Çok yönlü ve nitelikli insan kaynağı için kaliteli eğitim
Çalışanlar ve çalışan adayları son zamanlarda sadece bir alanda uzmanlaşmak yerine artık birden fazla yetkinliğe sahip olarak büyük rekabet ortamında fark yaratmayı istiyorlar. Eğitim kurumları da eğitimlerini bu yönde planlayıp son teknolojilerde yetkinlik kazandıracak şekilde kendilerini dönüştürüyorlar.
Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü’nün verdiği bilgiye göre, şirketler kendini birçok alanda geliştirmiş tecrübeli eleman tercih ederken, başta yazılım mühendisi olmak üzere, web geliştiricisi, iş geliştirme ve CRM Uzmanı, bilgisayar mühendisi, BT güvenlik, ağ mühendisi ve destek elemanları pozisyonlarını arıyorlar. Sektörde veri giriş personelinden, yazılım uzmanlığına dek uzanan 50’ye yakın pozisyon var. İhtiyaç duyulan ve meslek piramidinin en üst seviyesinde yer alan yazılım ve telekom mühendisliği pozisyonlarına çok fazla rağbet var. Tütüncü, şunları söylüyor: “Kurumlar kaliteli ve güven veren kurumlardan mezun olan yetenekleri kendilerine çekmek için çalışıyorlar. Hatta çok sayıda kurum mezun olunan üniversiteyi ilk tercih sebebi sayıyor. Bu konuda yayınladığımız ilanlar üzerinden geçtiğimiz aylarda yaptığımız bir araştırma ile Türkiye’de kurumların en çok hangi üniversitelerin mezunlarını işe yerleştirdiğini ortaya çıkarmıştık. Bu araştırmaya elbette ki vakıf üniversiteleri de dahil. Ancak devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerindeki öğrenci kontenjanlarına baktığımızda büyük farklılıklar olduğunu gözlemliyoruz. Buna bağlı olarak her yıl vakıf üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin oranı devlet üniversitelerinden mezun olanlara göre çok daha az olduğundan sıralamada daha alt sıralarda yer alıyorlar. Buna ek olarak vakıf üniversitesi mezunlarından kendi aile şirketlerinde çalışmayı tercih edenlerin oranları da oldukça yüksek. Bu da sıralamayı etkileyen önemli faktörlerden bir diğeri. Eğitim kalitesi, başarı düzeyi ve sosyal -fiziki olanaklar göz önüne alındığında vakıf üniversitelerimizin oldukça ileri seviyelerde olduğu ve dünyanın birçok sayılı üniversitesiyle yarıştığı yadsınamaz bir gerçek.
Bilginç Müşteri İlişkileri Yöneticisi Can Küçükosmanoğlu’na göre, Oracle ve Java başta olmak üzere büyük şirketlerin kullandığı yazılım ve donanımlar üzerine olan eğitimlere daha büyük bir rağbet var. Bu alanlarda büyük şirketlerin tercihi olan sertifikalı uzman konusunda çok ciddi bir açık var.
Kurumsal eğitimlerde mobil teknolojiler ve bulut bilişim teknolojilerinin ağırlık kazanmasıyla pararel olarak mobil uygulama geliştirme ve sanallaştırma eğitimlerine talebin son dönemde arttığını söyleyen Bilge Adam Bilişim Hizmetleri Kurumsal Eğitim Satış ve Pazarlama Müdürü Servet İlik, yeni sürüm ürünlerin pazara çıkmasının da eğitim talebini tetiklediğini, örnek vermek gerekirse Microsoft SCCM 2012, Lync Server 2010, VMware Install Configure Manage V5.0 eğitimlerinin yeni sürümlerinin çıkmasından sonra hız kazandığını ifade etti.
Çalışanlar birden fazla alanda uzmanlaşmak istiyorlar
İlik, “Bireysel eğitimlerdeyse yazılım ve veritabanı uzmanlığı, sistem ve ağ uzmanlığı, web ve grafik tasarımcılığı, teknik çizim ve 3D uzmanlığı, bilgisayarlı muhasebe, SAP finans uzmanlığı, bilgi yönetimi-raporlama uzmanlığı en çok ilgi gören eğitimlerimiz. Bu eğitimler hem ülkemizde hem de dünyada oldukça ilgi gören ve ihtiyaç duyulan eğitimler. Özellikle son dönemlerde “Kariyer Eğitimleri” olarak adlandırdığımız ve bilgisayar teknolojileri alanında uzman yetiştiren bu eğitim programlarına büyük bir ilgi var. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim ki gençlerimiz özellikle son zamanlarda sadece bir alanda uzmanlaşmak yerine birden fazla yetkinliğe sahip olup vazgeçilmez profesyoneller olma azmiyle kendilerini geliştiriyor” şeklinde konuştu.
