Covid-19’a karşı hastaneler kriz planlamalarını önceden simüle ediyor ve alınacak önlemleri belirleyebiliyor
ODTÜ TEKNOKENT firmalarının geliştirdiği çözümleri ve Covid-19 sürecindeki desteklerini anlatan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar R. Alemdar, “Firmalarımızın çözümleri sayesinde aşı çalışmalarında da ümit verici gelişmeler yaşanıyor” bilgisini verdi.
Serdar R. Alemdar, koronavirüs sürecindeki çalışmaları değerlendirerek “Bölgemizde virüsün ortaya çıkması ve salgına dönüşmesinin önüne geçmek adına aldığımız tedbirlerin yanı sıra ülkemizdeki salgınla mücadele seferberliğine de katkı sunabilmek ve çözümün bir parçası olabilmek için var gücümüzle firmalarımızla birlikte çalışıyoruz” açıklamasını yaptı ve “Yaşam bilimleri ve medikal çözümler alanında faaliyet gösteren firmalarımızla sürekli irtibat halindeyiz ve salgınla mücadelede çözüm ve destek olabilecekleri konularda kendilerine her türlü desteği vermeye çalışıyor, farklı firmaları birlikte çalışmaları konusunda destekliyoruz” dedi. “ODTÜ TEKNOKENT olarak bölgemizde faaliyet gösteren 410’un üzerinde teknoloji firmamız, bu zorlu pandemi koşullarında çok çeşitli teknolojiler ve çözümler geliştirdi” bilgisini veren Alemdar, “ODTÜ TEKNOKENT firmalarından NANOBİZ tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen yüksek hassasiyetli moleküler test olan LAMP4UÒ kitleriyle Covid-19 tanısı sahada ve hızlı olarak yapılabilecek. Doğrudan hastadan alınan örneklerle çalışacak olan sistem, testin sonucunu anlık olarak cep telefonları üzerinden kayıt altına alabiliyor. NANOBİZ tarafından uzun yıllara dayanan Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bilgi birikiminin geliştirme sürecinde, başta T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TÜBİTAK-TEYDEB ve Sağlık Bakanlığı’nın destekleri alındı” şeklinde konuştu.
Firmalar kriz durumunun yönetilmesinde gönüllü olarak destekleyici rol oynamakta
“Firmalarımızdan Inofab tarafından geliştirilmiş olan ve solunum sağlığı için çözümler sunan solunum fonksiyon testi Spirohome ile, personal ultrasonik spirometresi ve mobil uygulamasıyla, KOAH ve kistik fibrosis hastalarının akciğer değerlerini rahatça ölçmesi ve takip edebilmesi tasarlandı” açıklamasını yapan Alemdar, diğer ODTÜ TEKNOKENT firmalarıyla ilgili olarak şu detayları paylaştı: “Evreka firması, şehir temizliği/dezenfeksiyon/sterilizasyon alanlarındaki küresel tecrübeleri ışığında; bu kriz atlatılana kadar hem operasyonlara hem de insanlara hitap eden teknolojilerini ilgili tüm kurum ve kuruluşlara tamamen ücretsiz sağlamakta. Şirket, atık yönetim ve şehir temizliği sektörü için geliştirdikleri çözümlerin parçası olan gerçek zamanlı süreç yönetim, lokasyon bazlı iş takibi, vatandaşların süreçlere dahil edilmesi, kaynak planlaması ve yönetimi yetenekleriyle bu kriz durumunun yönetilmesinde destekleyici rol oynayabilecek. 3D3 Teknoloji de; Covid-19 salgını nedeniyle içinden geçtiğimiz bu zor günlerde, 3D yazıcılarla üretilebilecek medikal parçalar, araç ve gereçlere acil olarak ihtiyaç duyacak hastaneler ve sağlık kuruluşları için gönüllü desteğe hazır olduklarını duyurdu. Yine firmalarımızdan Büyütech ise, tasarım aşamasında olan termal kamera teknolojisi üzerine çalışıyor. Firmanın bütün ürünleri muadillerine göre fiyat avantajıyla üretimi hedefliyor ve geliştirdikleri diğer kameralar için yerli malı belgeleri bulunuyor. Bu termal kameranın da tasarımı ve üretimi ülkemizde gerçekleştirilirken, şirket aynı zamanda Büyütech Medya Sunucusu ile uzaktan sağlık uygulamalarında, medya transferi için gerekli tüm altyapıyı sunuyor.”
