Çoklu bulut platformlarını yönetmek maharet ister
F5 Networks için iş ortağı ekosisteminde bulut bilişim merkezli ve yerel pazar ihtiyaçlarına dönük yatırımlar öncelik.
Handan Aybars
Son yıllarda büyümenin itici gücü bulut bilişim teknolojileri. Çoklu bulut platformları da bu büyümenin devamlılığını sağlıyor. Bulut bilişim teknolojilerinde sağlanan hizmet, yazılım başlığında gelişim demek. Bir tarafta da, bu gelişimin beraberinde getirdiği riskler ve her geçen gün çeşitlenen siber saldırılar, doğal olarak güvenlik ihtiyaçlarını arttırıyor. “Tüm bunlara ek olarak, M2M ve IoT de geleneksel BT algısını tepeden tırnağa değiştirecek” beklentisini dile getiren F5 Networks Körfez ve Levant (Akdeniz’in doğu sahilleri) Bölge Yöneticisi Zakeer Zubair, tüm bu başlıkların kendilerinin de önceliği olduğunu belirtti. İş ortakları için bu başlıklarda fırsatlar ortaya koyabilmeye odaklandıklarını söyleyen Zakeer Zubair’e göre, bu odak, kanal iş ortaklarının işlerini büyütmesi adına da fırsat demek. Son yıllarda büyümenin temelinde bulut bilişimin olduğunun altını çizen Zubair’in belirttiği gibi, bulut platformlarının birbiri ile uyumlu, entegre biçimde yönetilmesi geldiğimiz noktada çok büyük önem taşıyor. Zakeer Zubair, pazardaki gelişmeleri ve stratejilerini anlattı:
IoT odağında nasıl konumlanacaksınız?
Dikey protokollerle IoT de sektör bazında yerini bulacak. İhtiyaçları görerek bu konuda çalışmalar önceliğimiz. Pazar gücümüz var ve bu da sektördeki diğer firmalara kıyasla bizi özgür kılıyor. Kurulduğumuz günden beri teknolojik yeniliklere yatırım yaparak, sektöre yön vermeye önem veriyoruz. Bu özgürlük bizi bağımsız kılıyor. BT dünyası da bizim gibi karar odaklı ilerlemenin öneminin farkında.
Peki ya öncelikleriniz?
İş ortağı odaklı yatırımlar yine önceliğimiz. İş ortağı ekosistemimizde bulut bilişim merkezli olarak yerele uygun yatırımlar bizim için önemli. Özellikle EMEA bölgesinde bu yatırımlar ön planda olacak.
EMEA nasıl bir pazar yapısı sergiliyor? Türkiye burada nasıl bir konumda?
Farklı ülkeler ve farklı öncelikleri var. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi yatırımları hızlı olan noktalar bölgenin de itici gücü. Türkiye’de ise kamunun ve özel sektörün BT yatırımları hız kesmiyor, yeni ihtiyaçlarla yatırımlar sürüyor ve düzenlemeler de sektör bazında önem taşıyor. Her ölçekte şirket bu düzenlemelere uyum için BT yatırımları yapmaları gerektiğinin farkında. Bu nedenle Türkiye pazarına yönelik beklentilerimiz son derece olumlu.
Multi-cloud ilgisi nasıl gelişecek?
Uygulama odaklı bir dijital dönüşüm var. Konuyla ilgili yaptığımız araştırmalar multi-cloud ortamlarını yönetme çabasındaki şirketlerin kurumsal faaliyetlerini ve güvenliği sağlamakta tedirginlikleri olduğunu gösteriyor. Bu nedenle şirketler ve BT dünyası altyapı ve uygulamalarda önemli dönüşümlere imza atıyor. Bulutta uygulamaları korumak güvenlik başlığında şirketlerin temel gündemi. Multi-cloud yapısında tüm uygulamaları en doğru biçimde korumak, uygulamaların performansının gücünü korumasını garantilemek ve toplam BT yapısında görünürlüğün sürekliliğini sağlamak günümüzde kurumsal öncelik. Dijital ekonomik dönüşümde kurumsal başarının temellerini de bunlar oluşturuyor.
Super NetOps yapısını nasıl bir amaçla hayata geçirdiniz?
Super NetOps; tüm sektöre yönelik bir eğitim ve topluluk tabanlı bir program. Burada amacımız; uygulama hizmetlerini gerçek anlamda bir ‘hizmet’ modeli ile sunabilmek. Böylece network sorumluları kritik uygulama hizmetlerini standart bir yapıya kavuşturmak için gereken becerileri elde edecek, otomatize araçlarla bunu sağlamayı öğrenecek. Böylece söz konusu ekiplerin iş yükü azalacak, zaman tasarrufu sağlanacak ve tüm uygulamaların gerekli standartlarda edinilmesi tüm departmanların işini kolaylaştıracak. Bu amaçla, distribütörümüz Prolink aracılığıyla 19 Temmuz’da İstanbul’da müşterilerimize yönelik Super NetOps Eğitimi ile otomasyon odaklı bir DevOps yapısını hayata geçirdik. Böylece şirketler hem network altyapısını günün şartlarına uygun hale getirmeyi hem de kendi network yapılarını kendileri otomatize etmeyi öğrendiler. Bu yapıyı hayata geçirmek için doğru zaman. Böylece şirketlerde BT birimlerinde bu kültürü yerleştirerek günümüzün ihtiyaçlarına ve network süreçlerindeki yeniliklere uyum sağlamak daha pratik bir hal alacak.