hedef.
Daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunma hedefi doğrultusunda 2025’e kadar çevresel ayak izini yarıya indirmek üzere yatırımlarına devam eden Vodafone, Adana’dan sonra İstanbul’da da güneş enerjisi santrali kurdu. Esenyurt Teknoloji Merkezi’nde toplam 3,2 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiği çatı tipi güneş enerjisi sistemiyle 475 kWp kurulu güce ulaşan Vodafone, yılda 628 MWh enerji üreterek 318 ton karbon salımının önüne geçecek. Vodafone, merkezden hizmet alan veri merkezi müşterilerinin yüzde 51’ine, bulut müşterilerinin ise yüzde 100’üne yenilenebilir enerjiyle servis verecek. Proje, Türkiye’de ve Vodafone Grubu içinde bir teknoloji merkezinde kurulan en büyük kapasiteli güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşıyormuş. Bu kadar da değil… Vodafone, teknoloji merkezlerinin altyapısını son 4 yıldır yapay zekâ ile yönetiyor. Esenyurt Teknoloji Merkezi dahil Türkiye ve KKTC’de toplam 15 merkezde yapay zekâ teknolojisini kullanan Vodafone’un, bu merkezlerin iklimlendirme altyapısında sağladığı ortalama yüzde 30 enerji tasarrufu da cabası.
Çevresel gündemime devam… SOCAR Türkiye’nin yenilikçi, sürdürülebilir, çevre dostu ürün ve dijital teknoloji geliştirme hedefi ile kurduğu SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon, plastik atıkların kimyasal geri dönüşümü için ODTÜ ile ortak bir proje başlatmış. ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığı ile yürütülen proje kapsamında SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’de görev yapan araştırmacılar, atık plastikleri temel bileşenlerine dönüştürerek tekrar ve sürdürülebilir bir şekilde plastik hammaddelerin üretiminde kullanılması yönünde çalışma yürütecek. Yani doğal kaynaklar korunurken, döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak temel teknolojinin geliştirilmesi yönünde adım atılmış olacak. SOCAR Türkiye, bu projede, yurtdışında atık plastiklerden motor yağı elde edilmesi konusunda makaleleri yayınlanan ve patent başvurusu bulunan ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Çelik’le birlikte çalışacak. Bu süreçte gereken deney çalışmalarının tümü de SOCAR Ar-Ge ve ODTÜ’nün laboratuvarlarında yapılacak, projede kullanılacak katalizörler ise ODTÜ’de geliştirilecek. Bilgisi benden, takibi hepimizden…
Sağlık başlığında güncel içeriklere ulaşabilmek hepimizin derdi ve önceliği. Sağlık Muhabirleri Derneği Ege Bölgesi eski Başkanı Erkan Doğan ve sağlık editörleri tarafından kurulan Bilim ve Sağlık Haber Ajansı (BSHA), İzmir KOSGEB desteğiyle hayata geçmiş bir yazılım projesi. Muhabirlere haber yükleme ve yayınlama olanağı tanıyan BSHA, 300’ü aşkın haber sitesine ücretsiz içerik sağlıyor. BSHA Genel Yayın Yönetmeni Sağlık Muhabiri Erkan Doğan, “BSHA kâr amacı gütmeyen bir haber yazılım sistemi. BSHA Türkiye’nin ücretsiz haber ajansı ve böylece BSHA, ‘Sağlık Haberi Arama Motoru’ özelliğine kavuştu. Bu konuda çalışma yapmak isteyen meslektaşlarımıza ve yatırımcılara kapımız sonuna kadar açık” demiş. www.bsha.com.tr linkinin içeriği ve ziyaretçisi bol olsun.
Pandemi, sokağa çıkma yasakları falan derken müzeleri unutmuş olduğumuz sanılmasın. Çünkü çok şükür internetimiz var. Hatta geçen yıl çevrimiçi ziyaret sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık dört kat artarak 475 bine ulaşan Pera Müzesi, web sitesinin tasarımını ve içeriklerini baştan aşağı yenilemiş. www.peramuzesi.org.tr, pandeminin etkisiyle katlanarak artan çevrimiçi ziyaretçi profiline, daha fazla sayıda içeriği daha kolay erişilebilen, dinamik bir tasarımla sunuyor. 3D sergi ziyareti, dijital sergiler, koleksiyonların farklı yönleriyle sunumu gibi çözümler sitede. Az buz değil, yeni sitede 7’den fazla başlık altında 3 bin sayfayı aşkın içerik var. Bu derin bilgi havuzu www.peramuzesi.org.tr sitesinde bizi bekliyor.
Bu haftanın kitabı için girizgahı şu soruyla yapmak isterim: Dayatılan tüm kalıpların dışına çıkarak “büyük” romanları başka bir gözle okuyup irdelemeye hazır mıyız? Ersan Üldes’in edebiyat tarihinde farklı bir kapı aralayan “büyük” romanlara alternatif bir eleştiri getirdiği “Modern Meram-Büyük Romanları Okumak” kitabında pek çok tanınmış isim var. Büyük romanları başka bir gözle, tekrar hatırlamak için güzel fırsat, ne dersin?
Haftaya buradayım,