Covid-19 ile ilgili sistemler kolektif anlayışla teknoparklardan çıktı
8 Mayıs tarihinde BThaber’in düzenlediği, BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin moderatörlüğünü yaptığı ‘Teknoparklarımızın Koronavirüs ile Mücadelesi’ başlıklı dijital panel büyük ilgi gördü ve teknolojiye olan yatırımın ne kadar önemli olduğu vurgulandı.
Tanı kitleri, ventilasyon cihazları, temassız termal geçiş sistemleri, yüz koruyucu kalkanlar, kağıt para dezenfektan sistemleri gibi pek çok ürün gerek teknoparklarda yer alan firmalar tarafından gerekse teknopark yönetimleri tarafından koordine edilen iş birlikleri ile üretiliyor. Teknoparklarımız zamanla yarışarak koronavirüs ile büyük bir savaş veriyorlar. Bu zorlu süreçte Teknoparklarımızın koronavirüse karşı mücadeledeki çalışmalarının, geliştirilen ürünlerin, sürece olan katkılarının ve beklentilerinin masaya yatırıldığı ‘Teknoparklarımızın Koronavirüs ile Mücadelesi’ başlıklı paneli BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe yönetti. Panele; Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı ve Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Alemdar, Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci katıldı. Göçe, “Dijital dönüşüme yakınlaştığımız şu dönemde eski günlerin de kıymetini anladık” ifadesini kullanarak teknoparklara “Dünyayı kurtaracak teknolojileri sizlerden bekliyoruz” şeklinde seslendi.
Dünyanın sağlığını korumak bizim için çok önemli
Teknoparklarda Ar-Ge’nin fiziki şartlarda gerçekleştirilmesi şartının olduğunu ve 27 Mayıs tarihine kadar evden çalışmanın mümkün hale getirildiğini hatırlatan Dr. Derya Çağlar, “Ar-Ge nerede olur, nerede yapılır?” sorusunu aktararak şunları kaydetti: “Yazılım firmalarımız evden çalışmayı tercih ediyor. OSTİM’de üretim kısmında olan personelimiz fiziki olarak işe gelmeye devam etti ve vardiya sistemine geçtiler. OSTİM firmalarında olduğu gibi savunma ve medikal alanda etkin olan OSTİM Teknopark firmalarında da bunu gözlemledik” dedi. Koronavirüs süreci başlar başlamaz OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın ‘OSTİM Covid Koordinasyon Merkezi’ oluşturduğunun altını çizen Çağlar, tüm ilgililerin bu grupta toplandığına dikkat çekti. Çağlar, şu bilgileri paylaştı: “Sağlıkla ilgili pek çok firma Ar-Ge’ye devam ediyor. Sağlık, üretim aşamasında büyük sermayeler gerektiriyor. Bu dönemde Medikal Kümelenmemiz de firmaların iş birliğiyle çok hızlı çalıştı. Türkiye’nin her yanından ‘eşleştirmeleri yapabilir misiniz?’ diye talepler aldık. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte sağlık konusunda yatırımlar daha çok olacak, kaynakların büyük kısmı sağlığa kayacak. OSTİM olarak temiz teknolojileri de her zaman destekliyoruz. Gelecek planlarımızda bunu daha fazla ele almak istiyoruz. Dünyanın sağlığını korumak bizim için çok önemli. Firmalarımız çok hızlı dönüşebiliyor. Ekip olarak çok entegre çalışıyoruz. Bilgiyi herkesle paylaşmak aşamasında da OSTİM güzel bir örnek. Geçmişte ne yaptığımız çok önemli olmayacak, artık yeni araçları değerlendiriyoruz.”