Mobil Teletıp Uygulaması uzaktan sağlık hizmetinin devamlılığı için kullanılabiliyor
Alemdar, ODTÜ TEKNOKENT firmalarının çalışmalarını anlatmaya şu şekilde devam etti: “Firmalarımızdan Coremate, ‘Yüz Tanıma Teknolojisi’ ile salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek ve ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik; yapay zekâ, yüz tanıma ve kişi ateş ölçümü ile güvenlik ve kamusal izolasyon desteği sunuyor. Şirket bu projesiyle TÜBİTAK Covid-19 ile Mücadele Çağrısı kapsamında destek görmeye de hak kazandı. Esen Sistem Entegrasyon tarafından geliştirilen Mobil Teletıp Uygulaması; salgın sırasında güvenli triyaj ve karantinada uzaktan gözetleme, merkez hastanelerin yükünün azaltılması, uzman doktorlara erişim ve uzaktan sağlık hizmetinin devamlılığı için kullanılabiliyor. Firmalarımızdan Infodif tarafından geliştirilen Termosens kamerası ile kamera görüntüsüne giren insanların tümünün sıcaklıklarını algılanabilmekte. Riskli gruba girenlerin ateş seviyeleri algılandığında alarm verebilmekte, bu alarmları sistem operatörlerine ve bölgeden sorumlu güvenlik görevlilerinin mobil cihazlarına, enfekte kişinin resmi ile yönlendirebilmekte. Termosens; yapay zekâ tabanlı, salgınla mücadele milli yazılımı olup kullanım alanları; havalimanı, gümrük kapıları, metro istasyonları, kamu binaları, eğlence merkezleri, eğitim kurumları, stadyumlar ve askeri kurumlar olarak sıralanıyor.”
Milvus Robotics’in geliştirdiği robot, hastane personeliyle birlikte rahatlıkla çalışabiliyor
“Milvus Robotics tarafından geliştirilen, SEIT-UV Otonom Dezenfeksiyon Robotu otonom olarak kapalı alanlarda UV-C dezenfeksiyonu sağ̆lıyor” bilgisini veren Alemdar, “Üzerinde yer alan UV-C tüpleri sayesinde, hasta odaları, koridorlar, ameliyathane, yemekhane gibi ortamları tamamen otonom olarak dezenfekte edebilen robot son derece güvenilir ve emniyetli. Kurulumu ve kullanımı çok kolay olan robot, personel ile birlikte rahatlıkla çalışabiliyor” açıklamasını yaptı. Serdar R. Alemdar, konuşmasına şöyle devam etti: “Covid-19 ile mücadele kapsamında, bir diğer ODTÜ TEKNOKENT firması olan Bama Teknoloji tarafından geliştirilen roboDez robotu, ister uzaktan kumanda ister yarı otonom sistemiyle, insanlar tehlikeli maddelere maruz kalmadan kontamine yüzeylere uygun yoğunlukta dezenfeksiyon sıvısı püskürtüyor. Zeminlerde uygulanabilecek işaretçileri takip ederek tamamlanacak görevleri günlük olarak gerçekleştirip çevresini algılayan ürünün akıllı altyapısı, otonom kontrole yönelik sürekli geliştirmeye izin veriyor. Çalışmadığı durumda rahat taşıma için tutma barlarıyla taşınabillen robot, metrolar, iş yerleri, otobüsler, uçaklar gibi mekânları dakikalar içerisinde arındırarak güne hazırlamakta. Parabol Yazılım, sağlık çalışanlarının ve yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan dezavantajlı konumdaki kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için teslimat yapan organizasyonların koordinasyonlarını sağlayacak harita tabanlı yazılım hizmeti sunuyor. ISSD Bilişim, Covid-19 salgınında, ilaç, aşı, tıbbi malzeme, temel ihtiyaç malzemeleri gibi sağlık sektöründeki mal taşımacılığı süreçlerini planlayarak bu süreçlerin hızlı, doğru ve etkili bir biçimde tamamlanmasını sağlamak üzere çalışmalar yürütüyor. Bu sayede insan kaynağından, maliyetten ve zamandan tasarruf etmeyi hedefliyor. Sistem, kaynak ve talebi bir araya getirmesiyle, dağıtım süreçlerinin kolayca kontrol edilmesini sağlayacak.”