BT Eğitim Eğitmeni Cumhur Kızıları’ya göre ise gelişen teknoloji, yeni nesil ürünler ve teknolojiye ulaşımın daha kolay olması sonucu eğitim taleplerinin içeriği ve şekli de değişime ayak uydurdu. Klasik eğitim yöntemleriyle birlikte yoğun iş hayatı olan, belirli zamanlarını eğitime ayırmak yerine daha esnek zaman aralıklarında teknik eğitim almak isteyen katılımcılar için yeni eğitim modelleri oluşturuldu. Sınıf temelli Ağ Uzmanlığı sertifikaları Uzaktan Öğrenim sistemi ile oluşturulan sanal sınıflar, uzak laboratuvar ekipmanları ile zenginleştirilerek katılımcıların teorik eğitimlerini uygulama ile tamamlamaları sağlanıyor. Bununla birlikte sektörde oluşan ara personel ihtiyacını karşılamak için giriş seviyesi teknisyenlik eğitimleri de hayata geçirilmekte. Eğitim içeriklerinin Türkçe’ye çevrilmesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da Ağ Uzmanlığı ve Ağ Yöneticiliği eğitimlerini MEB kursları müfredatına almasıyla birlikte eğitim alan öğrenci sayısında kayda değer artış yaşanmakta. Lakin hala istenen seviyeye ulaşabilmiş değiliz. Özellikle Hindistan ve Çin’e baktığımızda daha lise seviyesinde öğrencilere yatırım yapıp eğitimlere başladıklarını, sonrasında da uygulamalı olarak bunları hayata geçirdiklerini görebiliyoruz. Bu da Çin ve Hindistan’ı eleman ihraç eder pozisyona getiriyor. Türkiye’nin de bu pastadan pay alabilmesi için sınıf ve eğitim kalitesini artırması gerekiyor.
Üniversite-sanayi işbirliğine yeni bir örnek
Altyapısını yüzde 100 sanallaştıran İstanbul Kültür Üniversitesi yazılım servislerini öğrencilerine ve akademisyenlerine ücretsiz sunacak yeni bir anlaşmaya imza attı. İKÜ ile dünya bilişim devi Microsoft’un Dreamspark ve Faculty Connection servislerine ücretsiz erişim olanağı sunan anlaşmanın tanıtımı 14 Şubat’ta İKÜ Ataköy Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Dursun Koçer toplantıda yaptığı açılış konuşmasında; “21. yüzyılla birlikte bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim artık bir zorunluluk. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin teknolojiyi sorunsuz ve sınırsız kullanmalarını sağlayacak olanakları yaratmak İKÜ olarak bizim temel sorumluluklarımızdan biridir. Dünya devi Microsoft ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği ile hem öğrencilerimiz hem de akademisyenlerimize karşı çok önemli bir sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanıyoruz. Bize bu olanağı sağlayan Microsoft yöneticilerine çok teşekkür ediyoruz ve işbirliklerimizin devam edeceğini belirtmek istiyoruz” dedi.
Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Melek Pulatkonak ise Microsoft’un tüm dünyada Ar-Ge yatırımlarına 9 milyar dolar harcadığını belirterek sayısal ortamda dünya sıralamasında 6. büyük ülke olan Türkiye’nin bu harcamadan daha fazla pay alması gerektiğini vurguladı. Açılış konuşmalarının ardından Microsoft Akademik Programlar Yöneticisi Mustafa Kasap; Dreamspark ve Faculty Connection konusunda bilgi verdi.
Faculty Connection, akademik personelin Microsoft yazılım geliştirme ve tasarım araçlarını ücretsiz olarak indirmelerini sağlayan bir servis. Microsoft DreamSpark ise üniversite öğrencilerinin, Microsoft yazılım geliştirme ve tasarım araçlarını ücretsiz olarak indirmelerini sağlayabiliyor.
HP Kurumsal Sunucular Depolama ve Networkte Kanal Pazarlamasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Kirsten McCrabb “Çözüm ortaklarının bulut ve hizmetler alanındaki fırsatlarından faydalanabilmesi için, iş stratejilerine uygun programlara ihtiyacı var. Bu programlar çözüm ortaklarının uzmanlık ve yatırım seviyesine uygun farklı iş modellerini destekliyor. Kurumlar bulut bilişimi hızla BT stratejilerine bütünleştirmek istiyor.
HP PartnerONE programı kapsamında HP Bulut Kurulum Uzmanı adıyla yeni bir uzmanlık kategorisi geliştirilmiş. Bu kapsamda çözüm ortaklarına bulut altyapısı, yazılım ve hizmetler, HP Bulut Mükemmeliyet Merkezi demo programı gibi alanlarda eğitim veriliyor. HP’nin dünya çapında bu konuda 100’den fazla çözüm ortağı mükemmeliyet merkezi bulunuyor.
