Çok beklerseniz yarışı kaybedebilirsiniz
Yazılmın önemini her noktada her şirket için artırdığını belirterek sunumuna başlayan Dijital ve BT Yönetim Danışmanı ve ‘Agile IT Organization Design’ kitabının yazarı Sriram Narayan, şirket olarak yazılım geliştirdiklerini, yazılım mühendislerine ve şirketlere dijital gelecek için nasıl düşünmeleri gerektiğini göstermeye çalıştıklarını vurguladı. “Bu gelecek, geleneksel yapıda daha iyi olmaktan çok daha fazlası” diyen Narayan, bu nedenle dijitale ve inovasyona, dönüşüm programlarına yatırım yapıldığına dikkat çekti. Bu dönüşümün ‘gelecekte nasıl olmak gerektiği’ ile bağlantılı olarak şekillendiği bilgisini veren Narayan, şu bilgileri paylaştı:
“ThoughtWorks olarak küresel bazda bilişim danışmanlığı hizmeti sunuyoruz. Dijital gelecek yalnızca satış, pazarlama ve işletme açısından değil, dijital bilgi teknolojileri açısından da önemli. Basit bir örnekle başlayalım. Arabamızı servise götürüyoruz. Ama diyelim ki yarıştayız. Böyle bir durumda F1 yarışında olduğu gibi dört lastiğin değiştirilmesi 3 saniye sürerdi. Bu tür bir organizasyon yapısını oluşturan insanlar, sadece maliyet etkinliği düşünmüyor. Bu da ilk prensibimizi gösteriyor, yani ‘maliyet etkinlik yerine yanıt verme hızına göre organize etmek’. ‘Biz yarışta mıyız?’ diye sorarsanız cevabım evet. Biz burada yazılım geliştirmede bilgi süreciyle çalışıyoruz. İki konu var ve ben bunlardan birine odaklanacağım: Maliyet etkinliği açısından yaptığımız BT ürününün bir an önce çalışmasını sağlamak. Proje esnasında ekipler arasındaki işbirliği zor olabiliyor, süreç uzayabiliyor. Daha sonra paylaşılan hizmetler daha üst düzeylerde karşımıza çıkıyor. İlk bakış açısı bu, yani maliyet etkinlik yerine, hızlı cevap verebilirlik konusunda kendimizi organize etmek.”
Narayan’ın paylaştığı ikinci unsur tahmin edilebilirlik yerine değer konusunda çalışmak. “Yazılım geliştirme konusunu olduğu gibi anlamıyoruz” eleştirisini yapan Narayan, yorumlarına şöyle devam etti:
Uzmanlığın doğru tanımı
“Kitapta bilgi ekonomisinde özellikle ustalıkla motive olunduğunu söylüyoruz. Özerklik ile bana her gün ne yapmam gerektiği söylenmiyor, mikro düzeyde yönetilmiyorum. Ustalık aslında mükemmeliyetçiliği aramak. Ancak organizasyon açısından baktığımızda, iyi bir teknik personel altı -dokuz ay çalışıyor, sonra diğer projeye geçiyor. Bu ustalık yaratmaz. Kurum içerisinde yetkinlik, ustalıktan geliyor ve ustalık içsel motivasyondan kaynaklanıyor. Bununla ilgili yapabileceğimiz şeyler var. İşletme modellerinde bu motivasyonu sağlamanın koşullarına yönelik birtakım önerileri kitabımda daha detaylı anlatıyorum. Korunması gerekenleri koruyun, geri kalanlarını en azından okumaya açın ve en azından insanlar bilgiyi keşfetsin. İş tanımında yazmasa bile bu şekilde insanların bilgiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Yani okumaya açık bırakacağız bir yapı önemli. Kapalı ofislerde birbirine bakan masalardan daha geniş, açık ofislere geçiyoruz. Burada iki tür alana ve özel ofislere ihtiyaç var. Bu noktada benim çalıştığım endüstri alanında kanıtlanmış vaka çalışmalarını bekleyemeyiz. Çok beklerseniz, yarışı kaybedebilirsiniz.”