Aşı çalışması Sağlık Bakanlığı TÜSEB tarafından da desteklenmeye değer görüldü
“Firmalarımızdan Geosys ise ATLAS Uygulaması ile 2013 yılından bu yana günümüze Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) kapsamında ulusal ölçekte kurumsal coğrafi verilerin yönetim ve paylaşım altyapısını sağlıyor, Covid-19 kapsamında ise uygulamaya ‘Türkiye İl Dağılımları ve Küresel Zamana Dayalı Veriler’ eklendi” açıklamasını yapan Alemdar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Simsoft tarafından geliştirilen yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen simülasyon çözümü Simovate sayesinde, Covid-19 salgınına karşı hastanelerin kriz planlamalarını önceden simüle etmesi ve alınacak önlemleri belirlemesi mümkün oluyor. Tüm bunların yanı sıra ODTÜ TEKNOKENT firmalarının çözümleri sayesinde aşı çalışmalarında da ümit verici gelişmeler yaşanıyor. ODTÜ TEKNOKENT firmalarından Nanografi Nano Teknoloji tarafından başlatılan aşı çalışması ilk kez insanlarda denenmeye başlayacak. Nanografi tarafından ‘Anti-Covid Aşı Üretimi ve Klinik Çalışmalarının Yapılması’ (ANTI-COV) projesi, Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla güçlenmiş ve klinik süreçlerinde Ege Üniversitesi’nin de katılımıyla sürdürülüyor. Dünyada geliştirilen muadil çalışmalarla rekabet edebilecek bir zaman ve formülasyonla tasarlanan ve uygulanan aşı etkin formülasyonuyla hayvan deneylerini, pre-klinik aşama olarak başarıyla gerçekleştirmiş ve klinik aşama için gerekli hazırlıklar tamamlanmış durumda. ODTÜ’nün akademik kadrosunun ve güçlü altyapısının desteğiyle başlayan, alanlarında uzman ve dünyaca bilinen Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi bünyesindeki akademisyenlerin ve altyapıların katılımıyla ortaya çıkan bu aşı çalışması Sağlık Bakanlığı TÜSEB tarafından da desteklenmeye değer görülerek klinik öncesi faz çalışmalarıyla bilimsel değerlendirmeden başarıyla geçmiş ve müteakip Faz 1-2-3 süreçlerinin de devamlı desteklenmesi kararı alınmış durumda.”
‘Coronathon Türkiye’de Geodo Teknoloji ve NeoAnka’nın projeleri ödül aldı
Serdar R. Alemdar, ODTÜ TEKNOKENT olarak, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, bakanlıkların, özel şirketlerin iş birliğiyle yola çıkan ve koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan problemlere çözümler üretmek misyonuyla gerçekleştirilen ‘Coronathon Türkiye’nin paydaşları arasında yer alarak destek sağladıklarının altını çizerek “48 saat gibi kısa bir sürede, koronavirüs salgınına karşı farklı alanlarda fikirler geliştirilmesi amacıyla organize edilen ‘Coronathon Türkiye’de yarışan yaratıcı fikirlerden, ODTÜ TEKNOKENT firmaları Geodo Teknoloji ve NeoAnka’nın projeleri ödüle layık görüldü” dedi. “TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen, ‘Covid 19 ile Mücadele Çağrısı’, Covid-19’a karşı mücadelede TÜBİTAK destekleri kapsamında yeni tip koronavirüsün teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek ürünlerle hastalıkların önlenmesinde etkili koruyucu ürünlerin geliştirilmesi ve destek süreçlerine ilişkin uygulamalara yönelik Ar-Ge projelerinin desteklenmesi amacıyla yapıldı” açıklamasında bulununan Alemdar, “Bu doğrultuda TÜBİTAK’ın mevcut desteklerine ek olarak özel, hızlı ‘Covid-19 ile Mücadeleye Yönelik Çağrı’ açılarak 1 haftalık süreçte 446 başvuru alındı” bilgisini verdi ve ODTÜ TEKNOKENT firmalarından da Büyütech, Evreka, Coremate, Biyomod firmalarının projeleriyle çağrı kapsamında desteklenmeye hak kazandıklarını kaydetti. “ODTÜ TEKNOKENT’in paydaşları arasında yer aldığı Türkiye’nin farklı şehirlerinden pek çok üniversite, firma ve kurumun birlikte oluşturduğu bir sosyal sorumluluk projesi olan ‘Türkiye Covid19 Ortak Akıl Platformu’; Covid-19 salgınının yarattığı kısa ve orta vadeli sorunlara yenilikçi çözüm ve uygulamalar geliştirmeyi amaçlayan girişimcilere destek olacak” açıklamasını yapan Alemdar, moderatörlüğünü kendisinin yaptığı ‘Salgın Sonrası Türkiye’de MedTech Girişimciliği’ konulu webinar yayını için de şu bilgileri aktardı: “TOBB Medikal Meclis Başkanı Mete Gürbüz ve sağlık teknolojileri alanında önemli çalışmalar yürüten şirketlerimizden BTech Innovation, KuartisMED ve Inofab’ın CEO’larının konuşmacı olarak yer aldığı yayında; Türkiye’nin sağlık teknolojisi altyapısı, yakın gelecekte gelişecek sağlık teknolojileri, Türkiye’nin MedTech stratejileri ve bu alanda Türkiye’deki gelişmeler ele alındı.”