Teknolojiye yapılan yatırımın sürekli olması gerekiyor
Teknoparkların teknoloji tabanlı girişimciliğin olduğu yerler olduğunu ifade eden Faruk İnaltekin, etkinlikleri de artık çevrimiçi olarak gerçekleştirdiklerini söyledi ve “Yüz yüze iletişimin, iş birliğinin azaldığı, geleceğin kurgusunu yaptığımız bir dönemden geçiyoruz. Teknoparkların yapısı gereği ‘startup’lar bulunuyor ve çok hızlı aksiyon alabiliyorlar” değerlendirmesinde bulundu. TGBD olarak da, teknoparklarda yenilikçi yaklaşımlarıyla yer alan firmaların Covid-19 çözümlerini listeleyip güncellediklerini kaydeden İnaltekin, “Teknolojiye, bilime olan yatırımın önemini ve ne kadar kritik olduğunu gördük. Teknolojiye yapılan yatırımın sürekli olması gerekiyor. Covid-19 ile ilgili tüm sistemler hemen hemen teknoparklardan çıktı. Ürünler kolektif bir anlayışla gerçekleştirildi. Hızlı aksiyon alınarak ilgili yapılara destek sağlandı. Yerli yoğun bakım solunum cihazı için Arçelik, Aselsan, Baykar kapasitesiyle Biosys firmamızın ‘know-how’ı birleşti. Bilkent Cyberpark’ta benzer şekilde pek çok test kiti ortaya çıktı” şeklinde konuştu. Ödemelerin gecikmesinin bile bir startup’ın kapanmasına neden olabileceğinin altını çizen İnaltekin, “Alternatif planlarımızın olması gerek. Devlet desteği olmazsa olmazımız. Ama devlet desteği amaç değil bir araçtır. Bu aracın doğru kullanılması gerekir. Girişimciler de teknopark yönetimlerinin sıkıntılarından haberdar olmalı. Herkes elini taşın altına koymalı” dedi.
Dijital dönüşümü başlattığımızdan Koronavirüs sürecine erken uyum sağladık
İsa Turgut İnci, ekonomi özelinde korumacı, milliyetçi ekonomilerin daha da güçlenerek bu dönemden çıkacağını belirterek “21. yüzyıl belirsizlikler dünyası olacak. Var olan iş fikri çok önemli bir hal aldı. 2020’lere geldiğimizde ekosistem modeli oluştu. Google’ın son 20 yıldır yatırımlarının büyük bölümü sağlık üstüne. Yıldız Teknopark’ta 400 firmamızın her birinin kendini konumladığı bir alan oldu. Projelerde farklılaşarak hareket ediyoruz. Mükerrer olmasın istiyoruz. Otonom hastane robotu, solunum cihazı, aşı ile ilgili çalışmalarımız bulunuyor. Girişimcilik ruhu bizim kültürümüzde var. İnovatif ürünlerin pazara çıkartılması konusunda sıkıntılar yaşıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Ar-Ge odaklı firmalar ‘yeni dünya’ya hızla çıkacak
ODTÜ Teknokent’in fiziki olarak ODTÜ kampüsünün içinde bulunduğunu söyleyen Alemdar, üniversiteye yönelik TTO ve proje desteği çalışmalarını da üniversite adına yürüttüklerini kaydetti ve “ODTÜ Teknokent, ODTÜ’nün ayrılmaz bir parçası” ifadesini kullandı. Alemdar, ODTÜ Teknokent’te savunma firmalarının ağırlığı olduğunu vurgulayarak “Bu yüzden uzaktan çalışmadan faydalanamadılar. Bakanlık 2 ay kira öteleme kararı almıştı. Pek çok firma nakit sıkıkntısına girdi. Teknoparklardaki tüm şirketlerin 2 ay sonra ayağa kalkması hayal, güçlü finansman yönetimi aktarmak gerekiyor” dedi. ‘Coronathon’ etkinliğinde yer aldıklarını söyleyen Alemdar, “Girişimcileri sorun çözen kişiler olarak görüyorum. ‘Coronathon’da koronavirüs mücadelesindeki en iyi 12 fikir seçildi. TÜBİTAK’tan hızlı bir reaksiyon aldık. Projelerin hayata geçmesi konusunda yol alındı. ‘Covid-19 Ortak Akıl Platformu’nda da paydaşız; çok heyecan verici projeler var” açıklamasını yaptı. Alemdar, dijital dönüşüme koronavirüs sürecinden önce başladıklarını belirterek “Tüm BT projelerindeki sıkıntıyı minimumda yaşayarak kendi BT altyapımızı iyileştirdiğimiz bir dönem geçirdik” dedi.