HP Interchange ise HP’nin çözüm ortakları arasında işbirliğini güçlendirmek için kurduğu yeni bir sosyal ağ. Örneğin müşterisinin yazılım ihtiyacını gidermek isteyen, ancak bu alanda uzmanlaşmamış olan bir HP çözüm ortağı söz konusu portal ile yazılım konusunda uzmanlaşan başka bir HP çözüm ortağından destek alabiliyor.
Mirsis Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Mustafa Dağdelen’e göre, teknoloji eğitimlerinde çoğunlukla bireylerde uzmanlık ve sertifikasyona dayalı eğitim programları ön plana çıkıyor. Teknik olgunluk seviyelerinin belirli bir ölçeğin üzerine çıktığı kurumlarda ve bu kurumların çalışanlarında, uzmanlık eğitimlerinin yanı sıra, bilgi teknolojileri yönetişimi, iş analizi – test yönetimi ve proje yönetimi eğitim taleplerinin olduğu gözlemleniyor. Dağdelen, “Bilgi teknolojileri alanında hizmet sağlayıcı konumunda bir şirket olarak, Mirsis Akademi çatısı altında bireylere ve kurumlara yönelik teknik eğitim programları oluşturduk. Mirsis Akademi eğitimi programları, konu başlıklarında kabul görmüş belli başlı metodolojileri (COBIT, ITIL, PMI, IIBA, Bahman, ISTQB) referans almaktayız. Eğitim programlarımız çerçevesinde bireylerin ve kurumların teknik olgunluklarının ve yetkinlerinin gelişimini amaçlıyoruz. Sektörde ihtiyaçlardan yola çıkarak, iş analisti, test uzmanı ve proje yönetimi konu başlıklarına odaklanıyoruz. Özellikle iş analizi ve test yönetimi konu başlıklarında piyasada eğitim programlarının ve aynı şekilde yetişmiş kaynağın az olması, önümüzdeki yıllarda bu konuda eleman ve eğitim ihtiyacının daha da artıracağına inanıyoruz” diyor.
Kurumsal kaynak planlamasında dünyada 109 bin, Türkiye’de ise binin üzerinde şirketin geleceğini SAP çözümleriyle planladığını vurgulayan Medyasoft Eğitim Projeleri Müdürü Hayrettin Üçüncü, “Şirket ve kurumların bir anlamda geleceğine yön veren SAP uygulamalarının, projelendirilmesi, tüm şirket içine yaygınlaştırılması, sürecin yönetilmesi SAP uygulama ve teknoloji danışmanları tarafından yapılıyor. Türkiye’de gıda, otomotiv, perakende, finans, bilişim ve kamunun de yer aldığı öncü kuruluşların yüzde 85’i süreçlerini SAP üzerinden yürütüyor. Büyük ölçekli şirketlerin yanı sıra orta ve küçük ölçekli şirketlerin de operasyonlarını daha iyi yönetmeleri, karlılıklarını artırıp, sağlıklı bir büyüme yakalamaları için eşsiz bir fırsat sunan SAP’nin uygulama ve teknoloji danışmanları dünyada ve Türkiye’de BT başta olmak üzere 25 sektörde istihdam şansı buluyor” dedi. Üçüncü’ye göre, dünyadaki gelişmelerle karşılaştırdığımızda ülkemizde SAP danışman açığı gün geçtikçe artıyor. Şu an için Türkiye’deki SAP danışman sayısı bin 500’lerde. Günümüzde şirketlerin süreçlerini daha iyi analiz etmesi, daha akıllı çözümlere yönlendirilmesi ve verilen kararların şirket içine yaygınlaştırılması için daha fazla SAP danışmanına ihtiyaç var” dedi.
Yeni eğitim ve destek programıyla bulut ve hizmet gelirleri artacak
Bulut bilişim pazarının 2013 yılında 143 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu da çözüm ortaklarına yeni iş fırsatları sunuyor. Bir araştırmaya göre çözüm ortakları yazılımla hizmetleri birleştiren, diğer şirketlerle işbirliğini artıran ve farklı iş modellerini destekleyecek esneklikte olan kapsamlı bulut çözümleri istiyor. Bundan yola çıkarak da şirketler bulut bilişim konusunda eğitim ve destek programları düzenliyorlar. Bunlardan biri HP. Şirket, HP PartnerONE ve HP ServiceOne programlarıyla çözüm ortaklarının bulut ve hizmet çözümlerini bütünleştirerek daha fazla iş geliştirebilmelerine olanak sağlamayı hedefliyor. HP’nin 2012 Küresel Çözüm Ortağı Konferansı’nda duyurulan yeni HP PartnerONE bulut uzmanlık ve işbirliği programları ile genişletilmiş HP ServiceONE, çözüm ortaklarının satışlarını artırıyor ve kurumların yeni teknolojilere geçişini kolaylaştırıyor.