Covid-19’a karşı yeni projeler hayat buluyor
Yeni tip koronavirüs ( Covid-19) ile mücadelede bakanlıkların ve kamu kurumlarının çalışmaları hızla devam ediyor. Her geçen gün yeni bir proje hayat buluyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlara yönelik geliştirilen ‘Hayat Eve Sığar’ mobil uygulaması hayata geçti. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda, uygulamanın; Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlarımızı Yeni Koronavirüs (Covid-19) konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalıkla ilgili riskleri en az seviyeye indirmek ve yayılmasını önlemek amacıyla geliştirildiği açıklandı. Duyuruda şu bilgiler yer aldı: “Harita üzerinde hastane, eczane, market zincirleri, metro ve duraklar gibi temel ihtiyaç noktalarına kolayca ulaşabilir, evde izolasyon, enfekte kişiler ve riskli bölgelerin yoğunluğunu görebilirsiniz. Ailem bölümüne merak ettiğiniz ve takip etmek istediğiniz yakınlarınızı ekleyerek, ilgili kişinin bu uygulamayı yükleyip, uygulama üzerinden onay vermesi durumunda onların konum bilgilerini görebilir, takip edebilir ve bulundukları bölgelere göre risk durumlarını görebilirsiniz.” ‘Hayat Eve Sığar’ mobil uygulaması şu linklerden indirilebilir: ( APPSTORE: https://apps.apple.com/tr/app/hayat-eve-s%C4%B1%C4%9Far/id1505756398?l=tr GOOGLE PLAY: https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.hayatevesigar&gl=TR ) Diğer yandan Sağlık Bakanlığınca, Covid-19 ile mücadele kapsamında görev yapan sağlık personeli için mobil ‘Ruh Sağlığı Destek Sistemi’ (RUHSAD) uygulaması başlatıldı. Sağlık çalışanlarının yorucu ve yıpratıcı pandemi sürecinde kendilerini yalnız hissetmemeleri ve güçlü olmaları için geliştirilen mobil Ruh Sağlığı Destek Sistemi dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Uygulamadan, kamu-özel-üniversite dahil sisteme kayıtlı tüm sağlık personeli yararlanabiliyor. Sistemden eczacıların da yararlanabilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü de, ‘Covid-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi’ yayımladı. Rehbere; www.shgm.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Medikal maske filtrelerini yerlileştirme konusunda 2 Ar-Ge projesi başarıyla sonuçlandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Covid-19 salgınına karşı sanayicileri koruyacak 2 yeni adım geldi. Sanayicilerin her yıl nisan ayı sonuna kadar doldurması gereken yıllık işletme cetveli, başvuru halinde 4 aya kadar uzatılacak. Elektrik tarifeleri için 2 yılda bir yaptırılan sanayi sicil belgesi vizesi için tanınan ek süre de 30 gün yerine 90 gün olarak uygulanacak. Medikal maske filtrelerini yerlileştirme konusunda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü ile İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İTÜ MEM-TEK) eş zamanlı yürütülen 2 Ar-Ge projesi başarıyla sonuçlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı: “N95 ve N99 olarak adlandırılan yüksek koruyucu maskelerin filtrelerinin yerli üretimi için TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünü görevlendirdik. Bu filtreleri daha önce Almanya ve Fransa’dan ithal ediyorduk. Kilogram fiyatı 14 avrodan 50 avroya kadar yükseldi. Ancak salgının iyice yayılmasıyla birlikte her iki ülke de bu filtrelerin yurt dışına satışını yasakladı. TÜBİTAK’taki ekibimiz, 1 ay gibi kısa sürede nanofiber esaslı filtreleri üretti. Test süreçleri başarıyla yürütülüyor. Bir diğer çalışma da İstanbul Teknik Üniversitesi MEM-TEK bünyesinde devam ediyor. 10 sene önce devlet desteğiyle kurulan bu Merkezde geliştirilen teknolojilerin neredeyse tamamı Bakanlığımız tarafından finanse ediliyor. Buradaki araştırma ekibinin geliştirdiği N95 filtreleri testleri geçmiş durumda.”
KOBİ’lere e-Ticaret, çevrimiçi satış ve dijitalleşme konusunda yeni programlar geliyor
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Covid-19 sürecinde üretim yapacak sektörlere destek sağlayacaklarını vurgulayarak “Bu dönemde ihtiyaç duyulan maske, koruyucu gözlük, elbise, dezenfektan ve temizlik ürünlerin yerli üretimine 6 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde salgına karşı aldığı tedbirler bakımında en üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Uzkurt, bu süreçte devam eden projelere 4 ay süre verdiklerini belirterek KOBİ’lerin taleplerine cevap vermeye çalıştıklarının ve onların yanında olacaklarının altını çizdi. KOSGEB olarak Covid-19 sürecinde üretim yapacak sektörlere de destek sağlayacaklarını ifade eden Uzkurt, şunları aktardı: “Sağladığımız 6 milyon liraya kadar desteğin yüzde 70’i geri ödemeli, yüzde 30’u geri ödemesiz. 4 milyon 200 bin lirasını ilerleyen dönemlerde geri ödemeli olarak kullanacaklar, geriye kalan 1 milyon 800 bin liralık kısmını da geri ödemesiz hibe şeklinde kullanacaklar. Müracaatları kısa sürede değerlendirip sonuçlandırıp firmalarımıza desteği sağlayarak bunların üretimini de başlatmak istiyoruz. Burada önemli bir fırsatın olduğunu görüyoruz. Bu anlamda ciddi müracaatlar var.” İşletmelerin personel çıkarmama konusunun hem firma hem de sosyal açıdan önemli olduğunu vurgulayan Uzkurt, “Salgın var diye nitelikli bir personeli işten çıkardığı zaman yarın süreç sonunda işler açıldığında ihtiyaç duyacağınız o nitelikteki personeli tekrar bulamayabilirsiniz” uyarısını yaptı.
