Covid-19 ile mücadelede bilişim uygulamaları için çağrılar 2 Nisan’a kadar açık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koronavirüse karşı geliştirilen Ar-Ge projelerine destek vereceklerini açıkladı. Varank, 2 Nisan’a kadar açık olacak çağrıların, en fazla bir hafta içinde değerlendirilip sonuçlandırılacağı bilgisini verdi. Bu doğrultuda Covid-19 mücadelesinde TÜBİTAK mevcut desteklerine ek olarak ‘Özel Hızlı Destek Çağrısı’na çıkıyor. Salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamaları da çağrı kapsamında yer almakta.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19 ile mücadele kapsamında hızlı bir destek modelini hayata geçirdiklerini açıkladı. Araştırmacılara çağrıda bulunan Bakan Varank, “Covid-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz” dedi. Bakanlık olarak, ilk günlerden itibaren üretimin bütün cephelerinde faaliyet gösteren sektör meclisleri, organize sanayi bölgeleri ve sanayi odaları ile istişare halinde olduklarını vurgulayan Varank, “Covid-19’un küresel bir tehdide dönüşmesiyle medikal ekipmanlarda yüksek bir talep artışı oldu. Vereceğimiz destekleri işte tam da bu ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılamak için devreye soktuk. Böylece düzgün ve dürüst işletmeleri destekleyerek; fırsatçıların spekülasyon yapmasını engellemiş olacağız. İhtiyaca göre vereceğimiz bu desteklerle, atıl kapasite oluşmasına da izin vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı. Covid-19 ile mücadele kapsamında; girişimcilerin ve bilim insanlarımızın getirecekleri projelerin bir an önce hayata geçmesini sağlayacak özel ve hızlı bir destek programı hazırladıklarına dikkat çeken Varank, şunları kaydetti: “2 Nisan’a kadar açık olacak çağrılar, en fazla bir hafta içinde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak. Covid-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz.”
COVID-19 mücadelesinde TÜBİTAK mevcut desteklerine ek olarak ‘Özel Hızlı Destek Çağrısı’na Çıkıyor
TÜBİTAK’ın 2 Nisan 2020 saat 23:59’da kapanacak olan çağrısı şu şekilde:
TÜBİTAK destekleriyle özel sektörümüz sağlık teknolojileri kapsamında bugüne kadar birçok yenilikçi ürün geliştirmiş ve uygulamaya geçirmiştir. Bu ürünler tıbbi tanı kitlerinden, biyoteknolojik ilaçlara, yoğun bakım cihaz ve malzemelerinden dezenfektanlara bugün karşılaştığımız büyük sağlık sorunlarına çözüm oluşturabilecek ürünlerdir. Geliştirilen ürünler arasında “Yoğun Bakım Ünitesi Ventilatör Cihazı”, “Yoğun Bakım Vital Bulguları Takip ve Erken Uyarı Cihazı”, “Yoğun Bakım Entegre Klinik Bilgi Sistemi”, “Moleküler Yönteme Dayalı Sepsis Tanı Kiti paneli”, “Çoklu Dirençli Bakterilere Karşı Tanı Kiti”, “H2o2-O3 Mikrowave Plasma Sterilizasyon Cihazı” gibi ürünler yer almaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak belirlenen yeni tip koronavirüs (COVID-19) tüm dünya gibi ülkemizi de etkisi altına almıştır. Bu acil durum karşısında TÜBİTAK, desteklerini, yeni tip koronavirüsün teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek ürünler ile hastalıkların önlenmesinde etkili koruyucu ürünlerin geliştirilmesi ve destek süreçlerine ilişkin uygulamalara yönelik projelere odaklamak amacıyla özel bir çağrı açmıştır.
TÜBİTAK 1507 kodlu “KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” çerçevesinde açılan söz konusu özel Çağrı kapsamında, COVID-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılan ürünler, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlar ile hastalıkların önlenmesinde etkili koruyucu ürünlerin geliştirilmesine yönelik aşağıda örnekleri verilen konularda sunulacak Ar-Ge projelerine hızlı destek verilecektir:
-Dezenfektanlar
-Maske
-Koruyucu kıyafetler
-Doğrulama ölçütleri (duyarlılık, özgüllük, doğruluk, kesinlik, doğrusallık) uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde olan tanı kitleri
-Yoğun bakım ünitelerinde kullanılan cihazlar
-Ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlar
-İlaç
-Aşı
-Salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamaları
Bu konuların dışında, çağrıya yeni tip koronavirüs mücadelesi ile ilişkili olabilecek her türlü proje başvurusu sunulabilecektir.
Çağrı 26 Mart 2020’de açılmış olup, 2 Nisan 2020 saat 23:59’da kapanacaktır. Bu çağrı kapsamında TÜBİTAK’a ön kayıt evrakları gönderilmeyecektir. PRODİS’te çevrimiçi ön kayıt işlemi yapıldıktan sonra, proje başvurusu yapılabilecektir.TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Uygulama Esaslarının 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen “Program kapsamında KOBİ ölçeğindeki işletmelerin en az ikisi ortaklı başvuru olmak kaydıyla ilk beş projesinin desteklenmesi” kısıtı bu çağrıda uygulanmayacaktır. Bu çağrı kapsamında desteklenecek projelerin süresi en fazla 9 ay olabilecektir. Süre uzatımı talepleri kabul edilmeyecektir. Çağrı duyurusuna https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/18842/1507-cagri_duyurusu-covid19-ile-mucadele.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.