Milyar dolarlık teknoloji firmalarını ekosistemimizden çıkarmak üzere faaliyetlerimizi sürdüreceğiz
“ODTÜ TEKNOKENT olarak 2021 planlarımız kapsamında; dünya çapında başarılı bir teknoloji ekosistemi olmasına yönelik olarak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürürken, etkin ve güçlü üniversite-sanayi iş birliğimizle dünya çapında başarılı teknolojilerin çıkması ve milyar dolarlık teknoloji firmalarını ekosistemimizden çıkarmak üzere faaliyetlerimizi ara vermeden sürdüreceğiz” açıklamasını yapan Alemdar, “Bu kapsamda firmalarımızdan, üniversitemizle değer yaratan iş birliklerini artırmaları ayrıca üniversitemizden çıkan buluşların ticarileştirilmesine yönelik çalışmalarımız, en önemli başlıklarımızdan biri olarak gündemimizde yer almaya devam edecek” dedi. Alemdar, konuşmasında şunları vurguladı: “Bünyemizde faaliyetlerini bilişim ve telekomünikasyon, dijital dönüşüm, savunma sanayi, ileri sağlık teknolojileri, temiz enerji ve sürdürülebilir çevre ile oyun geliştirme ve animasyon teknolojileri alanlarında yürüten 410’dan fazla teknoloji şirketine yönelik olarak firmalar arası sinerjiyi artırmak, iş birliğini sağlamak ve yurt dışı pazarlara açılımlarını desteklemek amacıyla kümelenme çalışmalarımıza ağırlık vermeyi sürdüreceğiz. Hâlihazırda faaliyetleri devam eden Teknokent Savunma Sanayi Kümelenmesi (TSSK), Teknokent Bilişim ve Telekomünikasyon Kümelenmesi (T.ICT) ve Teknokent İleri Sağlık Teknolojileri Kümelenmesi’nin (T.HEALTH) yanı sıra oyun ve animasyon teknolojileri, enerji ve dijital dönüşüm alanlarında da kümelenme faaliyetlerine hız vereceğiz. Firmalarımızın Ar-Ge sonuçlarını teknolojik ürünlere dönüştürmelerini desteklemek ve geliştirdikleri teknolojilerin ticarileştirilmesini sağlamak üzere özel destek programları geliştirmeyi, İstanbul ve yurt dışındaki girişimcilik ve ticarileştirme faaliyetlerimizi arttırmayı hedefliyoruz.”
Oluşturduğumuz iş birlikleriyle kendi işini kurmak isteyen girişimcilere destek olacağız
Alemdar, girişimcileri desteklemek yolunda yürüttükleri çalışmaları şu şekilde kaydetti: “Girişimcilik ve hızlandırma programları, ön kuluçka ve kuluçka merkezlerimize ek olarak 2015 yılından bu yana uygulayıcı kuruluş olduğumuz 1512 TÜBİTAK BİGG – Bireysel Genç Girişimci Destek Programı kapsamında; 6 farklı uygulayıcı kuruluş ile 5 farklı program oluşturduk. Dijitalleşme, İletişim ve Akıllı Üretim Sistemleri alanlarında Arçelik Garage ve KWORKS, yaşam bilimleri, biyoteknoloji ve sağlık teknolojileri alanında ReDis Innovation, eğitim teknolojileri alanında MEF Üniversitesi, akıllı ulaşım teknolojileri alanında Bilişim Vadisi ve sürdürülebilir tarım ve beslenme alanlarında ise Yaşar Üniversitesi ile oluşturduğumuz iş birlikleriyle kendi işini kurmak isteyen girişimcilere destek olmak için çalışacağız. 2014 yılında yatırım, hızlandırma ve co-working alanlarından faaliyet göstermek üzere kurduğumuz Growth Circuit ile girişimcilere daha yakından dokunmaya ve büyüme süreçlerini hızlandırarak küresel ölçekte başarılı teknoloji girişimleri oluşturmaya devam edeceğiz. 2018 yılı başından itibaren yatırımcılarımızla birlikte 2 milyon Dolar’a ulaştırdığımız fon büyüklüğümüz ile erken aşama teknoloji ‘start-up’larına yatırım ve hızlandırma desteği vermeyi sürdüreceğiz.” Alemdar, tüm bu çalışmalara ek olarak 2021 yılı içerisinde bina yatırımlarına ağırlık vererek, toplam kapalı alanlarını arttırmaya yönelik atılımlarda bulunmayı da hedeflediklerinin altını çizdi.