Commencis ve Pegasus iş birliğiyle uçuş deneyimi çok daha kolay ve keyifli
Commencis, Pegasus Hava Yolları’na büyük veriye anlam katarak kişiye özel teklifler sunabilmesi amacıyla 360 derecelik kapsamlı bir destek sunuyor. Böylece kullanıcı deneyimini iyileştirerek müşteri memnuniyetini de artırıyor.
15 yıllık geçmişiyle teknoloji ve inovasyonun merkezinde yer alan Commencis, tasarım ve yazılım konusunda şirketlere destek sağlayarak dijital dönüşümü tüm kanallara yaymak için çalışıyor. Türkiye’de ve dünyada alanında önde gelen şirketlerin dijitalde büyümelerine öncülük eden Commencis, müşterisinin dijital yüzünü tasarlayarak kurumsal dijital dönüşümüne destek oluyor. Commencis, uçtan uca dijital dönüşüm çalışmalarına imza atarken faaliyetlerini ‘Studio’, ‘Connect’ ve ‘Cloud’ olmak üzere üç temel alanda yürütüyor.
‘Studio’ başlığında dijital çözümler sunarken, ‘Cloud’ alanında müşterilerin sunucularını bulut platformlarına taşıyarak bu yolda küresel markaların çözüm ortağı olarak hizmet veriyor. ‘Connect’ ise yepyeni bir ürün olarak, yapay zeka ve büyük veri çözümlerinin kullanımını baz alıyor. Commencis, Connect ile firmaların kendi müşterilerini daha iyi tanıyarak onları segmente etmelerini, bu segmentasyonlara göre kişiye özel deneyim sunmalarını ve onlarla anlık iletişim kurmalarını sağlıyor. Commencis’in Pegasus ile gerçekleştirdiği projenin detaylarını Commencis Müşteri, Proje Yönetimi ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İdil Süren, Pegasus projesi ürün ekibi lideri Gökçe Özmen ve tasarım ekip lideri Sertan Arığ ile konuştuk.
Arığ: “Müşteriyi Anlamak İçin Davranışlarına ve İhtiyaçlarına Odaklandık”
Pegasus projesi kapsamında tasarım odaklı tüm çalışmaların sorumluluğunu Commencis tasarım ekibi olarak üstlendiklerini söyleyen Pegasus projesi Tasarım Ekip Lideri Sertan Arığ, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’nin ilk ve en büyük ekonomik seyahat olanağı sağlayan havayolu firması olan Pegasus’la olan çalışmamızda, misafirleri daha iyi tanımak için tavırlarını ve hizmet beklentilerini ortaya koyan personaları oluşturmak önceliğimiz oldu. Bunun için kim, ne zaman, nasıl bilet alıyor gibi kritik detayları bilmemiz gerekiyordu. Ana başlıklar halinde kullanıcıları belirledikten sonra onları demografik olarak konumlandırdık.
Ardından, Pegasus’un servis tasarım haritasını çıkarttık ve kullanıcılara nasıl hizmet verdiğini, nerede karşılarına çıktığını görmeye odaklanarak kullanıcı deneyimi ekibimiz için deneyim haritalarına ulaştık.” Arığ, tasarım aşamasının kullanıcı deneyimi tasarımı ve görsel tasarım olarak ikiye ayrıldığını söyledi. Bunun uzun ve detaylı bir süreç gerektirdiğini ve her adımda testlere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Arığ, “Fikir aşamasında bizzat kendimiz bazı testler yapıyor, kullanıcıda ne derece verimli olacağını anlamaya çalışıyoruz. Bu test süreçlerinin ardından müşteriyle fikir birliğini de sağlamamız gerekiyor. Pegasus gibi son kullanıcıyı hedef noktasına koyup, bunun etrafında yetkin bir yapı inşa etmeye önem veren firmalarla bu süreç daha pozitif ve verimli ilerliyor. Sonuçta kullanıcı ihtiyaçlarını doğru belirlediğimizde doğru çözüme ulaşıyoruz. Sektörü ve şirketi detaylı olarak tanımaya odaklandığımız detaylı analiz süreci yaratıcılığımıza güç veriyor” dedi.
İdil Süren: “Uygun Yapıyı Kurgulamak Detaylı Analiz Süreci Gerektiriyor”
Commencis Müşteri, Proje Yönetimi ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İdil Süren de tüm bu süreçlerin veriyle ilerlediğine dikkat çekti. Bunun için bir tasarım laboratuvarları olduğunu, ilk tasarım örneklerinin kamera ve ısı haritaları yardımıyla çıkarıldığını söyleyen Süren, “Kullanıcıya test başlığını giydirdikten sonra belirli görevler veriliyor ve bu görevi gerçekleştirebilme başarısını gözlemliyoruz. Hangi adımları izlediğini, nerelerde zorlandığını takip ediyoruz. Bu süreçte elde ettiğimiz veriler, tasarım sürecini sürekli olarak geliştirmemizi sağlıyor” dedi.
