Colin’s Global PMO Müdürü Orçun Aktaş: “ELİMİZİ RAHATLATAN BİR YAPILANMA BEKLİYORUZ”
“Colin’s, 26 ülkede, 600’ü aşkın mağazası olan büyük bir hazır giyim markasıdır. Şirketimizde 2023 yılının Şubat ayı itibariyle radikal bir karar alınarak, Proje Ofisi birimi kurulup tamamen icra kuruluna bağlı olacak şekilde yeni bir yapılanmaya gidildi. Bu yapılanma ile beraber Bilgi Teknolojileri birimimizin bütün aktörleri ile dirsek temasında çalışarak projelerimizde ortaya çıkan değişim yönetimi ihtiyaçlarımızı yönetmek ilk hedefimiz oldu. Aynı şekilde proje yönetimi kaslarımızı geliştirerek, bu kültürü kuruma kazandırmayı hedef aldık. Projelerimizin kuruma getirdiği katma değeri arttırmaya yönelik çalışmalar içinde bulunarak hem verimlilik hem de doğru kaynak kullanımını yapmayı benimsedik. Geçmiş tecrüblerimiz de gördük ki esneklik payımız olmamasından dolayı operatörlere çok bağımlı çalışıyorduk. Ancak şu an seçeneklerimizin olması esnekliğimizi, bununla beraber bağımsızlığımızı arttırdı. Ölçeklenebilir bir yapıda çalışmamızı sağlayarak rekabetçi maliyet analizi yapmamızı sağladı. Özellikle ölçeklenebilirlikle olumlu bir ilerleyişte olduğumuzu görüyorum. Bilişim yetkilileri ve karar vericiler olarak bizler eskiden bulut platformlarda TL avantajımızı kullanabiliyorduk, çünkü fiyatı sabitleme imkanımız bulunuyordu. Bu artık hemen hemen ortadan kalktı. TL avantajımız şu an maalesef yok.
Kurumların büyüme stratejileri kapsamında, rekabetçi maliyet avantajı bizler için ön plana çıkan bir durum. Bununla beraber profesyonel hizmet ve destek kapsamında profesyonel ekipler de önem arz ediyor. Kurumlarımızın içerisinde ilgili uzmanlıklarda profesyonelleri istihdam etmek ve elde tutabilmek zor bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. İlgili alanlara zorlanarak profesyonel bulabildiğimiz bir noktada stratejik olarak bazı kurumlardan kaynak tahsisi tercih edilebilirken bazı kurumlar ise stratejik olarak bu konuya sıcak bakmıyor. Bu sebeple Proje Ofisi bakış açısı ile istihdam yönünden tutundurma bizim için önem arz ederken, kurumumuzun proje kaslarını geliştirecek ve mevcut projelerimizi tamamlamakla beraber yeni projelerimizi hayata geçirebilmek için birçok etmeni içinde barındıran maliyet avantajı ve opsiyonel seçeneklerimizin olması elimizi rahatlatan bir yapılanma olması bizim en büyük temennimiz.
Geçmiş zamanlarda özellikle Türkiye’de veri merkezlerinin yangın, su baskınları gibi durumlarına şahit olduk. Biz profesyonellerin hemen hemen temsil ettiğimiz bütün kurumlarında altyapı ve internet bağlantılarında sorunlar yaşadık. Bulut çözümler burada karşımıza bir seçenek olarak geliyor. Ama burada tabii devlet kurumları tarafında da yapılması gerekenler var. Çünkü KVKK gibi bir gerçeğimiz var. Regülasyona bağlı bu alanın gri noktada olduğu görülürken aynı zamanda güvenilir ülke belirlenmesi yönünde uzun süredir çalışmalar olduğunu da biliyoruz. Özellikle bulut ve lokal veri merkezlerinin hibrit çalışması konusunda sorunlar yaşadığımızı görüyorum. Bu sorunların özellikle izleme ve takip tarafında giderilmesi biz profesyonellerin lokal tercihlerini daha fazla arttıracaktır.”