Uzkurt, dijitalleşmenin bundan sonra çok önemli olacağını ifade ederek “KOSGEB olarak süreç öncesinde KOBİ’lerimizin dijitalleşmesini arttırmak için bu alanda bir destek çağrısına çıkmıştık. Bundan sonraki süreçte elektronik ticaret, çevrimiçi satış ve dijitalleşme konusunda yeni programlarımız olacak” dedi. KOBİ’lerin salgın sürecinde uzun vadeli finansman bulmalarının önemli olduğunu söyleyen Uzkurt, KOBİ’lerin iş birliği yaparak bu süreci idare etmelerinin önemli olduğunu kaydetti. Uzkurt, imalat sanayi, sağlık, gıda, tekstil gibi alanlarda KOBİ’leri çok ciddi fırsatlar beklediğini ifade ederek, bugün farklı ülkelerden bu sektörlerden ciddi talepler alan firmalar olduğunu ve yeni taleplere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. “KOSGEB olarak bir piyasa araştırması yaptık. Covid-19 sürecinin KOBİ’lerimize olan yansımalarının ne olduğu üzerine yaklaşık 17 bin 500’e yakın KOBİ ile anket çalışması gerçekleştirdik. Veri toplama süreci tamamlandı, bunların analizlerini yapıyoruz. Bu kapsamlı bir rapor olacak” açıklamasını yapan Uzkurt, “İmalatçı KOBİ’lerin bu sürecin sonunda piyasaların açılacağı ve ülkemizdeki KOBİ’leri ciddi fırsatların beklediği yönünde bir algısı var. Turizm sektöründeki KOBİ’ler imalatçılara göre daha karamsar” dedi.
Ticaret Bakanlığı sektörlerle sanal ortamda bir araya gelecek
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Covid-19 pandemisi ile mücadele edilen bu dönemde İhracat Genel Müdürlüğünün sanal fuarlarla ilgili bir çalışması olduğunu ifade ederek “Sanal fuarlar, B2B toplantılar ve sanal ticaret heyetleriyle ihracatçılarımıza yeni fırsatlar, yeni imkanlar sağlayabiliriz” değerlendirmesinde bulundu. Pekcan, Covid-19 pandemisi nedeniyle gerek dünyanın gerekse Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğinin altını çizerek bu süreçte sektörlerle sanal ortamdan bir araya gelmeye devam edeceklerini vurguladı. Bakan Pekcan, “Sorunları beraber tespit edip, çözümlerini beraber oluşturup, devletimizin imkanlarını sonuna kadar kullanarak neler yapabiliriz, bunları beraber değerlendirme gayreti içerisindeyiz. Aramıza sosyal mesafe girdi ama bence iletişimimiz her zamankinden güçlü. İhracatçı sektörlerimizle gerek TİM Başkanımız gerek Bakan Yardımcılarımız gerekse İhracat Genel Müdürlüğümüz üzerinden sürekli irtibat halindeyiz. Bugünleri nasıl aşarız, neler yapabiliriz bunların değerlendirmesini yapıyoruz” şeklinde konuştu.Temassız ticaret ile ihracatın devam ettiğini anlatan Pekcan, gümrük personelinin de en az sağlık personeli kadar fedakarca 7 gün 24 saat riskli ortamlarda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Dünya genelinde faaliyet gösteren ticaret müşavirleriyle de bölgesel olarak hemen her gün video konferans yöntemiyle görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Pekcan, ticaret müşavirlerinden bulundukları ülkelerdeki süreçleri izlemelerini, kendileriyle sürekli irtibat halinde olmalarını, sıkıntıları ve çözüm önerilerini iletmelerini istediğini belirtti. Sanal fuarlarla bağlantılı olarak Pekcan şunları kaydetti: “Pandemi sürecinde daha önce yapmak isteyip de gerçekleştiremediğimiz altyapımızı hazırlayabiliriz, lojistik merkezleriyle ilgili çalışmalarımızı tamamlamalıyız. Türk Ticaret Merkezleri ile ilgili bunun dışında sektörel anlamda desteklerle ilgili yapmamız gereken çalışmalar var. Bunun yanı sıra İhracat Genel Müdürlüğümüzün sanal fuarlarla ilgili bir çalışması var. Sanal fuarlar, B2B toplantılar ve sanal ticaret heyetleriyle ihracatçılarımıza yeni fırsatlar yeni imkanlar sağlayabiliriz. Belki fabrikalarınızın da sanal ortamda ziyaret imkanıyla tanıtımını sağlayacağız. Türkiye Tanıtım Grubunu (TTG) da aktifleştirebiliriz. Bunların bir kısmını şimdi yapabileceğimiz gibi bir kısmını da pandemi süreci geçer geçmez atacağımız adımlar diye sınıflandırmalıyız.” Bu dönemde ihracatçılar açısından finansmana erişimin çok önemli olduğuna dikkati çeken Pekcan, Türk Eximbank’ın bu bağlamda ihracatçılara mümkün olan en az maliyetle en fazla desteği sağlamasını teminen çalışacaklarını ifade etti.