Commencis’in Pegasus ile işbirliğinin 2013 yılına dek uzandığını ifade eden Süren, bugünkü işbirliği sürecini şöyle özetledi: “Pegasus’ta ilk etapta sadece iOS ve Android uygulamasını yaparak yola çıkmıştık. Zamanla web uygulamasını da birlikte geliştirmeye başladık. Yakın dönemde tüm platformların dijital dönüşümden geçmesiyle birlikte Pegasus mobil ve web uygulamalarını yeniden inşa ettik. Pegasus’un mobil uygulamasında müşterinin neleri kullanıp neleri kullanmadığını görmek ve buna uygun mimariyi inşa etmek için Connect yapımızı kullanıyoruz. Bu sayede tüm kullanıcı hareketlerini takip ederek analizlerini gerçekleştirip ihtiyaç duyulan noktalarda sürekli güncelleme yapabiliyoruz.”
Gökçe Özmen: “Ödeme Sistemleri Entegrasyonundaki Yetkinliğimizle Öne Çıkıyoruz”
Commencis’in Pegasus projesine Ürün Ekip Lideri olarak yön veren Gökçe Özmen, Pegasus’un web ve mobil uygulamalarını tüm cihaz modellerine uyumlu bir yapıya geçirmek için yeniden tasarladıklarını söyledi. “Pegasus ile kapsam ve ürün bakış açısıyla belirlediğimiz doğrultuda komple bir tasarım çalışması yaptık. Bu süreçte kullanıcı deneyimini iyileştirmek odak noktamız oldu” diyen Özmen, şöyle devam etti: “Bu konu bizim en önemli uzmanlık alanlarımızdan biri. Sektörde havayolu ve e-ticaret firmalarını sürekli inceleyerek, kapsamımızı güncel ve geniş tutuyoruz. Bu çalışma kapsamında kullanıcıya farklı giriş yapma seçenekleri sunmaya odaklanarak parmak okuma ve yüz tanıma özelliklerini ekledik.
Kullanıcının ek hizmetlere kolayca erişebilmesini sağlamak amacıyla tüm kullanıcı deneyimini revize ettik. Bu sayede kullanıcı açısından çok daha kolay erişilebilir ve kullanılabilir bir yapı oluşturduk. Bizi öne çıkartan bir diğer unsur da ödeme sistemleri entegrasyonu konusundaki yetkinliğimiz. Birçok yerli ve yabancı ödeme altyapısını kullanıyor, kullanıcıya istediği türde bir ödeme seçeneği sunmaya önem veriyoruz. Örneğin üye olan kullanıcılara bilet alımlarında ve checkin sonrası her hareketlerinde bir sadakat programı ile farklı ödeme yöntemleriyle entegrasyon sunabiliyoruz.”
Commencis yurt dışına açılarak ekibini ve cirosunu artırmayı hedefliyor
Türkiye’de ve dünyada alanında önde gelen büyük firmalarla çalışan Commencis, Teknokent bünyesinde yazılım alanında en fazla ihracat yapan firmalardan biri ve Türkiye’de ilk 15’in içinde yer alıyor. Türk mühendislerin ürettiği teknolojiyi Orta ve Batı Avrupa’ya yaymayı hedefleyen Commencis’in planları arasında cirosunu ve ekibini yüzde 20 oranında büyütmek de yer alıyor.
9 Ayda Hayata Geçti, Altın Örümcek ile Ödüllendirildi
Commencis’in Pegasus için gerçekleştirdiği dijital dönüşüm çalışması Temmuz 2017’de başlayıp 2018 Mart ayında tamamlanarak 9 ay gibi kısa bir sürede hayata geçti. Bu dönemde değişen sistem altyapısıyla birlikte sistemin önyüzü de sıfırdan tasarlandı.
- Gerçekleşen dönüşüm sonrasında 2018 Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Pegasus web sitesi “En İyi Web Sitesi Ödülü’nü kazandı.
- Yeni uygulamada üyelik sistemine hızlı bilet alma ve pasaport tarama gibi özelliklerin eklenmesiyle bilet alma süreci çok daha hızlı ve zahmetsiz hale geldi. Devamında vize ve diğer dokümanların da kullanıcı profilinde yer alması, bitiş süresi yaklaşan vizelerin hatırlatılması gibi özelliklerin de eklenmesi planlanıyor.
- Kullanıcıların bilet alım sürecindeki hareketleri Pegasus’un en önemli veri kaynaklarından birini oluşturuyor. Bu verinin anlamlandırılmasıyla Pegasus kullanıcıya kişiselleştirilmiş deneyim sunabiliyor. Devamında bilet alma sonrası hizmetler de buna eklenecek.